Aydın’ın Nazilli ilçesindeki S.S. Nazilli Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanlığı’nda gözler 17 Temmuz’da yapılacak olan genel kurula çevrildi. Büyük heyecana sahne olması beklenen genel kurulda mevcut başkan Nuri Arslan ve Cihan Gevrekoğlu başkanlık için yarışacak. Kongre öncesi Başkan Nuri Arslan ve yönetim kurulu üyeleri değerlendirmede bulundu. Toplantıda Başkan Arslan, yaptıkları çalışmaları anlatarak iddialara cevap verdi. Ortaklardan destek isteyen Başkan Arslan, seçimin hayırlı olmasını diledi.

“SEÇİMİ KAPALI OLARAK YAPACAĞIZ”

Kongrenin hayırlı olmasını dileyen S.S. Nazilli Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Arslan, “Bizim ortaklarımızın açık oylamayla alakalı doğal bazı çekinceleri oluyor. Biz hepimiz ortaklar bir şekilde ticaret yapan yüz yüze bakan insanlarız. Yönetim Kurulu olarak herhangi bir mağduriyet oluşmaması için seçimi kapalı olarak yapacağız. Bütün ortaklarımız gelip huzur içinde oylarını kullanabilirler. Hangi gruba destek olmak istiyorlarsa sandıklar kapalı olacağı için bir kendisi bir Mevla görecek. Herhangi bir baskı oluşsun istemiyoruz. Ortaklarımızın gönlünden ne geçiyorsa onu yapması için böyle bir karar aldık. Bunu da daha önceki seçimde de yaptık. Sandığın kullanılmadığına dair bir algı var. Bundan önceki dönemlerde aday olmadığı için gerek olmuyordu. Bir aday çıktığı zaman bunun olması gereken kapalı sandıktır. Yönetim Kurulu olarak bu konuda kesinlikle farklı bir düşüncemiz yok. Huzursuzluk değil, huzur istiyoruz.” diye konuştu.

“KANUN NEYİ EMREDİYOR İSE BUNU DA BİZ YAPMAKLA MÜKELLEFİZ”

S.S. Nazilli Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin bin 700 dükkanı ve ortağı bulunan, bölgenin en büyük ve 49 yıl önce kurulmuş bir değer olduğunu vurgulayan Başkan Arslan, “Bu değere sahip çıkmak için her bireyin öncelikle önce ortaklar onun haricinde Nazilli’deki herkesin bir sorumluluğudur. Nazilli’nin bir değeri olan bu kooperatifin yaşaması lazım. İki sene önce ortaklarımızın kar payı dağıtımıyla ilgili bir talepleri oldu. Fakat işletme kooperatifinde tür değişikliği değişmeyince bunun gerçekleşemeyeceği 2019 yılındaki genel kurulda Ankara’dan gelen uzmanlar tarafından kendilerine anlatıldı. Bunun olabilmesi için unvan değişikliği gerekiyor. İki yıldır pandemiden dolayı genel kurul maalesef yapılamadı. Genel Kurul’da işletme kooperatifine geçiş gerçekleştikten sonra ortaklarımıza ne kadar ödenmesi gereken para varsa uzmanlar tarafından hesaplanıyor. Rakamın ne olduğunu kendilerine aktaracağız. Yani hurafe değil. 50-60-70 lira böyle bir şey söz konusu değil. Bunlar kanunla kurulmuş. Bunu biz yönetim kurulu olarak diğer ortaklar olarak gelip de ekstra bir şey yapması mümkün değil. Kanun neyi emrediyor ise bunu da biz yapmakla mükellefiz. Bunu da orada kendilerine izah edeceğiz. Bu sorunun böyle çözüleceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

“KOOPERATİFİ NEREDEN NEREYE GETİRDİĞİMİZ HERKESİN MALUMU”

