Bir zamanlar Kuyucak ilçemizde İş Bankası Şubesi de vardı. Yanında yine Kuyucak’ta Ceza ve Tutukevimiz vardı. Yetmedi Kuyucak ilçemizde bir zamanlar Askerlik Şubemiz vardı. Birde Adliye Sarayımız yapılmıştı. Adliyemiz vardı içinde. Sağolsun, Ahmet Ertürk’ün vekillik yaptığı dönemde onun katkılarıyla yaptırılmıştı.
Neticede Kuyucaklılar yeterli tepkiyi veremediği için, önce İş Bankası Şubesi gitti, peşinden Askerlik Şubemiz, Ceza ve Tutuk Evimiz gitti. Yetmedi Adliyemiz gitti. Ki adliyemiz Buharkent dahil iki ilçenin hukuk dosyalarına bakıyordu.
1980'li yılların sonunda adından söz edilmeye başlanan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’ne bağlı Kuyucak Meslek Yüksek Okulu’nun başına gelenler malum. Bir talihsizlik sonucu okulumuz 5 yıl Nazilli’de eğitim vermek zorunda kalmış, sonrasında yerel yönetimlerin yapmış olduğu hazırlıklar sonucu, Denizli-İzmir asfaltı üzerine yaptırılan yeni hizmet binası sonucu okulumuzu geri getirebilmiştik. Ancak ilçe sakinleri öncelikle ana yol kenarında okulu kabullenemediler. Sonrasında Kuyucak Meslek Yüksek Okulumuzda uygulanan programların günün koşullarına uygun cazip programlar olmayışı sonucu geçen yıl okula kayıt yaptıran öğrenci sayısı yanlış hatırlamıyorsam 49 ile sınırlı kalmıştı.
Bu arada 1980'li yıllarda Çıraklık Eğitim Merkezi yapılması için bağışlanan okul binasının bağışçının varisleri tarafından açılan davayı kazandıkları ve okula tahliye kararı çıkarıldığı yönünde gelen bir takım dedikodular ortalığa saçıldı.
Kim bilir belki böyle bir sürecin yaşanması gerekiyordu. Zira yıllar önce güya depreme dayanıklı olmadığı nedeniyle terk edilen Kuyucak Meslek Yüksek Okulu’nun Mustafa Paşa Mahallesi’ndeki eski hizmet binası sonrasında o zamanın parasıyla 600 bin lira harcanarak güçlendirilmişti.
İsterseniz manzaraya şöyle bir bakalım. Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksek Okulu; Dış Ticaret Bölümüne 35 Öğrenci, İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümüne 80 öğrenci, İşletme Yönetimi Bölümüne 35 öğrenci, Mimari Dekoratif Sanatlar Bölümüne 60 öğrenci, Mimari Restorasyon Bölümüne 60 öğrenci, Mimari Restorasyon (İÖ) Bölümüne 60 öğrenci, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümüne 40 öğrenci, Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümüne 30 öğrenci, Köşk Meslek Yüksek Okulu, Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Bölümüne 70 öğrenci, Gıda Teknolojisi Bölümüne 70 öğrenci, Lojistik Bölümüne 100 öğrenci, Yerel Yönetimler Bölümüne 60 öğrenci, Koçarlı Meslek Yüksek Okulu, Laboratuvar Teknolojisi Bölümüne 60 öğrenci, Organik Tarım Bölümüne 40 öğrenci, Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümüne 25 öğrenci, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümüne 25 öğrenci, Üretimde Kalite Kontrol Bölümüne 30 öğrenci kabul edilirken Kuyucak Meslek Yüksek Okulu, İşletme Yönetimi Bölümüne 30 öğrenci, Yerel Yönetimler Bölümüne 40 öğrenci olmak üzere toplamda 70 öğrenci kabul ediliyor. Tabii bu bölümleri tutturan öğrenciler hepsi gelip kaydını yaptırırsa. Geçen yıl kazananların hepsi kaydını yaptırmamıştı.
Aziz Dostlar görünen o ki ortada bir ihmal var. Ve bu ihmalin büyüğü Kuyucak’ta yaşayanlar olarak bizlerden kaynaklanıyor. Bu okul yukarıda eğitim verirken bu okuldan ve öğrenciler üzerinden para kazanan kaç tane Kuyucaklı vatandaşımız Kuyucak Meslek Yüksek Okulu Yönetimini ziyaret ederek her hangi bir ihtiyaçları olup olmadığını sordu? Ama bu okulun Nazilli’de eğitim verdiği dönemde “Beş yılda 250 bin lira zararım var.” Diyen esnaf tanıyorum. Yani okul burada iken vermiş olduğu hizmetle öğrencilerin üzerinden yılda 50 bin lira para kazanan arkadaşlarımız varmış.
Yukarıda da söz ettiğim gibi Kuyucak Meslek Yüksek Okulu’nun eski hizmet binası yeniden bir bakımdan geçirilmeli ve Rektörlüğün hizmetine verilmeli. Sağlık ve Gıda Sektöründe hizmet verecek ara elemanlar yetiştirecek en az 7 yeni bölüm programının Kuyucak Meslek Yüksek Okulunda hayata geçirilmesi için gerekirse Kuyucak’ın tüm nüfusu ilçe yöneticileri Kaymakam Yılmaz Kurt ve Belediye Başkanı Metin Ertürk ile beraber Rektörün kapısını aşındırmalı. Kuyucaklıların ısrarı karşısında Rektörlükte sonuçta Kuyucaklıların taleplerine sessiz kalamayacaktır.
