31 Mart’ta Efeler Belediye Başkanı seçilen Fatih Atay’ın “Jeotermal”e karşı olan duruşu örnek olacak nitelikte...
* * *
Bir “Şehr-i Emin”in ilk görevi şehrinin havasını, suyunu, toprağını ve insanının sağlığını korumaksa Atay bunun gereğini yerine getiriyor.
* * *
Son olarak önceki gün öğrendik ki Efeler İlçesi’ne bağlı Kuyucular Mahallesi’nde dere yolu kenarında kurulan jeotermal şantiyesinin jeotermal kuyu açmak için gerekli belgeleri yokmuş. Bunun üzerine de Efeler Belediyesi şirketin çalışmalarını durdurma kararı aldı.
* * *
İşin bir diğer ilginç yönü ise yüz milyonlarca dolarlık yatırım yapan bir şirket neden gece yarısı kimseye haber verme ya da izin alma gereği duymadan çalışma yapabiliyor?
* * *
Demek ki Kuyucular ahalisi bir şekilde Efeler Belediye Başkanına ulaşmasa şu anda “İzinsiz” bir şekilde bir santral ya da sondaj kuyusu çalışmaya başlayacaktı.
* * *
En son Germencik’te yapılan Jeotermal çalıştayında Aydın'da 35 jeotermal enerji santralinin olduğunu hatırlatan Efeler Belediye Başkanı Atay, “Biraz daha jeotermal enerji santrali kurarsanız biz öleceğiz, kanser olacağız. Siz çok para kazanacaksınız diye biz ölmek zorunda mıyız? Benim ilçe sınırlarım içerisinde kimseye tavsiye etmiyorum, sakın santral ruhsatı alınmasın. Bunun yapılmaması için her türlü çabayı gösterecek bir kamu görevlisiyim” demişti.
* * *
“Bunu bir tehdit olarak değil, yaşama isteğimiz olarak algılayın” diyen Atay, “Biz sağlıklı yaşamak istiyoruz. Uzman arkadaşlarımız, profesörler içinizden biriniz çıkıp da 'jeotermallerden çıkan gazlar insanlığa ve doğaya zarar vermiyor' diyebiliyorsa sözlerimi geriye alıyorum. Eğer demiyorsa yaşam hakkımızı kimseye çiğnetmeyeceğiz”
* * *
Son bir iki aydır Jeotermal Enerji üretimi ile ilgili o kadar çok tartışma yaşandı ki sanırım önce bununla ilgili bilgi kirliliğine bitirmek gerekiyor.
* * *
Öyle ya geçtiğimiz gün bir işletmenin faaliyetleri evraklarının / izinlerinin alınmamış olması dolayısıyla durduruldu.
* * *
Bu çalışma Efeler sınırları içindeydi peki ya Söke, Germencik, İncirliova, Köşk, Sultanhisar.... taaa Buharkent’e kadar diğer işletmelerin gerekli izinleri alınmış mı?
* * *
Fatih Atay Efeler’i kurtardı diyelim ya diğer ilçelerde zehirli gaz ya da sıvı kanunsuz bir şekilde salınırsa zararını yine biz çekmeyecek miyiz?
* * *
Şehrimizi korumak için yapılan açıklamalar / çağrılar birer siyasi bir tartışma konusu olmaya başlayınca halkımızın da tepkisini çekiyor.
* * *
Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, koordinatlarıyla hava ölçüm raporlarını açıklayacaklarını söyledi.
* * *
O zaman bazı bilinmezler daha da ortaya çıkacak.