Spor ve sağlık köşemizden herkese merhaba bu haftaki yazımda sağlıkla ilgili yanlış bilinen 5 konuyu sizler için ele almak istedim.      Artık sağlıkla ilgili eskisine göre daha bilinçli bir millet olduk diyebiliriz ama fazla bilgi yüklemesinin de zaman zaman yanlış bilgilerin yayılmasına yol açabileceğini unutmamız lazım. İşte onlardan en sık karşılaşılanları sizlerle paylaşıyorum.

1 - KİLO VERMEK İÇİN KARBONHİDRATI KESMELİYİM...!

Karbonhidratları azaltan diyetlerin kilo verimine yardımcı olduğu doğru ama uzun vadede yüksek doymuş yağ tüketimi gerektirebiliyor ve bu da kişinin kalp krizi riskini artırıyor. Bol bol meyve-sebze, baklagiller, yağsız protein (tavuk göğsü ve balık), sağlıklı yağ (kuruyemişler, avokado, zeytinyağı) ve tam tahıllardan oluşan bitkisel ağırlıklı gıdalardan oluşan diyetler uygulayın.

2 - SPOR YAPACAK VAKTİM YOK...!

Sporun sadece spor salonlarında yapılabileceği fikri yanlış. Gün içine daha fazla egzersiz yerleştirmek hiç de zor değil. Asansör yerine merdiven kullanın. Elektrik süpürgesiyle temizlik ve çamaşır yıkamak gibi günlük rutinler bile bir işe yarar. Ne yaparsanız yapın ama her hafta en az 150 dakika orta seviyeli veya 75 dakika daha tempolu egzersiz yapmayı aksatmayın.

3 - DAHA SAĞLIKLI BİR YAŞAM TARZINA GEÇEBİLMEM İÇİN ARTIK ÇOK GEÇ...!

Daha iyisi için hiçbir zaman geç değildir, uzun süren bir değişim için öncelikle gerçekçi hedefler belirleyin. Örneğin özgüveninizi artıracağı için 5 kilo vermek istiyorsanız, bu hedefe yavaş yavaş ulaşmak için ufak adımlar atmaya başlayın. Yapılan çalışmalar, kötü alışkanlıkların yerine iyileri koyulduğu zaman, kötü olanlardan kurtulmanın daha kolay olduğunu gösteriyor.

4 - GENETİK FAKTÖRLER KADERDİR...!

Evet, konu sağlığımız olunca kontrol edemediğimiz bazı şeyler olabiliyor. Ancak aile geçmişiyle ilgili olan birçok hastalık, daha iyi yaşam tarzı seçimleriyle önlenebiliyor. Kanser bunun için harika bir örnek. Yapılan araştırmalar genlerinizin kanser riskinde sadece yüzde 5 rol oynadığını gösteriyor. Genleriniz silahı doldurur ancak onu ateşleyen çevresel ve yaşam tarzı faktörlerinizdir.

5 - ZİHİNSEL SAĞLIĞIMLA FİZİKSEL SAĞLIĞIM ARASINDA BAĞ YOK...!

Herkes hayatının bir döneminde ister depresyon, ister anksiyete olsun, mental zorluklarla karşılaşır. Bu durumların çoğunda fiziksel etkiler de ortaya çıkıyor. Örneğin depresyondaki kişilerin kalple ilgili sorunlarla karşılaşma riski daha fazla. Kendinize vakit ayırmak çok önemli. Gün ve hafta içine sevdiğiniz aktiviteleri koymak için zaman yaratın. Meditasyon, yoga, esneme egzersizleri yapmayı öğrenin.      Kısacası bahane üretmek yerine harekete geçmenin tam zamanı. Sporla kalın, sağlıklı kalın diyerek tüm İslam âleminin geçmiş mübarek Kurban Bayramı’nı bir kez daha kutluyorum. Haftaya görüşmek üzere.