Türkiye’de artan ham madde fiyatları, enerji maliyetleri ve enflasyon gibi gündemdeki ekonomi konularına dair değerlendirmelerde bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken, ülkeyi kış aylarında zor bir dönem beklediğini söyledi. Enflasyonun oldukça yüksek seviyelere çıktığını dile getiren Ülken, “Ülkemizde enflasyon oranları açıklandığında herkes ilk önce TÜFE’ye bakıyor ancak ÜFE’de ciddi bir sorun gözüküyor. Ayda 10’a yakın bir artışla 54’lere geldik. Geçen ay 46’lar civarındaydık. Daha doğalgaz zammı buna etki etmedi. Üretici fiyatlarından tüketici fiyatlarına yansımaya başlayacak. Akaryakıt, doğalgaz ve elektrik gibi temel girdilerde düzelme olmadığı sürece, döviz kurunda bu oynaklık devam ettiği sürece bu enflasyonu kontrol altında tutmamız zor görünüyor. Kış ayları içerisinde muhtemelen TÜFE’nin de ÜFE’ye yaklaşarak makasın daralacağını öngörüyorum. Bugün yüzde 21 seviyelerinde TÜFE ile yüzde 54 ÜFE ile enflasyon sürece sürdürülebilir durumda değil. Bu nedenle temel girdilerde sübvansiyonların temel bütçeden karşılanması lazım. Aksi halde önümüzdeki süreçle ilgili umutlu konuşamıyorum” dedi.

DESTEK ŞART

Sanayi kesimine temel girdi fiyatlarıyla ilgili desteğin şart olduğunu vurgulayan Ülken, şu ifadeleri kullandı: “ Sanayide doğalgaz tarifesi 1.46’lardan 4.80’lere kadar geldi. Bunlar çok ciddi oranlar. Önümüzdeki süreçte pandemide pozitif ayrışan bazı sektörler imalat, ihracat ve lojistik gibi sektörler dışındaki pandemi sürecinde zaten büyük problemler yaşamış hizmetler sektörü için işler iyiye gitmiyor. Bu sektörler pandemi sürecinde zaten borçlandılar. Borçlu bir bilanço ile önümüzdeki süreci bir de fiyatlarımızı hesaplamakta zorlandığımız bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Üstünü çizerek söylüyorum, temel girdi fiyatlarında destek şart.”

ÜYELERİMİZ ENDİŞE TAŞIYOR

Üyelerinin hem ticareti sürdürme hem pazarı kaybetmeme hem de elindeki malı doğru fiyatı satabilme endişesi yaşadığını da sözlerine ekleyen Ülken, “Aynı malı bekletip değerlendirdikten sonra satma düşüncesinde olabiliyor üyelerimiz. Bu sürdürülebilir değil çünkü Pazarı kaybetme riski var. Ticaretin kırılmaya uğramaması lazım. Bu nedenle ham madde ihtiyacı olan sektörler bu dönemde ciddi endişe yaşıyor”