Afyon'un Dinar ilçesinden doğup, Uşak, Denizli ve Aydın'dan geçerek, Ege Bölgesi'ne dökülen Menderes Nehri'nde su debisi düştü. Tamamen kurama noktasında gelen nehirde, balık ölümleri yaşanmaya başlandı. Nehrin Umurlu-Armutlu köprüsü bölümünde, bir araya gelen çevreciler, balık ölümlerine ve nehrin kirletilmesine tepki gösterdi.
Grup adına açıklama yapan Aydın Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Vergili, Menderes Nehri'nin can çekiştiğini, balıkların öldüğünü söyledi.

"KİRLİ SUYU TEMİZLEMEYE GEREK KALMADI"


İnsanoğlunun doymaz hırsının, çarpık sanayileşmenin, evsel ve sanayi atıklarının arıtmadan bırakılmasının, jeotermal akışkanların yasadışı şekilde salınmasının, vahşi sulama ve madenciliğin nehri kirlettiğini savunan Başkan Vergili, "Bu durum, bizi üzse de az çok su akıyordu. Artık Menderes’te su olmayacağından, Menderes kurumaya başladı. Olmayan kirli suyu temizlemeye de gerek kalmadı" dedi.

"MENDERES’İN RUHUNA EL FATİHA"


Menderes'in sonunu Dinar'da kurulması planlanan üç termik santral için yapılan çalışmaların getirdiğini iddia eden Vergili, sadece Menderes'in değil, Karkuyu Gölü'nün de kuruma noktasında olduğunu iddia etti. Vergili, "On milyonlarca köylünün geçim kaynağı olan Menderes, 300 kişinin istihdamı için yok ediliyor. Menderes’in ruhuna el Fatiha. Ege Denizi’ne ulaşması da bu gidişle mümkün görünmüyor. Bitmiş bir dere yatağı, balçık, bataklık haline gelmiş" ifadelerini kullandı.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”


Başkan Vergili, Devlet Su İşleri ve Çevre, Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri hakkında, görevlerini yapmadıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Afyon, Uşak, Denizli ve Aydın milletvekillerine çağrıda bulunan Vergili, “Menderes ölüyor. Ne zaman Menderes’in çığlına cevap vereceksiniz, sizler kimin vekilisiniz?" dedi.