Hayatımıza neşe, mutluluk, renk ve eğlence katan köpek dostlarımız da bizler gibi birçok hastalık ile sağlıklarını kaybedebilir ve köpeklerde erken müdahale edilmediği takdirde bu hastalıkların dostumuzun hayata gözlerini yumacağı sürecin önüne açması hayli muhtemeldir.

İshal 

Dostumuzun hayatında en az bir kez yer edecek olan ishal, çoğu zaman beslenme sürecindeki problemlere bağlı gelişir ve bu sorunların ortadan kaldırılması ile ishale de müdahale edilmiş olur.   
Bakteri ve bağırsak parazitlerinin sindirim ve boşaltım sistemini etkilediği ishal durumunda köpeğimize mama vermeye devam etmemiz, ishalin durumunu takip ederek 1 ile 1.5 gün boyunca devam etmesi halinde uzman veteriner hekim ile iletişime geçmemiz, köpeklerde ishal durumunun sıvı kaybına neden olduğunun farkında olarak dostumuza sürekli temiz su takviyesi yapmamız gerekir.    Köpeğimizin farklı hastalıkların tedavisi amacıyla kullandığı ilaçlar ve günlük hayattaki stres seviyesinin yükselmesi de ishale neden olabilir. Yine bakteri ve bağırsak parazitlerini çoğu zaman sosyal hayat içerisinde beslenmemesi gereken noktalara temas ederek alan köpeklerde sosyalleşme eğitimi ve beslenme düzeni, hiç şüphesiz hastalıkların önüne geçilmesi açısından hayli önemlidir. 



Kusma

  Köpeklerde kusma durumu da ishal gibi çoğu zaman sindirim sisteminden kaynaklanmakla birlikte erken müdahale edilmediği takdirde köpeğimizin hayatını etkileyecek çok daha ciddi sonuçları olabilecek bir hastalıktır.   Köpeğimizin beslenme düzenindeki ani değişimler, cisim yutması, pankreasın iltihaplanması dolayısıyla işlevini yerine getirememesi ve beyin tümörleri (çoğu zaman yaşlı köpeklerde görülür) kusmanın arkasında yatan noktalar olabilir.   Kusma sorunu ile karşılaşan köpeğimizin yemek borusu tahriş olacağından dolayı kendini rahatsız ve stres halinde hissetmesi oldukça normaldir. Bu durumda dostumuzu sakinleştirmek adına sevgimizi belli etmemiz doğru bir yaklaşım olacaktır. 
Kusma sonrasında da dostumuz sızı kaybedeceği için bu kaybı takviye sıvılar ile ortadan kaldırmamız gerekir. İshalden farklı olarak kusmadan sonra temiz suyu dostumuza belirli ölçülerde vererek tepkisini takip etmeli ve kusma durumunun tekrarlanmadığından emin olmalıyız.    Kusmadan sonraki ilk 12 saatte dostunuza besin vermemeli, daha sonrasında ise ufak porsiyonlarla beslemeye devam  etmelisiniz. Kusmanın ishal ile birlikte gelişmesi, besin alınmasa dahi sürekli kusma durumunun olması ve kusmada kan parçacıklarının görülmesi halinde vakit kaybedilmeden veteriner hekim kontrolüne başvurulması gerekir.




Gençlik Hastalığı 

Bulaşıcı özelliği hayli yüksek olan ve müdahalede geç kalındığı takdirde dostumuz için ölümcül sonuçlar doğurabilen gençlik hastalığı, Canine Distemper virüsünün neden olduğu bir hastalıktır.    Özellikle ishal ve kusma ile ortak semptomlar göstermesi dolayısıyla teşhisi zor olan bu hastalığın doğrudan bir tedavisi yoktur ve tedavi sürecinde köpeğimizin sağlığını tehdit eden semptomların ortadan kaldırılmasına odaklanılır. Bu açıdan baktığımızda, gençlik hastalığı için en iyi tedavinin önlem olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.  
Köpeğimizin aşılarını aksatmamak, su ya da mama kaplarını başka evcil hayvanlar ile paylaşmasını engellemek, beslenme disiplini kazandırarak sosyal hayat içerisinde farklı noktalarda beslenmesini önlemek ve düzenli veteriner hekim kontrollerini aksatmamak gençlik hastalığını önlemede etkili olacaktır.