Mahallenin bitiminde başlayan Denizli il sınırında da aynı şirketin yol çalışması yaptığını ifade eden Akbaş, "Denizli sınırı bizim mahallenin bitiminde başlıyor. Bizden önce sıcak asfalt çalışması orada da yapıldı ve her şey dört dörtlük yapıldı. Emniyet şeridi var, kaldırımlar yapıldı. Bizim burada malesef hiç biri yapılmadı. 3 kilometre boyunca emniyet şeridi yok. Yolun seviyesi yükseltildi. Yol ile yol kenarı arasında 30 santim fark var. Denizli ile Aydın bu kadar mı fark ediyor. Yoksa Denizli milletvekilleri çalışıyor, Aydın milletvekillleri çalışmıyor mu merak ediyorum" dedi.

Didim Kaymakamlığı şehit aileleri ve gazileri iftar yemeğinde ağırladı Didim Kaymakamlığı şehit aileleri ve gazileri iftar yemeğinde ağırladı

"HER YERE BAŞVURDUM AMA SONUÇ ALAMADIM"

Sıcak asfalt çalışması çok güzel olduğunu ama eksikler sebebiyle memnun olmadıklarını ifade eden Mehmet Akbaş, "Mahallemiz Denizli sınırında olan bir mahalle. Mahallemizin içinden Kuyucak-Tavas karayolu geçiyor. Denizli tarafında yapılan sıcak asfalt çalışması geçen yaz bizim mahallemizde de yapıldı. Bu yolu mahalle halkımız kadar Denizli'ye, Antalya'ya giden sürücüler de kullanıyor. Afrodisias'a gelen turist otobüsleri de kullanıyor. Köyümüz tarımla geçiniyor. Çiftçilerimiz de arazilerine giderken bu yolu vızır vızır kullanıyor. Sıcak asfalt çalışması yapıldı teşekkür ediyoruz ama eksikler çok fazla. Bunların yapılmasını istiyoruz. Gitmediğim yer kalmadı ama bir türlü hallolmadı" dedi.

ARACIN TEKERİ PATLASA KAÇACAĞI YER YOK"

Sözlerini sürdüren Akbaş, "Yapılması gerekenler tam anlamıyla yapılmadı. Yolumuz çok kötü. Ben bu sorunu her yerde dile getiriyorum. Acaba diyorum 20 plaka ile 09 plaka olmanın farkı bu kadar çok mu?

20 plakanın olduğu ilde emniyet şeridi var. Yolun içinden geçtiği yere kaldırımlar yapıldı. Bizim burada kaldırım yapılması gerekiyor, kaldırım yok. Emniyet için parke taşları 4 parmak kaldı. Normalde 35 santim olması lazım. Yolumuzun kenarı düşük banket oldu. Başvurulması gereken her yere başvurdum. Karayollarına gittim. İzmir Karayollarına başvurdum. Herkes ihale şartnamesi neyse o yapıldı diyor. Tavas'ta da bu ihale şartnamesi aynıdır. Oraya neden dört dörtlük bir hizmet verildi. Biz çiftçi memleketiyiz. En çok kullanılan vasıta traktör. Araziden çıkıp evine giden ya da evinden çıkıp arazi yoluna girecek olan traktörü ana yolda girmez. Çünkü diğer sürücüler için tehlike oluşturur. Bu mesafeleri emniyet şeridinde giderek kat eder. Böyle olursa kimseye zarar vermez. Onun dışında kamyonların, otomobillerin tekeri patlıyor, arızalanıyor. Tekeri patlasa yolda kalsa. Kaçağı bir yer yok. Yolun bir şeridini trafiğe kapatmış olacak. Emniyet şeridi olsa oraya çeker ve hem kendisini hem de karşısındakini kazadan beladan korumuş olur" ifadelerini kullandı.

"YÜKSEKLİK FARKINA ANLAM VEREMİYORUZ"

Diğer taraftan bir diğer sorun. Düşük banket olması. Burayı bilen bilmeyen her şoför yolun bu durumunu fark etmeyip aracını yolun kenarına düşürebilir hatta aracını takla attırabilir. Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle bir yol yoktur. Yolun seviyesi yükseltildi ama emniyet şeridi diyebileceğimiz yolun dışındaki alan alçakta kaldı. Arada 30 santim yükseklik farkı var. Hafiften direksiyonunuz sağa gitse aracınız bir anda yan gelebilir. Yol ile yol kenarı arasındaki seviye farkından dolayı yolun kenarında evi olanlar çukura girip evlerine ulaşıyor. Bu yolun dolgu yapılıp bu kadar yükseltilmesinin sebebi nedir? "Şirketler dolgudan mı para kazanıyor" diye soruyor insanlar. Ben de bilmiyorum diyorum" şeklinde konuştu.

"AYDIN MİLLETVEKİLLERİ ÇALIŞMIYOR MU?"

Sorunun her geçen büyüyeceğini dile getiren Akbaş, "10 gün sonra havalar ısınacak ve bütün traktörle tarlaya gitmeye başlayacak. Bu yolun bu durumu çok kötü oldu. Tütüncüsü, zeytincisi sahaya çıkacak ve bu yol vızır vızır çalışacak. Esas o zaman anlayacağız yolun sıkıntısını. Burası aynı zamanda turizm bölgesi. Afrodisias'a giden turist otobüsleri buradan geçiyor. Denizli'ye Antalya'ya giden sürücüler bu yolu tercih ediyor. Yolu kullananların sayısı her geçen gün artıyor.

Ataeymir'den çıktıktan sonra Denizli sınırı başlıyor ve orada emniyet şeridi başlıyor. 20 plakalı şehirle 09 plakalı şehir olmanın farkı bu kadar çok mu? Gerçekten merak ediyorum. Ya da Denizli'deki milletvekilleri çalışıyor da Aydın'daki milletvekilleri çalışmıyor mu?" diye sordu.

"HİÇBİR YERDE BÖYLE BİR YOL YOKTUR"

Akbaş'ın sözleri, "Yol üzerindeki mahallelerde düne kadar kaldırım yoktu. Denizli'ye bağlı yolun geçtiği ana yol güzergahınına kaldırımları yaptılar. Ataeymir'in girişinden çıkışına kadar sağlı sollu kaldırım yapılması gerekmiyor mu? Öyle olsa bir zamanlar belediyelik olan mahallemiz daha güzel olmaz mı? Sanki yolu yarıda bırakıp gitmişler gibi gözüküyor. Denizli'nin mahallelerinde sıcak asfalt yapılacak diye orta banketin seviyesini ayarlamak için taşları söktüler. Nizamlı olsun diye. Ama Ataeymir'de bunu yapmadılar ne yazık ki. Bu yolun bu durumu burada kalmayacak. Tahmin ediyorum. Geyre'den devam edip Kuyucak karayoluna kadar bağlanacak bu yol. Nereye giderseniz gidin böyle bir yol yoktur" şeklinde sona erdi.

Muhabir: ÖZGÜR DEDEOLUK