Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Çiftlik Ortaokulu Matematik Öğretmeni Sibel Nazlı Demirci ile Eskişehir Hızırbey İmam Hatip Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Selnur Yüksel’in kuruculuğunu yürüttüğü ‘İklimimize Sahip Çıkalım’ adlı proje altı ay boyunca devam etti. İklim değişikliğine karşı bir an önce harekete geçebilmek ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla yürütülen proje, geçen Kasım ayında başlayarak Mayıs ayında sona erdi. Türkiye'nin farklı illerinde bulunan 8 öğretmen ile 5, 6 ve 7. sınıfta okuyan 36 öğrencinin katıldığı bu proje ile öğrenciler birbirinden farklı etkinliklerde yer aldı. Proje afiş ve logo yarışması, iklim temalı resim yarışması düzenlendi, akrostiş şiir yazıldı, istasyon tekniği ile Dünya'ya mektup yazıldı, ağaç dikildi, dünya günü kutlandı. Öğrenciler evlerinde bulunan atık malzemeleri geri dönüştürerek çeşitli eşyalar tasarladı. Bu etkinliklere ek olarak öğrenciler, proje boyunca önemli gün ve haftaları kutlayan güzel çalışmalar yaptılar.

EVLERİNDEKİ ATIKLARDAN ÇEŞİTLİ EŞYALAR TASARLADILAR

Projede final çalışması olarak öğrenciler evlerindeki atıklarla kumbara, çiçek saksısı, kuş yuvası, cüzdan, diş fırçalık, kalemlik, yiyecek kapları gibi ürünler tasarladı. Toplamda 13 ortak ve işbirlikli ürünle projeyi tamamlayan öğretmen ve öğrenciler böyle bir projeye katıldıkları için memnun olduklarını dile getirdi. Proje sonunda öğrenciler, çevreyi koruma konusunda artık daha bilinçli olacaklarını ve iklim değişikliğinin farkında olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Öğretmenler ise projenin hedeflerine ulaşmasından dolayı memnuniyetlerini belirtirken gelecek ve çocuklar için bu tarz projelerin artması gerektiğini belirtti.

ÖĞRENCİLERDEN DÜNYA’YA MEKTUP

Proje kapsamında öğrenciler, Dünya’ya mektup yazdı. Öğrenciler yazdıkları mektupta şu ifadeleri kullandı: “Sevgili Dünya, Sana bu mektubu utanarak yazıyoruz, çünkü seni çok yorduk, çok yıprattık, çok kirlettik, bize sunduğun her güzelliği israf ettik. Keşke başka şartlar altında bu mektubu yazıyor olsaydık. Sana daha güzel bakabilseydik. Senin bize sunduğun bu güzellikleri hiçe saydık ve sana sahip çıkamadık. En baştan önlemler alsaydık seni bu duruma düşürmezdik. Senin değerini bilemedik. Keşke yaptığımız hatalardan geri dönebilsek ama hala Dünya’yı kurtarmak mümkün. Bunun için bazı önlemler alabiliriz. Örneğin: fosil yakıt tüketimini azaltabiliriz, fabrika bacalarına filtre takabiliriz, geri dönüşüm ve su tasarrufu yapabiliriz, çevremizi kirletmeyip, ulaşımda toplu taşımayı tercih edebiliriz, ağaç dikebiliriz, e-fatura dönemine geçebiliriz. Böylelikle dünyayı daha az kirletmiş ve küresel ısınmayı daha aza indirgemiş oluruz. Gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakırız. Geri dönüşüm yaparak dünyayı güzelleştiririz camları cam kutusuna, şişeleri şişe kutusuna, pilleri pil kutusuna, metalleri metal kutusuna ve kâğıtları kâğıt kutusuna atarak çevreyi temiz bırakmış oluruz. Unutmayalım ki dünya sadece bizim değil bütün canlılarındır. Gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak bizim görevimizdir. Bunun yanı sıra biz dünyayı atalarımızdan miras olarak değil, çocuklarımızdan ödünç aldık. Onlara bu dünyayı geri vereceğiz. Dünyayı korumalı ve tasarruf etmeliyiz ki gelecek nesillere güzel dünya bırakmış olalım. Bıraktığımız güzellikler ne kadar güzel olursa bizden sonraki nesillerin de bu dünya güzelliklerinden faydalanıp koruması bir o kadar kolay olacaktır. Unutmayalım ki her bireyin bu eşsiz güzellikleri görmeye hakkı var ve bizler kadar gelecek nesil de senin tüm güzelliklerini yaşamalı. Sen üzerinde yaşam olan tek gezegensin. Biz insanlar bunun farkında olsak da maalesef seni kirletiyor ve yaşanılmaz bir yer haline getiriyoruz. Ama bu duruma bir dur diyebilmek için biz İklimimize Sahip Çıkalım eTwinning projesiyle farkındalık yaratmak istedik. Projemizde seni korumak ve güzelleştirebilmek için sloganlar yazdık, resimler yaptık, ağaç diktik, sunumlar hazırladık, okul ve çevremizdeki insanları bilinçlendirerek farkındalık yarattık. Bu günün kıymetini bilelim ki gelecek günler umut dolu yaşam dolu olabilsin. Sevgili Dünya seni yaşamak hatta seni dolu dolu yaşayabilmek için üzerimize düşenleri artık yerine getirme zamanı, seni hoyratça kullandığımız için senden özür dileme vakti! Gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmak için söz veriyoruz! Bundan sonra insanları bilinçlendirip üzerimize düşen görevleri yerine getirerek seni koruyacağımıza söz veriyoruz. Önümüzdeki bu kötü hayatı da geride bırakarak yeni bir dünya için el ele veriyoruz.” Mektubunun yanı sıra öğrenciler ‘Bu Dünya Bizim, Ona Sahip Çıkmalıyız’ adı altında akrostiş şiir yazdı.