ADAFOD üyesi Kuşadalı 7 fotoğraf tutkunu kadının fotoğraf çalışmalarından oluşan, ''Kuşadası'nın Pasajları'' fotoğraf sergisi, Kuşadası F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi'nde (KUAKMER) görücüye çıktı. ''8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'' etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen sergi projeye konu olan pasaj esnafları başta olmak üzere Kuşadalılar tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle gezildi. 1 yıllık birikimin ardından Kuşadalı fotoğraf severler ile buluşan sergi, fotoğraf sanatçıları Çiler Belen, Gözde Akbaşlı, Münevver Yener Kurt, Tibet Gürkan Pehlivan, Funda Ulusoy, Hülya Mutlu Avcı ve Sümeyra Muştu Okşan'ın objektiflerinden yansıyan farklı bir dünyayı günümüze taşıdı. Kuşadası'nın tarihine ışık tutan fotoğraf sergisi 22 Mart 2025 tarihine kadar KUAKMER sergi alanında gezilebilecek.
Fotoğraf sergisi kapsamında açıklama yapan Sanatçı Çiler Belen, amaçlarının Kuşadası için bir kent belleği oluşturmak olduğunu belirterek, ''Yolculuğa 7 fotoğraf tutkunu kadın olarak başlamıştık. Belediye binası yıkıldıktan sonra kasap, aktar, yufkacı, mandıra, kuruyemişçi, lokanta, yüncü, tuhafiye, kırtasiye, matbaa, tarım araç gereçleri mağazası gibi çeşitli iş kollarından dükkanları barındıran çarşı da yıkıldı. Çarşılar bir kentin belleğidir ve o yıkımla Kuşadası'nın belleklerinden bir tanesi de yıkılmış oldu. Çarşılar gidince pasajlarımız kaldı bize. Gaziantep Büyük Pasaj, İzmir Rüstem Paşa Pasajı, Bursa Burç Pasajı kadar ünlü değiller ancak işlevleri büyük'' açıklamasını yaptı.
''KİMİ PASAJLARIN SADECE ADI KALDI''
Proje çalışmaları sırasında, Kuşadası'nda 20 tane pasaj saptadıklarını anlatan Belen, zaman içerisinde farklı nedenlerle pasajların yerini ve anlamını yavaş yavaş yitirdiğini anlatarak, ''Pasajlar süre gelen zamanla birlikte değişimler yaşadı. Kimisi işlevini yitirdi ve yalnız adı kaldı. Kimi pasaj ise Prenses Neriman Pasajı'nda olduğu gibi tadilat sırasında ortadan kaldırıldı. İşler halde olanların ikisi kale içinde diğerleri kale içini çevreleyen bölgede. Çarşı yıkıldıktan sonra esnafın bir kısmı ekonomik olması nedeniyle pasajları tercih etmiş. Pasajların geçmişi çok çok eskilere dayanmıyor. 1980'lerde turizm patlamasıyla şekillenen Kuşadası ekonomisi, tarım sektöründen turizm sektörüne geçiş yapmış buna bağlı olarak da merkezdeki zeytinyağı fabrikalarının bir kısmı yerlerini pasajlara bırakmış'' ifadelerine yer verdi.
''KENT PASAJLARI GELECEĞİ BELİRSİZLİKLE BEKLEMEKTE''
İmar planlarının değişmesiyle yapılan büyük çok katlı bazı binaların alt katları pasaj olarak tasarlandığını belirten Belen, ayrıca, ''Pasajların bugünkü durumu iç karartıcı. Esnaf bakımsızlıktan şikayetçi. Esnaflar, pasajlar eski, karanlık, pis olunca turist pasaja girmiyor, diye yakınıyor. Zamanında sinema yıldızları tarafından açılışları yapılan ünlü pasajlar bile dükkanları boş, geleceği belirsizlik içinde beklemekte. Aslında yerel yönetim, mal sahipleri, esnaf el ele vererek bu durum çözülebilir. Bir anlayışın toptan değişmesi gerekiyor'' diyerek pasajların günümüzde geldiği noktayı gözler önüne seriyor.