Kuyucak Meslek Yüksek Okulu’nun barındırmış olduğu programlar yurdumun her yanındaki öğrenciler açısından cazibe merkezi haline getirilmesi Kuyucaklılar için bir vatan savunmasıdır. Kabul etmek gerekir ki ilçemize yapılan hiçbir yatırım Kuyucak Meslek Yüksek Okulu’nun sağladığı katma değeri sağlayamaz. Kuyucak Meslek Yüksek Okuluna sahip çıkmak Kuyucaklılar için bir Kurtuluş savaşı olmalı diye düşünüyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda veciz bir sözü var; “Milletin istiklalini,yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır.”.
“Kuyucak’ın gelişip kalkınmasını da Kuyucaklıların azim ve kararlılığı belirleyecektir.” Kuyucak Meslek Yüksek Okulu ilçemizin kalkınması için gerekli olan yatırımlardan sadece bir tanesi.
Kuyucak Meslek Yüksek Okulu bu sene toplamda 70 öğrenci alırken, Karacasu Meslek Yüksek Okulu 8 bölümde 340, Yenipazar Meslek Yüksek Okulu 7 bölümde 390 öğrenci, Köşk Meslek Yüksek Okulu 4 bölümde 300 öğrenci, Sultanhisar Meslek Yüksek Okulu 8 bölümde 300 öğrenci, Koçarlı Meslek Yüksek Okulu 5 bölümde 150 öğrenci, Buharkent Meslek Yüksek Okulu 4 bölümde 190 öğrenci, Bozdoğan Meslek Yüksek Okulu 4 bölümde 195 öğrenci, Atça Meslek Yüksek Okulu 6 bölümde 310 öğrenci alıyor.
Sevgili Kuyucaklılar herkes mi bize düşman? Neden bu zayıflık? Bu memleketin esnafı bakkalı, berberi, kasabı, manavı, mobilyacısı, beyaz eşyacısı, telefoncusu, bijutericisi, kahvecisi, kafecisi, köftecisi, halıcısı, konfeksiyoncusu, ayakkabıcısı bu işten nemalanmadı mı şimdiye kadar.
Neticede tüm Kuyucaklılar hep birlikte Kuyucak Meslek Yüksek Okulu’na sahip çıkmalı, eksik ve ihtiyaçları konusunda duyarlılık göstermeliyiz. Çünkü bu okul Kuyucak’a ait olan bir değer. Bunu yapamazsak bir gün gelir şimdi “Bir zamanlar adliyemiz vardı” dediğimiz gibi, “Bir zamanlar bizimde Yüksek Okulumuz vardı” diyebiliriz. Ancak Kuyucak Meslek Yüksek Okulu’nda Aydın ilindeki tüm yüksekokullardan az öğrenci kabul edilmesi kabul edilemez. Ancak burada sorumluluğu başkalarına atmadan önce biraz da kendimizde aramamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle bu okulun varlığından yararlanan arkadaşlarımızın ara ara mesela ayda bir yada 3 ayda bir okula gidip, okulun gelişimi ile yakından ilgilenmesi ve ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda hassasiyet göstermeleri gerekiyor.
Geçtiğimiz Kurban Bayramı öncesi telefonla görüşme şansı yakaladığım ADÜ Rektörümüz Sayın. Prof.Dr. Osman Selçuk’a Kuyucak Meslek Yüksek Okulu ile ilgili kaygılarımızı aktarmış, kendisinden “Bayramdan sonra değerlendirelim.” cevabını almıştım. Ancak bayramdan bir hafta sonra aradığımda maalesef telefonun ucunda bulamadım kendisini. Sonrasında AK Parti Aydın Milletvekillerinin “Gönül Seferberliği” kapsamında Kuyucak’ı ziyaretleri esnasında görüşme şansı elde ettiğim Kuyucak Belediye Başkanımız sayın Metin Ertürk ise; Kuyucak Meslek Yüksek Okulu için açılan davayı açanların kaybettiklerini, davanın şu anda İstinaf Mahkemesinde olduğunu belirtmişti.
Arkadaşlar 40 yıllık gazetecilik hayatımda şunu gördüm. Bizde bir söz vardır bilirsiniz; "Ağlamayan çocuğa emzik vermezler.” Derler. Yani bizim Kuyucak Meslek Yüksek Okulu’na günün şartlarında gençlerimizin daha rahat iş bulabileceği sağlık, gıda sektörü, turizm yada bilişim alanlarında yeni programların açılabilmesi için tüm Kuyucaklılar olarak ortak çaba harcamamız gerekiyor. Ancak o zaman okulumuz ilimizin en az sayıda öğrenci kabul eden ve öğrenci sayısı en aza indirilmiş okul olma özelliğinden kurtulur. Sorumluluğu sadece yöneticilerin üzerine atmak bence ilçemize yeterince hizmet etmez diye düşünüyorum. Elbette her kes sorumluluğunu bilerek gereğini yapacak, ancak burada kamu desteği de olursa ortak hedeflerimize daha çabuk kavuşabiliriz bence.
Sahipsiz kalan vatanın batması haktır, sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır.
Selam ve Saygılarımla.