GÜNÜN MENÜSÜ; KULAK ÇORBASI
CİĞER DOLMASI
DEMİRHİNDİ ŞERBETİ
KULAK ÇORBASI---191 KCAL (MALZEMELER) :
2 su bardağı-un
2 adet-yumurta
200 gr-Dana kıyma(az yağlı)
1 su bardağı-nohut(haşlanmış)
1 yemek kaşığı-tereyağ
1 çay kaşığı-toz biber
1 yemek kaşığı-tuz (YAPILIŞI) :
Bir kap içerisinde un, yumurta ve tuzu ekleyip birazda su ekleyip hamuru uzu elde ediyoruz. Bezeler yapıp hamurumuzu oklava veya merdane yardımıyla açıyoruz. Serdiğimiz hamuru küçük kare şeklinde kesip, tuz ve karabiber ile yoğrulmuş kıyma harcımızı hamuru uzun içine koyup, üçgen şeklinde kapatıyoruz. Tencereye (isteğe göre) biraz et suyu ilave edip ocakta kaynatalım. Kaynayan suya hamurlamızı atalım ve nohutlu ilave edip pişirelim. Üzerine sos için bir tavada Tereyağ ve toz biberi kavurup.,çorbanın üzerine döküp servis edelim.
NOT:İSTEĞE GÖRE ÇORBAMIZA ET İLAVE EDİLEBİLİR.
Afiyet olsun... CİĞER DOLMASI---227.13 KCAL (MALZEMELER) :
2 adet - kuzu gömleği
200 gr-kuzu ciğer
2 yemek kaşığı-tereyağ
2 adet-kuru soğan
1 su bardağı-pirinç
1 bağ - taze soğan
1/2 su bardağı-çam fıstık(küner)
1/2 su bardağı-kuş üzümü
Tuz
Karabiber
Yenibahar
2 su bardağı-ılık su (YAPILIŞI) :
Zarı ayıklanmış ciğerlerimizi küçük kuşbaşı olacak şekilde hazırlayalım. Soğanları mızı küp küp doğrayalım. Ocağımızda ısınmış tavamızın içerisine Tereyağ ilave edip soğanları mızı kavuralım, ciğerleri ekleyerek kavurmaya devam edelim. Ardından fıstıklarımızı ve pirinci ekleyerek bir süre daha kavuralım. Kuş üzümünü ilave edip tuz, karabiber ve yenibahar ile tatlandırıp yeteri kadar su verelim. Kısık ateşte pişirelim.
Pişen pilavımızı ocaktan alıp ince kıyılmış taze soğanlarımızı içine ilave edip,dinlenmeye bırakalım.
Bu arada ılık suda beklettiğimiz kuzu gömleklerimizi küçük bir kase içerisine keserek açıp yayalım. İçerisine iç pilavımızı koyup, bohça şeklinde katlayalım. Katladığımız kısım alt tarafta olacak şekilde fırın tepsimize dizelim. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri (isteğe göre yumurta sürerek) kızarana kadar pişirelim. Pişen ürünümüz servise hazırdır.
Afiyet olsun... DEMİRHİNDİ ŞERBETİ---280KCAL (MALZEMELER) :
200 gr-demirhindi
2 lt-su
2 adet-karanfil
1 adet-kabuk tarçın
1 su bardağı - toz şeker
1 yemek kaşığı - bal
1 adet-taze zencefil
1 tutam ıhlamur (YAPILIŞI) :
Demirhindilerin kabuklarını ayıklayıp, tenceye koyalım. Üzerine su ilave edip 1 gece bekletelim. Beklettiğimiz demirhindilerin üzerine diğer kalan malzemeleri(karanfil, kabuk tarçın, bal, zencefil, toz şeker ve ıhlamur) ilave ederek ocakta yaklaşık 1 saat kısık ateşte kaynatalım. Kaynayan şerbetimizi ocaktan alıp süzelim, soğumaya bırakalım. Soğuyan Şerbetimizi buzdolabında muhafaza edelim.
Afiyet olsun...