Başkan Arslan, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Arkadaşlar ‘gerçek sahipleri geliyor’ diye bir ifade kullanmış. Her şeyin gerçek sahibi Mevla. Biz zaten emanetçiyiz. Arkadaşların o cümleleri hangi amaçla kullandığını bilmiyorum. Gerçek sahiplerinden neyi kastettiklerini bunlara onlara sormak lazım. Bugün bizler varız, yarın başka arkadaşlarımız gelir. Amacımız, burada bayrağı en üst noktaya taşımak. Kooperatifin ortaklarını menfaatini korumaktan geçer. Yaklaşık 11 yıldır yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyorum. Birçok arkadaşımızla kooperatifi nerden alıp nereye getirdiğimiz herkesin malumu. Bazı özeleştiriler olabilir ancak bunların konuşulacağı yer kahve köşeleri, dükkanlar değildir. Genel Kurullar bunun için yapılıyor. Genel kurula gelip taleplerinizi ifade etmeniz lazım ki karşılığında genel kurul buna karar verir. Yönetim kurulları da genel kurulunun aldığı kararın bir aksi bir şeyi kesinlikle ne yapma lüksüne sahip ne de yapabilir. Bu ne bizim, ne de başkası için. Ayrıca bazı dükkanlarla ilgili beyanatlar var. Bu kadar büyük dükkanlara ne gerek vardı şeklinde ifadeler var. Bu arkadaşlara şunu sormak lazım. 2019 yılındaki genel kurulda 18 adet dükkanların metrekarelerini genel kurula arz ettik. Genel kurul bunları yapın dedi, biz yaptık bitirdik. Bir itiraz varsa yeri genel kuruldur. Genel kurul haricinde itiraz söz konusu değil. İtiraz ve isteklerinizi orada dile getirmeniz lazım. Genel kurulu kararı almadığınız hiçbir şeyi yönetim kurulu yapamaz. Yapıyor ise suç işliyordur. Bizim yaptığımız tüm çalışmalar genel kurul tarafından yönetim kurulu tarafından icra edilmesidir.” dedi.

“ALTI BOŞ KONUŞUYORLAR”

200 metrekare ile 400 metrekare arasında yapmayı planladıkları dükkanlar olduğunu kaydeden Başkan Arslan, “Bizim sanayi alanının olduğu alan belli. Sol tarafta küçük sanayiye ait bir alan söz konusu. Biz 2011 yılında seçildikten sonra ilk genel kurulda Nazilli Belediyesi ile bir protokol yaptık. Galericiler Sitesi ile takas işlemi. Bunu yaptığımızda parsellerimizi talepler doğrultusunda orta ölçekli işletmeler. Bunların da sebebi şudur. Bizim dükkanlarımız 60 metre kapalı, 50 metre açık olmak üzere 110 metredir. Bizim ortaklarımızdan gelen talepler doğrultusunda büyümeye ihtiyaç var. 10-20 dükkanı kullanan ortaklarımız var. Bunların da taleplerini göz önüne alarak bin 500 ile 4 bin metre arasında parseller yaptık. Genişleme alanıyla ilgili konuşuyorlar ama bizim nasıl mücadele verdiğimizi bilmiyorlar. O nedenle bu arkadaşlar konuşuyorlar ama altı boş konuşuyorlar. Bizim yegane düşüncemiz, S.S. Nazilli Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin ortaklarının menfaati ve ortaklara en iyi şekilde nasıl hizmet edebileceğidir.” diye konuştu.

“MEDYADAN TALEP EDİLMEZ”

Bugüne kadar ortaklarla ilgili kendilerine bir talep gelmediğini söyleyen Başkan Arslan, “Bu medyadan talep edilmez. Kooperatifin alanı, işleyişi, kanunu ve yönetmeliği bellidir. Sizin şunu bunu demenizle biz yönetemeyiz. Biz kanun çerçevesinde neyse onu yapıyoruz. Bir dilekçeleri varsa çıksınlar desinler ki biz şu tarihte şunları götürdük, şu kadar metrekare dükkan istedik, talep yok. Genel kurulda da yok. Bu dükkanlarla ilgili Genel kurulda alınan kararlara da itiraz yok. Siz geriye dönüp niçin yapıldığı dediğiniz zaman, biz takdiri ortaklarımıza bırakıyorum. Bizim bu konuda söyleyeceğimiz çok bir şey yok. Yönetim kurulunun yaptığı işler meydandadır.” şeklinde konuştu.

