Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu ile Türk Dünyası Kültür Sanat Sinema Vakfının, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Türk Dünyası Belediyeler Birliğinin desteğiyle düzenlediği festivalin ödül töreni, 15 Ekim 2021’de İstanbul’da Haliç Üniversitesi’nin Sütlüce Kampüsünde gerçekleştirildi.

AFRO TÜRKLER'İN YAŞAMINI ANLATTI


ADÜ İletişim Fakültesi Yapım Yönetim dersi kapsamında Danışmanlığını Prof. Dr. Halim Esen’in yaptığı belgeselde Ege Bölgesi’nde tarım işçisi olarak Afrika’dan getirilen Afro-Türkler’in sosyal yaşamı konu alındı. Filmin yönetmeni Bayram Küçük açıklamasında, Afrika’dan Aydın’a Afro Türklerin hikayesini anlattığını söyledi. Küçük, “Afro Türkler, ağırlıklı olarak Ege Bölgesi’nin verimli topraklarında tarım işçisi olarak çalıştırılmış ve bu bölgenin kırsal kesimlerine yerleştirilmişlerdir. Afro Türklere, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiştir. Kendilerini; Arap, Siyah Türkler veya Afro Türkler olarak tanımlamaktadırlar” dedi.

ÖDÜLE DOYMUYOR


Yarışmada ikinci olan Küçük, ödülünü Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca’nın elinden aldı. 'Başka Vatanımız Yok', daha önce de 23. Faludi Uluslararası Film Festivali’nde 'En İyi Uluslararası Belgesel Film' ve 'En İyi Uluslararası Öğrenci Filmi', 31. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında ise görsel dalda en iyi üçüncü belgesel film seçilmişti.