Özel okullarda KDV değişikliğini içeren Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliğe göre özel eğitim hizmetlerinde KDV oranı 1 Eylül 2020-30 Haziran 2021 tarihleri arasında yüzde 8 yerine yüzde 1 olarak indirimli uygulanacak.
Ancak Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği" kapsamında verilen öğrenci taşıma servis hizmetleri ile "Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği" hükümlerine tabi yurtlarda verilen hizmetler,” için yüzde 8 KDV uygulaması değişikliğe uğramadan aynı oran üzerinden devam edecektir.
Cumhurbaşkanlığının 2913 sayılı Kararıyla, Üniversite ve Yüksekokullar ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ve 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında 1 Eylül 2020 ila 30 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) verilen eğitim ve öğretim hizmetleri için geçerli KDV oranını yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüldü.
Cumhurbaşkanlığı kararı ile yapılan değişiklik neticesinde yüzde 8 olarak uygulanmakta olan Katma Değer Vergisi 2020-2021 eğitim yılında 7 puan düşürülerek yüzde 1 olarak uygulanacak ve bu indirim eğitim hizmetlerinde ödenen ücretlere yansıtılarak özel okul velilerinin ödeyeceği ücretlerden düşülmesi gerekmektedir.
Kayıtlarını yenilemiş veya yeni kayıt yaptırmış olan öğrenci velileri ücreti peşin ödemiş olsalar bile okul idaresi ile görüşerek indirimin ödenecek olan ücretlere yansıtılmasını talep etmelidir. Çünkü eğitim hizmetleri 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren başlanacağı için indirim yapılmasında hiçbir engel bulunmamaktadır. Ayrıca düzenlenen eğitim hizmetleri sözleşmelerinde ödenecek ücret Katma Değer Vergisi hariç olarak belirlenmektedir.
Eğitim hizmetleri aylık şeklinde verilerek 1 Eylül 2020 tarihinde başlayıp 30 Haziran 2020 tarihinde son bulacağı için teslim edilen hizmet her ay sonu itibariyle bitiği kabul edilerek hesaplanan katma değer verisi her ay sonu itibariyle doğmaktadır.
Anlaşmanın önceden yapılması veya ücretin peşinen ödenmiş olması yapılacak olan indirime engel teşkil etmemektedir.
Eğitim kurumlarının tek yaşayacağı sorun peşin fatura düzenleyip hesaplanan katma değer vergisini tahakkuk ettirilmiş olmasıdır. Eğer peşin fatura düzenleme durumu yok ise verilen eğitim hizmetlerine karşı her ay düzenlenecek faturalar indirimli oran üzerinden yüzde 1 katma değer vergisi hesaplanarak beyan edilebilir.
Eğitim hizmeti veren özel eğitim kurumlarının büyük bir bölümü uygulamada aylık fatura düzenleme yöntemine göre uygulama yapmaktadır. Peşin fatura düzenleme sistemini uygulayan eğitim kurumu yok denilecek kadar az olduğu bilinmektedir. Peşin fatura düzenleme durumu olan okullar ise bu indirimden velilerini faydalandırmak için düzenlemiş oldukları faturalara iade alarak 1 Eylülden sonra iade alınan faturanın yerine indirimli fatura düzenlemesi yönünde uygulama yapılabilir.