Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazartesi günü bayram boyunca ülke genelinde 4 günlük sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu. Fakat Aydın’da kadınların bu yasaktan haberdar olmadığını düşünüyorum. Herkese bir bayram alışverişi telaşı sarmış ki sormayın.
İşyerimin bulunduğu adres nedeniyle hergün Yağcılariçinden geçiyorum. Geçtiğimiz hafta ve bu haftaki çocukların sokağa çıkma yasağının esnetildiği saatlerdeki yağcılariçinin durumu beni derinden düşünmeye sevk etti. Yağcılar içindeki alışveriş merkezinin önünde uzun uzun kuyruklar. Kuyruktakilerin de yüzde 70’i kadın. Yüzlerinde maske, ellerinde bir yada iki çocuk. Mağazaya girmek için 40 derece sıcağın altında bekliyorlar. Mağazanın kapısından içeri belirli sayıda müşteri alınıyor. Mağazanın dışında ise kadınlar neredeyse bir birini ezecek. Virüs bulaşmasa sıcaktan cacık olacaklar. Birkaç tanesiyle konuştum, kadının ağzından dökülen ‘bayram geldi, bayramlık alacağız’ kelime aynen bu. Tasması elinde fini köpek gezdirir gibi zavallı çocukları gezdiriyor kadınlar. O çocukları dışarı çıkarmasanız bundan daha iyiydi.
Ne garip bir toplumuz. Ramazan Bayramında sokağa çıkma yasağı ilan edildi ama hala aileler bayramlık alışverişi derdinde. Yaklaşık 2 aydır sokağa çıkma yasağı bulunan çocuğu için 4 saatlik izin çıkmış, kadın ne yapıyor tutmuş çocuğunun elinden alışveriş merkezinde kendisine ve çocuğuna tişört bakıyor. Yav kendinizi düşünmüyorsunuz anladık, bari o çocuğu 4 saatliğine parkta bahçeye götür o biriken enerjisini boşaltsın. Yemişim senin bayramlık alışverişini.