Söke ilçesi, Serçin Mahallesi Muhtarı Mustafa Çay, mahallesindeki elektrik direğinde yer alan leylek yuvasında, yavru leyleklerden birisinin plastik saman iplere dolandığını ve hareket edemediğini fark etti. Muhtar Çay, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'ni (EKODOSD) arayarak, yardım istedi. Yardım talebi üzerine harekete geçen EKODOSD yetkilileri, AYDEM Elektrik Dağıtım Şirketi’nin araç desteği ile çıktıkları yuvada, yavru leyleğin ayağını ipten kurtardı. Yetkililer, ipten dolayı ayağı kopma noktasına gelen leyleği, tedavi etmelerinin ardından, tekrar yuvaya bıraktı. Adeta çöpe dönen yuvanın içindeki atık malzemeleri de temizledi.
Konuyla ilgili açıklama yapan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, leylek yavrularını tehdit eden en önemli sorunların başında çevre kirliliğinin geldiğini söyledi. Geçmiş yıllarda kırsal alanlarda çevre kirliliğinin daha az yaşandığını belirten Sürücü, “Yumurtadan çıkan yavruları çalı çırpıya takılıp yaralanmasın diye, leylekler tarafından, yuvaya ot ve saman gibi yumuşak malzeme getirilirdi. Ancak zamanla leyleklerin davranışlarında değişiklikler oldu. Ot ve saman yerine, doğaya atılan ve taşınması daha kolay olan naylon plastik atıklar, plastik saman ipleri, gübre çuvalları ve eski kıyafetler gibi pek çok atık malzemeyi yuvalarına taşıdıkları görüldü. Bu malzemeler ilk bakışta yumuşak rahat ederler gibi düşünülse de atıkların içinde bulunan plastik saman ipleri yavruların sakat kalmasına ve ölümüne yol açtıkları görüldü” dedi.
Aydın bölgesinde, 445 leylek yuvasının olduğunu hatırlatan Sürücü, yuvalarda, leylek yavrularının yaşadığı sıkıntıları, kendilerine gelen ihbarlar ya da halkalama çalışmaları esnasında gördüklerini ifade etti.
Leyleklerin doğal dengenin çok önemli türlerinden biri olduğunun altını çizen Sürücü, “Leylekler, tarım zararlılarını azaltması bakımından çiftçilerin yakın dostudurlar. Leyleklerin çoğalması zirai ilaçların azalmasını sağlayacaktır. Leyleklerin korunması, bir bakıma insanların ve doğal dengenin korunmasını da sağlayacaktır. Çevreye atılan atık maddelerin leylek yavrularında olduğu gibi, nadir türlerin sakat kalmasına ya da ölümüne neden olduğu bilinmelidir. Özellikle kırsal kesimlerde hayvancılık yapanlar, samanlarından kestikleri plastik siyah ipleri kesinlikle doğaya atmamalı, mutlaka toplamalıdır” şeklinde konuştu.