Gaziantep'te geçtiğimiz günlerde Asiye Ateş'in sokak köpeğinin saldırısı sonucu yaralanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sahipsiz hayvanlarının yeri sokaklar değil barınaklardır” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamanın ardından bazı belediyeler tarafından sokak hayvanlarının toplanması üzerine Aydın Barosu açıklamada bulundu.

ALINDIKLARI ORTAMA BIRAKILMALILAR

Hayvan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Nur Pınar Tuncal, yaptığı açıklamada Asiye Ateş’e ve ailesine geçmiş olsun dileğinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaşanan olay sonrasındaki açıklamasının üzüntü verici olduğunu kaydeden Tuncal, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanının bu açıklaması ile ülkemizin birçok kentinde bazı belediyelerce sokak köpekleri gelişigüzel toplanmaya başlanmıştır. Hayvanları Koruma Kanununda birçok değişikliğin yapıldığı, ülkece hayvan haklarına karşı bilincin arttırılmaya çalışıldığı bir dönemdeyken yaşanan talihsiz bir olay yüzünden bütün sokak köpeklerini cezalandırır gibi toplama eylemlerine girişilmemelidir. Bu durum, hukuka ve kanuna aykırı olduğu kadar insanlığa ve insan olmanın gerekliliklerine de aykırıdır. Sayın Cumhurbaşkanı açıklamasında her ne kadar belediyelerin sıcak ve güvenli barınaklar kurması gerektiğini belirtmiş ise de var olan barınak koşullarının hayvanlar için ne kadar olumsuz olduğu aşikardır. Kaldı ki koşullar hayvanlar için olumlu bile olsa ilgili yasaya göre barınaklar geçici bir bakımevidir ve bu yerler hayvanların doğal yaşam alanı değildir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 6. maddesine göre; sahipsiz hayvanların belediyeler tarafından kısırlaştırma, aşılama ve rehabilite edilme işlemleri yapıldıktan sonra alındıkları ortama bırakılmaları esastır.”

YAPTIRIM UYGULANMIYOR

Hayvanların barınaklarda ölüme terk edildiğini belirten Tuncal, “Ne yazık ki uygulamanın bu yönde olmadığı, hayvanların alındıkları ortama bırakılmadığı, ölüme terk edildiği ve kanuna aykırı bu eylemi gerçekleştiren belediyelerin hiçbir yaptırıma tabi tutulmadığı bilinen bir gerçektir. Sonuç olarak, hiçbir canlının zarar görmemesi ve bu tip olayların tekrarlanmaması için yapılması gereken tüm sokak hayvanlarının hedef haline getirilmesi değil; ilgili kanun ve yönetmeliklerin yetkili kurumlar tarafından doğru uygulanması ve uygulamanın da sıkı bir denetlemeden geçmesi olduğunu Aydın Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak belirtmek ister ve sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla bildiririz” diye konuştu.