Türkiye’nin önemli sanayi kentlerinden biri olma yolunda ilerleyen Aydın’ın, bu yıl ihracatta rekor kırması bekleniyor. Pandemi dönemi rağmen alınan önlemler sayesinde fabrikaları üretime devam eden ilde, üretim ihracat verilerine de yansıdı. İhracat verileriyle ilgili değerlendirmede bulunan AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, ihracatın her ay yükseliş ivmesi yakaladığını söyledi. Tarım ve turizm kenti olarak bilinen Aydın’ın son yıllarda sanayisi ile ön plana çıkmaya başladığını dile getiren Başkan Şahin, “Aydın bu yıl şuana kadar 923 milyon dolar ihracata sahip. Yıl sonunda 1 milyar doları bulacak. Bu bizim için önemli bir eşik olacak. Firmaların merkezleri başka şehirlerde olduğundan Aydın’ın reel ihracatı 1 milyar 250 bin milyon dolar olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

YENİ YATIRIMLAR YAPILMASI LAZIM

Aydın’ın kamuoyunda Denizli ile İzmir arasına sıkışmış bir il olarak kabul edildiğini dile getiren Şahin, şöyle konuştu: “Bu görüşe ben katılmıyorum. Bir ilin ekonominin gelişmesi için zorlayıcı etkileri olmalı. İzmir bir liman kenti, Denizli ise kırsal bir bölge. Denizli tekstil, demir çelik, kablo ve mermercilikte gelişmiş. Denizli her yıl 3.5 milyar dolar ihracat yapıyor. İmkanlar açılırsa Aydın’dan da şuan ki verilerin çok üzerinde ihracat yapılacağını düşünüyorum. Aydın’ın ihracatı arttırması için yeni yatırımlar yapması lazım.”

SANAYİLEŞMEYE KET VURULDU

Başkan Şahin, ihracata katkı sağlayacak Serbest Bölge (AYSER) projesinden arsa sorunu yüzünden vazgeçmek durumunda kaldıklarını belirterek, “Odamızın Serbest Bölge projesi için epey yol aldık ama arazi bulmakta zorlandık. Bin dönüm civarında bir arazi bulduk. Bizim arazinin 600 metrekaresinde ihtisas organize sera alanı ilan edildi. Yerli ve yabancı 30 firmaya ulaşmıştık. Bu proje gerçekleşseydi ihracatta önemli yol alırdık. Bu adım sanayileşmeye ket vurdu” diye konuştu.

AYDIN, GEREKLİ DEVLET DESTEĞİNİ GÖREMİYOR

Aydın’ın gerekli devlet desteğini göremediğine işaret eden Şahin, “Çine-Aydın Demiryolu Hattı’nın 700 milyon liraya ihalesi yapıldı. Pandemi nedeniyle bu yatırım rafa kalktı. Havaalanı konumuz var. Mevcut havaalanı var, yanına paralel pist yapılsa kullanılacak ama hayata geçiremiyoruz. Bunlarla şehir kalkınır, Aydın gerekli devlet desteğini göremiyor. Aydın’dan 1000 megavatlık jeotermal yatırımları yapıldı. 51 adet jeotermal elektrik üretim santrali var. Hedefte üretimin ikiye katlanması bulunuyor. Jeotermal turizm yatırımları devreye girmesi gerekiyor. Organize Sanayilerde TOKİ tarzı inşaat işi yapılmasını istiyoruz. Hızlı tren projesi vardı. Ankara, Afyon, Denizli, Aydın ve İzmir arası hızlı tren projesi vardı. Selçuk’ta 8.5 kilometrelik tünel yapılacaktı. Ama pandemiden dolayı bu proje durdu. Denizli-Aydın Otobanı başladı. Antalya hattının yapılması ile oradan gelecek turistler, ilimize gelecek. Bu devlet yatırımlarının tamamlanması ilimizin ekonomisine olumlu yansıyacak” ifadelerini kullandı.