Aydın, Afyonkarahisar, Uşak ve Denizli’den çevreciler tarafından oluşturulan Büyük Menderes İnisiyatifi üyeleri, Aydın’ın Efeler ilçesindeki Uğur Mumcu Parkı’nda Büyük Menderes Nehri için açtıkları stantta imza topluyor.

EN KİRLİ 3’ÜNCÜ NEHİR


Aydın Çevre Derneği Başkanı Metin Aydın, Büyük Menderes Nehri yok olmasın diye vatandaşlardan imza topladıklarını, 100 bin imzaya ulaştıklarında imzaları TBMM’ye göndereceklerini söyledi. Büyük Menderes Nehri’nin ülkedeki en kirli 3. nehir olduğunu belirten Aydın, “Binlerce yıldan beri insanlığa geçim kaynağı olan, insanlığa can veren, yaşam veren Büyük Menderes Nehri kuruma ve yok olma noktasına gelmiştir. En verimli topraklara ve bitki örtüsüne sahip Büyük Menderes Havzası çölleşme tehdidiyle karşı karşıyadır. Büyük Menderes Nehri’ne bir yıl içinde 400 milyon tondan daha fazla endüstriyel atık su, kentsel atıklar, jeotermal akışkanlar ve zeytin karasuları bırakılmaktadır. Alıcı ortama her gün, her saat bu deşarjlar yapılmakta, hiçbir idari önlem alınmadığı gibi toplumsal bir tepki de oluşmamaktadır. Tüm bunların sonucunda Büyük Menderes Nehri ülkemizde “en kirli 3. nehir” konumuna gelmiştir. Nehrin suyu, sulama vasfını yitirmiş, tarımsal sulamada kullanılamaz hale dönüşmüştür” dedi.


TBMM’DE KOMİSYON KURULMALI


Menderes Nehri’nin can çekiştiğini ve kurtarılmayı beklediğini ifade eden Aydın, “Gerek iklim krizinin artan etkisi, gerek bölgede yanlış gölet, baraj, su tutma uygulamalarının var olması, gerekse de HES’ler nedeniyle kuraklık ve su yoksunluğu had safhaya çıkmıştır. Tarımda fakirleşme, ürün kalitesinde oluşan bozulma, gıdada seçeneksiz ve güvencesiz kalma, gelir dengelerinde büyük adaletsizliklerin oluşması gibi sosyal sonuçlar halkı canından bezdirmektedir. Ortaya çıkan bu olumsuzlukların bir an önce sona erdirilmesi adına; Büyük Menderes Nehri’nin ve havzasının temizlenebilme şartlarının oluşturulması, kirlenmeyi yaratan yer, kişi, kurum ve şartların tespit edilerek çözüm yollarının bulunması, akarsuyun ve içme suyunun yönetsel planlamasının tek bir merkezden programlanarak yönetilebilmesi, oluşan tüm gelir kayıplarının, zarar ve ziyanın tazmin edilebilmesine imkan verilmesi doğrultusunda TBMM’de bir komisyon oluşturularak; “Büyük Menderes Nehri’nin kurtarılması acil eylem planı” adıyla yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.