“BİZİ KÖTÜLEMEYE ÇALIŞMALARINI KABUL ETMİYORUM”

Yönetim kurulunda 1-2 arkadaş sağlık sebeplerinden dolayı yer almayacağını belirten Başkan Arslan, yüzde 90 aynı kişilerle yola devam ettiklerini söyledi. Cihan Gevrekoğlu’nun kendilerinin gözünde de değerli biri olduğunu ifade eden Başkan Arslan, “Yapacaklarını anlatmaları lazım. Mevcut yönetimi kötülemeye çalışmayı ben kabul etmiyorum. Yapacaklarınızı anlatırsınız, genel kurulda ortaklarımız gelir ama bizim ekibimizi takdir eder veya karşı tarafı. Kapalı sandığı biz bunun için koyuyoruz. Kimsenin baskı altında kalmasını istemiyoruz. Mesaj da atarak vekaletten ziyade gelin kendiniz dinleyin ve oyunuzu kullanın. Vekaletleri birine veriyorsunuz o kişi sizin adınıza oy kullanıyor. Sonra da şunları diyorsunuz, biz genel kurullara gitmedik. Genel kurula gelip siz kooperatifinize sahip çıkmıyor iseniz buna sonradan eleştirme hakkına maalesef sahip değilsiniz. Genel kurullara gelip fikirlerinizi belirtip bu kooperatife sahip çıkmak zorundasınız. Bizler elimizden geldiğince sahip çıkıyoruz. Bunu da ortaklarımızdan aldığımız destek ve güçle sahip çıkıyoruz.” dedi.

“BİR GÜN DİYE BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL”

Sanayide hissesi olmayanlar 1 günde hisse sahibi olduğu yönündeki iddialara cevap veren Başkan Arslan, “Bir gün diye bir şey söz konusu değil. Kooperatifimize ortaklar devir yapacaklarsa gelirler. Devir yapmak istediklerini beyan ederler. Gerekli işlemleri personel arkadaşlar yapar. Bizde yönetim kurulunda devrini yaparız. Bizim zaten 15 gün içinde devri yapma zorunluluğumuz var. Bunu bir günde de yapabiliriz üç günde de yapabiliriz. Bir günde genelge olmaz öyle bir söylem söz konusu değil. Bazen 15 günü geçebilir, 5 günde olabilir. Yönetim kurulu arada toplanmıştır, kişilerin müracaatları vardır. Müracaatı varsa bu 5 gün içinde de olabilir.” diye konuştu.

“YENİ BİR ÜYE YAPMA ŞANSINIZ YOK”

Yönetim kurulunun bir kişinin hisse almasını engelleyemeyeceğini kaydeden Başkan Arslan, “Yönetim kurulunun böyle bir tasarruf hakkı yok. Zaten bizim ana sözleşmemizde kabul edilme ve edilmeme şartları yazar. Herhangi bir kendi haklarını kullanmada sağlık sebepleri yok ise biz 18 yaşının üstündeki herkesi kabul etmekle mükellefiz. Yeni bir üye olamaz. Bin 700 dükkan vardır bunun haricinde yeni bir üye yapma şansınız yok. Ana sözleşmede bu sabitlenmiştir. Bizim yönetim kurulunun bir kişiyi arttırma ya da eksiltme yok. Eksilme şöyle olabilir. Ortaklarımız icra iflas olmuştur, tamamen şirket yoktur veya reddi miras olmuştur. Bu ortaklarla alakalı eksiltme yapılabilir. Arttırmayı ne biz ne de başka biri yapabilir. Hisse devri olur. O da ıslak imza karşılığında olur.” şeklinde konuştu.

