13 yıl önce TRT için yapılan bir televizyon programının seramik ocaklarındaki çekimleri esnasında türkü söyleyerek programa katkı sunan Erol Bebeci, çömlekçilikle alakalı bir türkü olmadığını fark ederek ‘Bardakçılar’ türküsünü yazdı. 2008 yılında notaya dökülüp TRT arşivlerine girmesi için sunulan eser TRT’de yayımlanan bir canlı yayında Erol Bebeci tarafından seslendirildi. Kayıtları Youtube’da bulunsa da günümüzde pek hatırlanmayan türküyü yeniden gündeme getirmek için Ses Gazetesi Muhabiri Özgür Dedeoluk’tan gelen türküyü kayda alıp yayınlama teklifini geri çevirmeyen Bebeci, türküyü bir kere daha seslendirdi.

TÜRKÜNÜN SÖZLERİ


“Bardakçılar testi yapar, oynaşır eller.Emek işler, yürek işler çamurlu eller.Ateşten gül almaya geldim, aç kapını yar.Desen desen, nakış nakış hepsi lale nar.Dönsün çarklar, başlasın dans, oynasın çamur.Alın teri, gözün nuru, kırmızı hamur. Ateşten gül almaya geldik, aç kapını yar.Efelerin meydan görsün, çalınsın sazlar” sözlerini yazıp müziğini de yapan Erol Bebeci, Karacasu Vakfı’nın destekleriyle türkünün 2008 yılında notaya döküldüğünü söyledi.

TÜRKÜNÜN ÇIKIŞ NOKTASI


Böyle bir türküyü yapmaya nasıl karar verdiğini anlatan Bebeci, “Bir tanıtım programında seramik ocaklarında çekim yapıyorduk. Biz orada türkü söyledik. Karacasu’da bardakçılarla ilgili türkü olmadığını fark ettim. Bu sebeple bir türkü yapmaya karar verdim. Hareketli bir müzik olsun istedim. Zor olmadı. Çömlekçilerin çalışmalarını şiirsel sözlerle anlatmaya çalıştık. Söz ve müziği hazır hale getirdim. Notaya döküldü. Kayıt altına aldık. TRT’de bunu bir canlı yayında söyledik. Şu an hazırlığını yaptığım bir türkü daha var” ifadelerini kullandı. Türküde geçen “Ateşten gül almak” deyimine açıklık getiren Bebeci, “Bu bir deyim. İlk kez Tahsin Şimşek tarafından kullandı diye hatırlıyorum. Ateşten gül almaya geldik denilirken ifade edilen seramikçilerin işlemiş olduğu bütün ürünleri anlatıyor. Bu ürünler yüksek sıcaklıkta fırında pişirilir. Pişirilen eserler ateşten gül almaya geldim sözüyle kırmızı şekilde mahsul olarak çıkar” şeklinde bilgi verdi.

DÖNERTAŞ’IN ŞİİRİNİ DE BESTELEDİ


Çalışmaları hakkında bilgi veren Bebeci, “Müziğe ilgimiz öğretmen okulu yıllarından geliyor. Orada bağlamayı öğrendim. Orada okulun etkinliklerinde bağlama çaldım. Emekli olalı uzun bir zaman oldu. İlkokul öğretmenliği ve ardından müzik öğretmenliği yaptım. Karacasu’yla ilgili bazı türküleri derleyip bazı şiirleri ve sözleri türkü haline getirmeye çalıştım. 1996’dan sonra Efe lakabıyla tanınan İsmail Dönertaş benden 'Karıncalı Dağdan Düze İndiler' şiirini türkü yapmamı istedi. Bunu türkü haline getirdim. Bunlarla birlikte çevremizde söylenegelen kulaktan duyduğumuz Emin Zeybek ve Ayşem türküsünü derleyip nota altına aldık. Bu çalışmalarda Karacasu Vakfı bize çok büyük yardımcı oldu. Karacasu Vakfı kanalıyla bu türküleri nota altına aldırdık. Bunları Karacasu Vakfına teslim ettim” dedi.

EROL BEBECİ KİMDİR?


1968 yılında Nazilli Öğretmen okulundan mezun oldu. İlk görev yeri Yaykın’da bir yıl çalıştıktan sonra askerlik sebebiyle 2 yıl Kastamonu Cide’de görev yaptı. Karacasu Yukarı Görle’de 5, Yazır’da 10 yıl, Atatürk İlkokulunda 4 yıl çalıştı. Merkez İlkokulundaki göreviyle birlikte 1996 yılında emekli oldu. Emeklilikten bir yıl sonra Karacasu Lisesinde Müzik Öğretmeni ihtiyacı oldu ve bir yıl orada görev yaptı. Meslek yaşamının ilk 22 yılında Sınıf Öğretmenliği yapan Bebeci, 1990 yılında aldığı hizmet içi eğitim sonucu hak kazandığı sertifikayla Sınıf Öğretmenliğinden Müzik Öğretmenliğine geçti.