İzmir’in Selçuk ilçesinin Pamucak sahilinde denize giren vatandaşlar, Stenella Coeruleoalba türü bir çizgili yunus balığının kıyıya vurduğunu belirledi. Yunus balığını yeniden denizin derin sularına bırakmak isteyen vatandaşlar başarılı olamayınca Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyelerinden yardım istedi. EKODOSD Derneği Başkanı Bahattin Sürücü ve üyeler, bölgeye gelerek yunus için seferber oldu. Aydınlı doğaseverlerin tüm çabasına rağmen yunus balığı hayatını kaybetti.

“KAYALAR ÇARPARAK YARA ALDI”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Sürücü, “Selçuk Pamucak sahilinde kıyıya yanaşan Stenella Coeruleoalba türü bir çizgili yunus, denizde yüzen vatandaşlar tarafından görülerek, tekrar denize dönmesi için defalarca suya itilmiş. Vatandaşlar dalgalı bir denizde belki de duyarlılıkla ve iyi niyetle yunusu tekrar yaşam alanına gitmesi için sürekli olarak denize itilmiş. Yunus belli bir süre yine aynı noktaya geri gelmiş. Daha sonra derneğimiz ve Tarım İlçe Müdürlüğü Uzmanları, Selçuk Belediyesi Veterineri, Haybulans ekibi ile Jandarma ekipleri olarak olay yerine geldik. Antik liman önündeki iskelenin altına giren yunus, bulanık denizde kayalara çarparak bazı yaralar aldı. İskelenin altından çıkarılan yunus, Kuşadası Sahil Güvenlik Botu’na alınarak derin sulara götürüldü. Burada denize bırakıldı.” dedi.

DOKU ÖRNEKLERİ ALINDI

Akşam saatlerinde yunusun yeniden geldiğini ve kıyıda yüzdüğünü tespit ettiklerini ifade eden Başkan Sürücü, “Sabah yaptığımız izlemede yunusun bu sefer kumsala vurduğunu ve öldüğünü tespit ettik. İki yüz santimetre boyutundaki yunustan doku örnekleri alındı. Bugün kısıtlama olması nedeniyle Üniversitenin Veterinerlik Fakültesi kapalı olduğundan ölen yunusa nekropsi yapılamadı. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda ki deniz canlılarının gömüldüğü alana getirildi. Plastik şüphesiyle kontrol edildiğinde, yunusun karnından 89 santimetre büyüklüğünde bir yavru çıkarıldı. Yunusun hamile olduğu anlaşıldı. Yaklaşık 12 ay süren hamilelik döneminin sonlarına yaklaşan yunus ve yavrusu ne yazık ki hayatını kaybetti.” diye konuştu.

REHABİLİTASYON MERKEZİ TALEBİ

Çizgili yunusların kıyıdan uzak ve ılıman suları seven canlılar olduğunu, eğer bir sorunu yoksa kıyıya gelmediklerini kaydeden Başkan Sürücü, “Bu tür durumlarda vatandaşlar denize doğru itmek yerine, kıyıdaki sığlıkta üzerine ıslak bir havlu koyarak görevlilerin gelmesini beklemeleri daha doğru olacaktır. Ancak bu tür vakalar önemli sorun olmaktadır. Çünkü deniz memeleri için bir rehabilitasyon merkezi ne yazık ki yoktur. Deniz içinde de müdahale şansı çok azdır. Belki böyle bir merkez olsaydı, yunus denizden alınarak havuza konulup doğum için yardım edilebilirdi. Bu tür vakalarda taşımada kullanılmak üzere şişme yataklar ve geçici rehabilitasyon için portatif havuz projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ile görüşeceğiz. Aynı zamanda da deniz memelileri konusunda uzman kuruluş olan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı ile görüşerek, gerçek boyutlu yunuslarla, plajlarda vatandaşlarla bir eğitim çalışmasının yapılması, bilinçlendirme ve farkındalık yaratılması için öneri götüreceğiz.” şeklinde konuştu.