Aydın’da yaklaşık 5 bin üyesi bulunan Süt Üreticileri Birliği, artan yem fiyatları karşısında üyelerini korumak için harekete geçti. Yaklaşık 500 ton yem satın alan birlik, maliyetine üreticilere vereceği yemleri depolara kaldırdı. Birlik, üreticilere ücretsiz olarak 25 litrelik pancar melası dağıtmaya başladı.

“YEMLERİ MALİYET FİYATINA ÜRETİCİLERİMİZE ULAŞTIRACAĞIZ”


Aydın İli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Servet Başkaya, birlik olarak üyelerine imkanları ölçüsünde destek olmaya çalıştıklarını söyledi. Yem fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için geçen yıl üreticilere karsız, maliyetine saman ve pancar küspesi dağıttıklarını belirten Başkaya, “Üreticimize destek için yaptığımız bu çalışmamızın kapsamını, bu yıl biraz daha genişlettik. Şu anda elimizde yaklaşık 300 ton saman, 100 ton arpa ve yonca otu, aşığı yukarı 80-100 ton arasında da pancar küspesi var. Depolara kaldırdığımız bu yemleri, ilerleyen günlerde ihtiyacı olduğunda maliyet fiyatına tekrar üreticilerimize ulaştıracağız” ifadelerini kullandı.

360 TONLUK ARPA DAĞITIMI


Toprak Mahsulleri Ofisi’nin üreticilere, besicilere kilogramı yaklaşık 2 liradan arpa ve mısır tahsisleri yaptığını anlatan Başkan Başkaya, “118 ton civarında arpa aldık. Bu arpaları ezdirdik, piyasada 115 liraya, 120 liraya satılan arpa ezmelerini aşağı yukarı 90 liraya depoda, 95 liraya da evinde üreticimize ulaştırdık. Birliğimize 360 ton daha arpa tahsisi çıktı. Bunu da üreticilerimize dağıtacağız” dedi. Başkaya, üreticilere mali değeri 95-100 lira civarında olan 25 litrelik pancar melasını ücretsiz dağıtmaya başladıklarını dile getirdi. Birlik olarak süt fiyatlarını artırmak gibi bir şanslarının olmadığını belirten Başkaya, yem girdi maliyetlerini aşağıya çekerek, üreticilere destek olmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.