Aydın Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından verilen Geçici Faaliyet Belgesi’nin iptali istemiyle davacı İsmail Girer vekili Av. Akın Yakan tarafından açılan dava kapsamında Ballıkkaya’da bilirkişi incelemesi ve keşif yapıldı. Akbük Doğa ve Yaşam Derneği, Akbük Doğa Gönüllüleri, Latmos Platformu, Kuşadası Çevre Platformu, EKODOSD ve doğaseverler davacı Girer’e destek verdi.
SUNDURMA SÖKÜLECEK
Bölgedeki madencilik faaliyetlerinin doğal ve kültürel mirasa zarar verdiğini belirten davacı İsmail Girer, maden kamyonlarının kendi arazisini toza buladığını ve maden atıklarının arazisine döküldüğünü ifade etti. Her türlü zararı kendisi çektiği halde, madenciler tarafından Cimer’e şikayet edildiğini belirten Girer, “Bu şikayetin sebebi de kendi arazime hayvanların yazın ve kışın iklim şartlarından korunması ve samanların ıslanmaması için yaptırdığım etrafı açık, demir direklerin üzerine teneke sundurma yaptırmam. Bu suç olarak kabul edildi ve sundurmanın sökülmesi kararlaştırıldı. Ben buraya bir ev ya da herhangi bir inşaat yapmadım. Hayvancılık yapanlar bilir, Beşparmak Dağları’nın her tarafında hayvanlar için yapılan bu tür basit korunaklar vardır ve hayvanlarımız için bu bir ihtiyaçtır” dedi.
“İMAR KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUYORMUŞ”
Girer, “Asıl doğayı tamamen tahrip eden, arazime maden atıklarını döken, çevreyi toz toprak içinde bırakıp zeytin ağaçlarıma zarar veren ve 8 bin yıllık kaya resimlerinin yanı başına tesis kuran madencilerin faaliyetleri kirliliğe neden olmuyor, zeytinlere zarar vermiyor da, hayvanlarım için yaptığım basit sundurma imar kirliliğine sebebiyet veriyormuş“ diyerek tepkisini dile getirdi.
“LATMOS EŞŞİZ GÜZELLİKLERE SAHİP ”
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, bölgenin korunmasının önemine vurgu yapara, “Kırma eleme tesisinin kurulduğu alanda, ömrünü bu dağlara adayan ve sayısız keşiflere imza atan Dr. Anneliese Peschlow tarafından tespit edilen 8 bin yıllık tarih öncesine ait kaya resimlerinin bulunduğu tescilli Ballıkkaya resimleri ve hemen ön tarafında da bir kilise yapısı bulunmaktadır. Doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından eşsiz zenginliklere sahip Latmos Dağları bütüncül bir şekilde korunduğu takdirde nice keşifler yapılacaktır. Eğer korunamazsa delik deşik edilmiş geri dönülmez tahribatlarla doğası tamamen yok olacaktır” diye konuştu.