Türkiye’de mimarlık ve inşaat üzerine yaptığı projeler ile adından sıkça söz ettiren Ünlü Mimar Ozan Demirbaş, memleketi olan Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Ovaköy Mahallesi’nde kuracağı hayvan çiftliği ile süt hayvancılığına yönelik damızlıkları bünyesinde barındırarak hem ekonomiye katkıda bulunacak, hem de köyünde yaşayan ev kadınlarına ve işsiz gençlere istihdam sağlayarak hayvancılık sektöründe de adından söz ettirecek.

“SÜT VERİMİ YÜKSEK DAMIZLIK IRKLAR YETİŞTİRECEĞİZ”


Memleketine her fırsatta yatırım yapmaya devam eden Demirbaş, hayvancılık sektöründe de var olacaklarını ifade ederek, “Deo İnşaat ve Mimarlık bünyesinde başarılı işlere imza atıyoruz. Ardından Deo Tarım, olarak da yetiştirdiğimiz tarım ürünlerimiz ile de yurtiçi ve yurtdışı piyasada yerimizi aldık. Hayvancılık sektöründe de var olmak için kollarımızı sıvadık ve uzman ekibimiz ile kuracağımız çiftliğin hazırlıklarına başladık. Çiftlikte süt verimi yüksek damızlık ırkların yetiştirilmesini hedefliyoruz. Dünyada gelişen teknolojik yeniliklere son derece önem vermekte ve sürekli olarak takip etmekteyiz. Sektördeki yenilikleri, teknolojik gelişmelerle bir araya getirerek en iyi koşullarda çiftliğimizi faaliyete geçireceğiz. Her ne kadar teknolojik bir çiftlik kuracak olsak da ilk öncelikli amacımız köyümüzde istihdam sağlayarak, ev kadınlarına ve işsiz gençlere iş kapısı açmaktır. İstihdam konusunda da inşallah biz örnek oluruz” diye konuştu.
Ozan Demirbaş ayrıca, “İlerleyen süreçlerde de üst düzey kaliteyi esas alarak pazarda en doğru şekilde yer almak ve yolumuza bu yönde devam etmek amacıyla ARGE çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

HAYVANSAL ATIKLAR ÇEVREYE ZARAR VERMEYECEK


Birçok yatırımcının hayvancılık sektörü için geri durduğunu, ancak özellikle Aydın’da hayvancılık sektörünü daha da geliştirmek hayvancılık alanına yatırım yapılmasını tercih ettiklerini de söyleyen Demirbaş, “Kuracak olduğumuz çiftliğimizin özelliklerinden biri de zaman içerisinde hayvansal atıkların çevreye verdiği zararı önlemek için çiftlik alanında kurmayı planladığımız tesis ile çiftliğin elektrik ihtiyacının bir bölümünü hayvansal atıklardan karşılamayı düşünüyoruz. Bu durumda da hayvansal atıkların çevreye verdiği zararda büyük bir ölçüde önlenmiş olacak” diye konuştu.

KLASİK MÜZİK İLE VERİMİ ARTTIRMAK HEDEFLENİYOR


Kurulacak olan çiftlikte süt verimini arttırmak için hayvanlara klasik müzik dinletileceğini ifade eden Demirbaş, “İnekler stresten çok etkilenen ve bu stres ile de verimi düşen hayvanlardır. Süt verimleri düşer, huysuzlukları artar. Bu yüzden inekten daha fazla süt alma ve stresten uzaklaştırmak için sahibinin hayvanına iyi davranması gerekir. Yapılan denemelerde özellikle rahatlatıcı ve dinlendirici klasik müzik eşliğinde sağılan ineklerin daha çok süt verdiği kanıtlanmış. Klasik müzik dinleyen ve stresli olmayan ineklerde sağım esnasında memedeki süt tamamen boşalıyor ve süt veriminde belli oranda artış sağlanıyor” dedi.