Araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, şu an tüm dünyayı sarsan koronavirüsün izleri 2012 yılına kadar uzanıyor olabilir. Araştırmacılar, 2012 yılında Çin'de şu anki vakalarla oldukça benzer vakalar üzerine yazılan bir tezi örnek gösteriyorlar.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Yapılan yeni bir araştırmaya göre koronavirüsün sebep olduğu COVID-19 hastalığı bilinenden daha yaşlı olabilir. Yani hastalığın kökeni, 2019 yılında Wuhan'daki bir canlı hayvan pazarı değil 2012 yılındaki bir maden kuyusu olabilir.
Bioscience Resource Project'ten virolog Jonathan Latham ve moleküler biyolog Allison Wilson tarafından yapılan bir keşfe göre, Çin'in güneybatısında bulunan Yünnan şehrindeki maden kuyusundaki madenciler, yarasalara temas ettikten sonra solunum hastalığına yakalandı.
COVID-19 salgınının kökeni Latham ve Wilson, 2013 yılında yazılan 66 sayfalık bir master tezini çevirdi. Tezin yazarı, enfeksiyon kapan madencilere atanan ve madencilerin enfekte olmuş dokularını Wuhan Viroloji Enstitüsü (Wuhan Institute of Virology) test edilmeleri için gönderen Çinli bir doktordu.
2012 ve 2019'daki vakaların benzerlikleri dikkat çekti. Nisan 2012'de Yünnan'daki Mojiang madeninden altı madenci, yarasa pisliklerinin maden kuyusundan temizlenmesinden 14 gün sonra hastalığa yakalandı. Bu madencilerden 3 tanesi daha sonrasında hayatını kaybetti. Master tezinin yazarı Li Xu, hastalarda yüksek ateş, kuru öksürük, iltihaplı organlar ve bazı vakalarda baş ağrısı görüldüğünü not ediyor. Araştırmanın yazarları ise bu belirtilen hepsinin şu an COVID-19 ile ilişkilendirildiğini söylüyor.
Ayrıca 2012 vakalar ile günümüzdeki COVID-19 vakalarına uygulanan tedaviler de oldukça benzerlik gösteriyor. Tezde, madencilerin solunum cihazları ve steroid, kan inceltici ve antibiyotik karışımı ilaçlarla tedavi edildiği ifade ediliyor.
Madencilere farklı hastalıklar için de test yapan Li Xu, Çin'deki diğer uzmanlara da danışıyor. Xu'nun danıştığı kişiler arasında 2003 yılındaki SARS salgınını yöneten göğüs hastalıkları uzmanı Zhong Nanshan da bulunuyor. Zhong, ayrıca şu an Çin hükûmetinin koronavirüs salgınını yönetmek için başvurduğu danışmanlar arasında da yer alıyor. Araştırmanın yazarları ise Zhong Nanshan ile buluşmanın oldukça önemli olduğunu, virüsün SARS ile benzerlik gösterdiğini ifade ediyor.