“PARASI OLAN HERKES ALABİLİR”

Kendisinin üzerinde 20 kusur tane hisse olduğunu ve bir oy kullandığını söyleyen Arslan, “Sizin 45-50 hisseniz olsa üzerinizde bir oy hakkınız var. İki oy kullanamazsınız. Burada yanlış bir söylem söz konusu. Biz sadece markanın unvanını değiştiriyoruz geri kalan tüm hisse yapısı her şey aynı. Unvan değişmesi gerekiyor. Bu tip kooperatifler amacını bitirdiği zaman tür değiştirmesi gerekir. Farklı birkaç tane türe dönebilir. Bunun en mantıklısı işletme kooperatifidir. Ama ne olursa olsun başındaki unvan değişecek sonunda kooperatif yazacak. Bu bir kooperatiftir. Bizim kooperatifimizde 40 tane hissesi olanlar da var. Böyle bir yasal engel de yok. Bu imkanla alakalıdır. Parası olan herkes alabilir. Her amaçla alabilirler, artık o kişinin takdirine kalmış. Kooperatif bu kadar katma üretti diyoruz. İnsanlar almaz mı? Biz 5 sene önce aidatları kaldırdık. İnsanlar bundan kurtulmaya uğraşıyordu. O günleri unuttukları için bugün bunu soruyorlar. Belki o arkadaşlar, yeni üye olmuştur, geçmişi bilmiyorlardır. Geçmişte dükkanı satan alan kişi, aidat borcu yüzünden hisseyi almamak için kaçıyordu. Bunu bilenler bilir. Ne değişti de terse döndü derseniz değişen bu yönetim kurulunun yaptıkları. Aidat devam etse, belediyeler ile zamanında protokol yapılmasa oralar çöplüktü. Bugün aynı şekilde dursaydı bizim ne hisselerimiz ne de dükkanlarımız para ederdi. Eleştiren arkadaşlara soruyorum. Neyi hayal ettiniz ne oluyor? Biz bunları hayal etmedik, bunları planladık ve olacak dedik. Yönetim kurulu olarak bugün geldiğimiz noktada hedeflerimize ulaşmış noktadayız. Eleştirmek herkesin hakkı ama yapıcı olmak kaydıyla. İftira boyutundakileri kabul etmiyoruz.” diye konuştu.

“ORTAKLARIN HEPSİ BU İHALELERE GİREBİLİR”

Dükkanların kendi çevresine verildiği yönündeki iddialara da cevap veren Arslan, “Biz ihaleyi yaparken kamu ihale kurumuna tabi olmamamıza rağmen biz ortaklarımızın bilgi sahibi gerektiğine maksimum inanıyoruz. Şeffaf olduğumuz için önce gazeteye ilan veriyoruz. Şu gün ihale var diye kendi web sayfamızda yayınlıyoruz. Bütün ortaklara mesaj atıyoruz. Bu mesajları muhabbet olsun diye atmıyoruz. Yakın diye bir cümle yok. Ortaksanız mevcut sanayide şu anda dükkanınız varsa bizim ortakların hepsi bu ihalelere girebilir. Bizi ihaleye katmadı derlerse onunla gelecekler bize. Bu kadar şeffaflığı nerede görmüşler. Ortak dışı olanlar bizi ilgilendirmiyor. Öyle bir şey söz konusu değil.” şeklinde konuştu. Özel mülkler olan alanların satışı ile ilgili sorulan soru üzerine Başkan Arslan, “Buraların bizle alakası yok. Belediye ile yapılan protokolde bize geçmesi gereken alanlardı. Bununla alakalı mücadelemiz devam ediyor. Buraların bir şekilde farklı kişilerin buraya gelip bunların da şahıslara satmasıyla alakalı. Burada bahsedilen özel mülk açık renklerle ilgili alanlarla bizim bir tasarrufumuz söz konusu değil. Protokol gereği almamız gereken metre var.” dedi.