Meyvelerin glisemik endeksi, karbonhidratların kan üzerindeki glikoz oranına etkisinin belirlendiği ölçümdür.  Bu değer sayesinde karbonhidrat olan besinlerin hangi hızda kan şekerini etkilediğine bakmak mümkün hale gelir. Glisemik indeksi değerleri 0-100 arasında değişiklik gösteriyor. Glikoz ve beyaz ekmek 100 değerinde oluyor. Et değerine baktığımızda ise 0 olarak görülebilir. Diğer besinlerde de glisemik indeksi referans olarak belirlenen noktaya göre ortaya çıkar.  Yavaş sindirimi olan besinlerde bu değer çok daha düşük olur. Ancak hızlı sindirimi olan besinlerde bu değer çok daha fazla olur. Düşük glisemik indeksi olan besinler kan şekeri seviyesinin dengelenmesinde etkili bir görev alırlar. Her karbonhidratın kanda şekere dönüşme hızı farklıdır. İşte bu değer besinlerin kanda şekere dönüşme hızını belirlemede kullanılır. Glisemik İndeks Nasıl Yorumlanır? Karbonhidratların tamamı vücuda verecekleri glisemik tepkilere göre belirli sayısal değerlerle ifade edilir. Glisemik endeksi değerinin sayısal olarak ifade edilmesi ise GI olarak nitelendiriliyor. Bu değer 1ile 100 arasında bir değerde ortaya çıkıyor. Kan şekerlerinde yükseltici etkisi olan besinlerin indeksleri de diğerlerine göre fazla olur. Bir meyvenin glisemik indeksi değeri  glukoz referans alınarak ortaya koyulur. Glikozun glisemik indeksi değeri ise 100 olarak kabul ediliyor. Daha sonra diğer tüm meyveler bu standart değere göre belirleniyor. Bu değere göre  besinlerin şekere göre kan şekerini ne kadar arttırdığına yönelik fikir verilebilir. Özetle glisemik indeks karbonhidrat barındıran besinlerin kan şekerini ne kadar yükselttiğine yönelik ölçüm yapmada kullanılan bir değerdir. Meyvelerin indeks değerine göre kişi öğünlerini planlar. Aynı zamanda her zaman kan şekerini de dengede tutmayı başarabilir. Glisemik İndeks Ölçeği Nedir? Meyvelerde glisemik indeks ölçeği sayesinde bir değer erilir. Skala içinde bu değerler 1 ile 100 arasında bulunur. Yorum olarak da düşük, orta ya da yüksek olarak sınıflandırıldığını da belirtelim.  Glisemik indeksi düşük olarak ölçülen besinler yapı olarak kan şekerini daha yavaş oranda yükseltmektedir. Glukoz ve beyaz ekmek referans noktalar olarak kabul edilir. Bu  besinlerin glisemik indeks değerleri 100 olarak numaralandırılır.  İndeks değeri 55 altında olan besinler için düşük glisemik indeks olarak kabul edilir.  55 ile 70 arasında yer alan meyveler de orta glisemik indeksli besinler şekilde kabul edilir.  70 üzerinde değeri olan besinler ise yüksek glisemik indeksli besinler sınıfına girecektir. Ölçeğe göre besinlerin yapısına bakılır ve beslenme listesi hazır edilebilir. Glisemik İndeks Değerine Göre Besin Seçimi Nasıl Olur? Besinlerin glisemik indeksi değerine göre seçilmesi çok önemlidir. Bu şekilde beslenme düzenini oluşturmak uzun zamanda kişinin sağlığını korumada çok etkili olur.  Aynı zamanda birçok hastalığın riskinin azaltılması bu sayede mümkün hale gelir.  Besinlerin glisemik indeksi düşük olsa da her gün tüketmek zararlı değildir. Yani kişi hergün düşük indeksi besinleri de tüketebilir. Orta glisemik indeksli değerleri olan besinlerin tüketilmesinde ise belirli bir sınırlandırılma vardır.  