Kuşadası ve Söke başta olmak üzere Davutlar ve Güzelçamlı Mahallerinin içme suyu sorununu çözecek olan Sarıçay Barajı şantiyesi kurulmaya başlandı.
* * *
Daha 2-3 ay önce İkizdere Barajı için Büyükşehir Belediyesi ile AK Parti arasında yaşanan tartışma şimdi de Sarıçay Barajı için tekrarlanacağa benziyor.
* * *
Hafızalarımızı tazeleyelim.
* * *
AK Parti kanadı İkizdere Barajı'nın tüm maliyetinin DSİ tarafından karşılandığını iddia etmiş. Büyükşehire bağlı ASKİ'de dekontlarını ortaya koyarak, inşaatı DSİ yaptı ama parasını ASKİ karşıladı diye cevap vermişti.
* * *
Geçtiğimiz gün SES Gazetesinde muhabir arkadaşım Kazım Yörükçe'nin yapmış olduğu “SARIÇAY BARAJI'NIN YAPIMINA BAŞLANIYOR” başlıklı haberde de benzer bir yanlış anlaşılma söz konusu.
* * *
Aynı şekilde dün yayınlanan Hedef Gazetesi'nde Murat Tan'ın, AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz'un yaptığı açıklamalarla yayınladığı “SARIÇAY BARAJI'NDA İNŞAAT ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR” başlıklı haberde de bilgi yanlışlığının olduğu görünüyor.
* * *
Konu ile ilgili olarak ASKİ'den Sarıçay Barajı ile ilgili bilgi istediğimde bana ASKİ ile DSİ arasında 9 Nisan 2019'da yapılan Sarıçay Barajı'nın yapını ilişkin protokolü gönderdiler.
* * *
Bu protokolü aşağıda sizlerle paylaşıyorum.
* * *
Benim anladığım kadarıyla Türkiye'deki içme suyu barajlarının yapımı DSİ'nin işi. Maliyetinin karşılanması ise Aydın gibi büyükşehir statüsündeki illerde büyükşehir belediyesinin sorumluluğunda.
* * *
Baraj yapımına DSİ kendi kaynaklarıyla başlıyor. İnşaatın tamamlanıp suyun kullanıma açılmasından sonra da ASKİ tarafından güncellenmiş fiyatlarla otuz eşit taksitle proje maliyeti DSİ'ye geri ödeniyor.
* * *
Kamuoyunu doğru bilgilendirmek gerekiyor.
* * *
Aydın bilhassa Kuşadası ve Söke için hayati önem taşıyan bir baraja daha kavuşacak.
* * *
İkizdere Barajı'nda ya da yurdun herhangi bir yerinde yapılan bir içme suyu barajı için yürütülen prosedür ne ise Sarıçay içinde aynı işleyiş geçerli.
* * *
İçme suyu barajlarını DSİ kendi imkanlarıyla yapar. Bitirince de ne harcanmışsa güncellenen maliyet taksitle geri alır.
* * *
Bunun aksini iddia eden varsa belgeleriyle ortaya koymak durumunda.
* * *
31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesi Aydın'a gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, Sarıçay Barajı için şantiye çalışmalarının başlayacağı müjdesini vermişti.
* * *
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da 2019 seçim beyannamesinde Sarıçay Barajı'nın yapılacağını taahhüt etmişti.
* * *
Sonuçta 9 Nisan 2019'da protokol imzalandı ve baraj inşaatı için çalışmalar başladı.
* * *
İşte burada popülist siyaset mekanizması devreye giriyor. Yapılan yapılacak işler için iktidar kanadı “Biz yaptık” diyerek işin siyasi rantını kazanmaya çalışırken, aslında olayın iç yüzünün başka olduğunu görüyoruz.
* * *
Sarıçay Barajı, Aydın için çok önemli bir yatırım.350 milyon TL'lik maliyetin yaklaşık yarım milyar liraya çıkacağı düşünülüyor.
* * *
Evet doğrudur. Barajı DSİ yapacak. Sonra da maliyetlerini güncelleyerek parasını Aydın Büyükşehir Belediyesi ödeyecek.
* * *
Önemli olan Aydın'ın kazanımıdır. Bunu kimin yaptığından ziyade faydasını ve daha fazlasını hayal etmek çok daha önemli.
* * *
Aydın siyasetinde görmek istediğimiz form bu...