Teknolojinin diş hekimliğinde yaygın kullanım alanlarından bahsettiğimiz yazılarımızın üçüncüsünde başlığımız implantlar. Diş implantlarının estetik bölgelerde kullanımı tek diş eksikliğinde kullanımı faydalarına ve risklerine başka bir yazımızda yer vereceğimizin sözünü vererek bu yazımızda ağırlıklı olarak tüm diş eksikliği üzerine uyguladığımız tedavilerde teknolojinin bize ne gibi faydaları olduğundan bahsedeceğiz.

Daha önceki yazılarımızda da sık sık üzerinde durduğumuz 3 boyutlu yazıcılar ve tarayıcılara ek olarak implantolojinin bu kısmında 3 boyutlu görüntüleme başroldedir. Bilgisayar destekli tomografiler ve yazılım desteği ile tedavi planlaması daha doğru, tedavinin uygulanması ise kat ve kat daha risksiz olmaktadır. Bu sistem yardımıyla uygun implant sistemleri kullanarak flapless (diş etinin açılmadan yapıldığı implant operasyonları) operasyonlar yapılabilmekte daha az travma oluşmakta operasyon sonrası ağrı şikayeti azalmaktadır. Bu sistem sayesinde ön muayene esnasında koltukta geçen süre azalmakta tahmin üzerine yapılan planlamalar kesinlik kazanmaktadır. Uzaktan gelen hastalar için iyi bir medikal anamnez (tıbbi hastalık geçmişi) sonrası hasta muayenehaneye gelmeden planlama yapılabilmektedir. Hasta sadece operasyon için muayenehaneye gelecektir. Aynı şehirdeki bir hasta için düşünecek olursak büyük bir avantaj olarak görülmese de yurt dışından gelen hastalar, kısıtlı izin süresi olan hastalar ve medikal kısıtlamaları olan hastalar için bu büyük bir kolaylık oluşturmaktadır.

Bu sistemlerin bir diğer kolaylığı ise implantolojinin en büyük zorluğu olan anatomik sınırları minimum riskler ile sonuna kadar kullanabilmemizi sağlar. Bu hekim için iş kolaylığı sağlarken hasta için ise iç rahatlığı ve güven sağlamaktadır. İşlemden bahsedecek olursak da 3 boyutlu görüntü hekiminize ulaştırıldıktan sonra kullanılması planlanan implant sistemi yazılım üzerinden seçilerek implantlar dijital ortamda çene üzerine yerleştirilir. Anatomik sınırlar ve kemik durumu gözetilerek yerleştirilen implantlar uygun sayıda ve pozisyonda yerleştirildikten sonra bir kayıt oluşturulur. Hekiminizin çalıştığı laboratuvara bu dosya sistem üzerinden gönderilir ve implantları belirlenen sayı ve pozisyonlarda yerleştirmek için bir rehber plak dijtial olarak hazırlanıp 3 boyutlu yazıcıdan bu plak oluşturulur. Operasyon esnasında bu plak çeneye sabitlenirken implant için gereken boşluklardan implantlar uygun açı ile yerleştirilir ve en son plak sabitlendiği çeneden uzaklaştırılır. İşlem bu şekilde bitirilir. Sistemin avantajlarını tekrardan sayacak olursak; anatomik sınırlar gönül rahatlığıyla zorlanabilir. Hasta 3 boyutlu bir demoya sahiptir. Operasyon sonrası ağrı ve kanama şikayetleri minimum seviyededir.

Sistemin dezavantajları ise genel olarak şöyle sıralanabilir; 3 boyutlu görüntülemenin çok yaygın olmaması. Bu sistemlerin ek ödemeler getirmesi ve yaygın olmaması sebebiyle ucuz olmaması. Her implant sisteminin rehberli implantolojiye uygun setlerinin olmaması. Not: Teknolojiyle iç içe geçen diş hekimliği konularını anlatmaya devam edeceğiz eğer değinmemizi istediğiniz bir konu varsa [email protected] adresine mail atabilirsiniz.