Bu besinlerin haftada bir defa tüketilmesi uzmanlar tarafından belirlenen bir durumdur.  Yüksek glisemik değere sahip besinler ise aylık belirli sınırlılıklarla tüketilmelidir. Bu şekilde daha sağlıklı bir beslenme düzeni oturtulabilir. Düşük Glisemik İndeksli Gıdalar Nelerdir? Düşük glisemik indeks diyeti yapmak isteyen hastalar bu besinleri tüketebilir. Değeri 55 altında olan besinler karbonhidratlar sayesinde uzun sürede parçalanan besinlerdir. Kan şekeri seviyesinin de yavaş yavaş yükselmesini sağlayan besinlerdir. Bu besinler yulaf, arpa, tereyağı, zeytinyağı, nişastalı sebzeler, brokoli, haşlanmış havuç, süt, yumurta, deniz ürünleri, balık, fındık, ceviz, baharat, Hindistan cevizi, sebze çorbası gibi besinlerdir. Aynı zamanda meyvelerin önemli bir bölümü ile çikolata, dondurma, nohut, fasulye, mercimek, bulgur, bezelye, soya fasulyesi de sayılabilir. Orta Glisemik İndeksli Besinler Nelerdir? Glisemik indeksi 55 ile 70 arasında olan besinlerin tüketilmesinde biraz daha sınırlılıklar olmalıdır. Bu besinler ise kahverengi ya da basmati pirinç, kuskus, kepekli ekmek, çavdar ekmeği, hazır yulaf, bal, portakal suyu, meşrubat, hurma, ananas, muz, mango, patlamış mısır, patates cipsi, patates kızartması, kabak, müsli gibi besinlerdir. Yüksek Glisemik İndeksli Gıdalara Örnekler Nelerdir? Glisemik indeksi yüksek olan besinlerde tüketim çok dikkatli yapılmalıdır. Bu değeri 70 üzerinde olduğunda bu sınıfta yer alır. Bu sınıfta beyaz ekmek, kurabiye, kahvaltı gevrekleri, makarna, kısa taneli beyaz pirinç, karpuz, kavun, mısır, sade patates, işlenmiş şekerli tatlılar, pirinç krakeri, mısır gevreği, pirinç lapası, haşlanmış patates gibi besinler yer alır. Glisemik İndeks Değeri Neden Önemlidir? Kişinin her zaman daha sağlıklı  olması, kan şekerini dengeleyebilmesi ve kilo dengesini sağlayabilmesi için beslenme programındaki  besinlerde glisemik indeksine göre seçim yapmalıdır.  Bu sayede her zaman çok daha sağlıklı bir yaşama kavuşabilirsiniz.  Bir öğün içinde yüksek glisemik indeksi olan besinleri tüketecekseniz yanında GI değeri düşük olan bazı besinleri de tüketmeniz gerekiyor. Besinlerden bazıları da her iki glisemik indeks gurubunda yer alır. Bir besinte pişirme süreci ve eklenen soslar gibi birçok işlem glisemik indeksi değerini etkileyen bir durumdur. Öğünlerde her zmaan düşük veya orta glisemik indeksi olan besinlerin tüketilmesi çok doğru olacaktır. Et ve yağ bulunan besinlerde bu indeks değeri bulunmaz. Çünkü bu besinlerde karbonhidrat bulunmaz. Glisemik İndeksi Yüksek Besinler Nasıl Etki Eder? Glisemik indeksi yüksek olan besinler vücutta kısa süre içinde kan şekerini yükseltir. Buna bağlı olarak da vücutta insülin değerleri tavan yapar. Aynı zamanda vücutta yağ yapımı da artar. Bu besinler vücutta çok kısa süre içinde sindirilen besinlerdir. Bu özelliği sebebiyle kısa süre içinde yeniden acıkma olur. Bu besinler diyabet hastaları için uygun olmayan besinlerdir.     Kaynaklar: https://www.drhasanerdem.com/diyabet-hastalari-hangi-meyveleri-ve-sebzeleri-tuketmelidir/ https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/saglik/glisemik-indeks-nedir-glisemik-indeks-yuksek-yiyecekler-besinler-ve-meyveler-41858009