Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sunmuş olduğu sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları 5510 sayılı kanunun 67. maddesinde yer almaktadır. Genel sağlık sigortalılarının ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetinden yararlana bilmesi için yerine getirilmesi gereken şartları bu yazımda özetlemeye çalışacağım.
5510 sayılı kanunun 67.maddesi iki ana konuyu açıklamaktadır. Bunlardan bir tanesi hiçbir şart aranmaksızın sağlık hizmetinden faydalanacak olanlar ile belirli şartların yerine getirilmesi şartıyla sağlık hizmetinden faydalanacak olanlar. 5510 sayılı kanunda herhangi bir şart aranmaksızın sağlık hizmetinden faydalanacak olanlar; 18 yaşına doldurmamış olan kişiler, tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler ve Analık halleri, trafik kazası halleri, acil haller, iş kazası ile meslek hastalığı olan kişilerden herhangi bir şart aranmamaktadır.
Yukarıda belirtilen kişiler hariç olmak üzere genel sağlık hizmetinden faydalanmak isteyenler sağlık hizmetinden faydalanma müracaatı yapmadan önce kendi adlarına son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması gerekmektedir. 30 gün şartı aranmaksızın genel sağlık sigortasının başladığı gün sağlık hizmetinden faydalanacak olanlar ise; Askerlik görevini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar ile yedek subay öğrencileri ve adayları, emekli, dul ve yetimler, Köy korucuları, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu kapsamındakiler, istiklal madalyası verilmiş bulunanlara vatani hizmet tertibinden şeref aylığı bağlananlar, Vatani Hizmet Tertibinden Aylık Bağlananlar, Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunla aylık bağlananlar, Terörle Mücadele Kanunu ile aylık bağlananlar, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanunla aylık bağlananlar, yeşil kartlılar ve Vatansız sığınmacılar 30 gün şartından istisna tutulmuşlardır.
Kendi nam ve hesabına çalışan yani Bağ-Kur kapsamındaki 4/b, Ek-5, Ek-6 ve 60/g kapsamındaki genel sağlık sigortalılarının sağlık hizmetin faydalanmaları için 30 gün şartını ek olarak sağlık hizmetinden faydalanacağı tarih itibariyle vadesi geçmiş 60 günden fazla gecikmiş pirim borcunun bulunmaması gerekmektedir.
29.03.2019 tarih ve 859 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanlara Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, Devlet Hastanesi vs. ile Devlet Üniversitesi Hastanelerinden 31.12.2019 tarihine kadar ücretsiz yararlanma imkanı getirilmişti.
Söz konusu kişilerin borçlu olup olmadıkları bakılmaksızın devlet hastaneleri ve Devlet üniversite hastanelerinden sağlık hizmeti alabilmekteydi. Bu istisnai durum 31.12.2019 tarihi itibariyle son buldu. Bu istisnai durumun son bulması nedeniyle yeni bir Cumhurbaşkanı kararı çıkmaması halinde binlerce genel sağlık sigortalısı devlet hastanesi ve devlet üniversite hastanelerinden sağlık hizmeti alamayacaktır.
Sosyal Güvenlik Sistemin sağlıklı yürütülebilmesi için gerekli olan prim tahsilatı en önemli unsurdur. Prim tahsilatı olmadan sağlık hizmeti verilmesinin mümkün olamayacağına göre en kısa sürede Sosyal Güvenlik Kurumuna pirim borcu olanlar için ekonomik göstergeler dikkate alınarak yeni bir yapılandırma hakkı getirilmesi hem vatandaş için hem de kamu için büyük fayda yaratacaktır.
Saygılarımla...