Acar, kaliteli incir üretimi için son olarak bahçelerini traktörle sürüp toprağı havalandırdıklarını belirterek, “Verdiğimiz emeğin karşılığında Allah’ıma şükür hasatta alıyorum. Yılda 15 ton incir işliyorsam, bunun 14 tonu kaliteli oluyor” dedi. Aynı zamanda Karaçakal Mahallesi Muhtarı olan Acar, 100 dönümden fazla incir bahçesi bulunduğunu dile getirdi.
Kamuoyunda incirin ağaçta kendiliğinden yetiştiği, üreticinin ise hiç emek vermeden para kazandığı yönünde yanlış algılar bulunduğunu belirten Acar, "İncir işine 2000 yılında başladım ve 25 yıldır bu işi yapıyorum. Sanılanın aksine incir üretimi oldukça zordur. Ağaçlarımıza gözümüz gibi bakıyoruz. Ağaçlarımızı suluyoruz, budamasını yapıyoruz, yılda iki defa toprağını sürüp havalandırıyoruz. İlekleme yapıyoruz, Akdeniz sineğiyle mücadele ediyoruz ve ardından hasat yapıyoruz. Yani incir sofralara kolay gelmiyor” şeklinde konuştu.
Acar, bakımı düzenli yapılan incir bahçesinden kaliteli incir çıkacağının altını çizerek, “Biz yılda 15 ton incir işliyorsak, bunun sadece 1 tonu kalitesiz oluyor. O kadar zayat da normaldir. Açıkçası ağaçlarına güzel bakan üreticimiz, mutlaka kazanır” ifadelerini kullandı.
Geçen yıl yaşanan aşırı sıcaklıklardan dolayı incir rekoltesinin düşük olduğunu ancak fiyatların yüksek olduğunu belirten Acar, “Sezonda büyük tüccarlar kaliteli incire yüksek fiyatlardan dolayı ilgi göstermedi. Kötü incirleri, biraz da kaliteli incirlerle harmanlayıp yurt dışına gönderdiler. Ancak bu durum, incirimizin imajına zarar verdi. İncirimize zarar veren her türlü davranışa karşıyız. Biz geçimimizi bundan sağlıyoruz ve malımıza sahip çıkarak değer katmak için mücadele ediyoruz” diye konuştu.