Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörlüğü’nü 2 yıldır sürdüren Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, üniversitenin eğitim, barınma, projeleri ve akademik başarılarıyla ilgili bilgi verdi. ADÜ’nün 19 fakülte, 3 enstitü, 1 konservatuar, 19 meslek yüksekokulu, 36 araştırma uygulama merkezi olmak üzere toplam 80 akademik birimle faaliyet yürüttüğünü söyleyen Aldemir, 4.5 milyon metrekarelik devasa bir alana kurulu ADÜ’de yaklaşık 60 bin civarında öğrenciye, 2 bin civarında akademik personel, 3 bine yakın idari personel ve 21 kampüsle hizmet verdiklerini ifade etti.

BİLİM KURULU OLUŞTURULDU


Üniversite bünyesinde dünyanın sayılı fakültelerinin yer aldığının altını çizen Rektör Aldemir, “Her ilçede bir meslek yüksekokulumuz var. Master planları hazırlanırken bölgenin önem ve öncelikleri düşünülerek kampüsleşme yapılmış. Majör kampüs merkezde yer alıyor. Başta Veteriner Fakültesi olmak üzere Ziraat, Tıp ve Diş Hekimliği fakülteleri çok güçlü ve dünyada sayılı fakültelerdendir. Eğitim denildiğinde akla sadece bilgi transferi gelmiyor. Medeniyet atlası içerisinde insan yetiştirme sanatı olarak gördüğümüz için vatandaşlara bu şekilde davranmaktadır. Stanford üniversitesi yüzde beşlik dilime üniversitemizden 3 kişi dahil oldu. Dünyanın en prestijli bilim insanları arasına giren bu akademisyenlerimizden üniversitemizde bir bilim kurulu oluşturduk. Bu kurulun başına da yüzde 1’lik dilime giren Prof. Dr. Ethem Aktürk’ü getirdik. Bilimsel kurallarla üniversitenin işleyişini hazırlayan bir ekip oluşturduk. Üniversitemizde bilim kurulu önemli projeler hazırlarken ulusal bilim kurullarında da görev almaktadırlar” diye konuştu.

GÜÇLÜ FAKÜLTELER, BAŞARILI ÖĞRENCİLER


“60 bine varan öğrencilerimizle büyük bir aileyiz” diyen Aldemir, şunları söyledi: “11. Ulusal Tarım Kongresi’ne ev sahipliği yapacağız. Bu öğrencilerimiz sayesinde oldu. Bazı fakülteler şampiyonlar okulu olarak adlandırılıyor. Spor Bilimleri Fakültesi’nde öğrencilerimiz daha yeni Avrupa rekorları kırdı. Konservatuarda gurur yılını yaşadık. Öğrencilerimiz üniversitede buldukları ortamı çok iyi değerlendirip önemli başarılar elde ediyorlar. Dünyada ilk 500’e giren üniversitemiz yok ancak Veteriner Fakültemiz dünyada ilk 200’a girdi. Dünyada 154’üncü sırada yer alan Veteriner Fakültemiz marka haline gelmiştir.”

PROJELERDE 15’İNCİ SIRADAYIZ


2019 yılında rektör olarak atandıktan sonra o yılı huzur ve sükunet yılı olarak ilan ettiğini ve üniversitede huzur ortamı oluşturduğunun altını çizen Aldemir, “Bilim adamlarının bereketi yayınları ve kitaplarıdır. Huzur olduğunda bilim adamları da yayınlar ve kitaplar çıkarıldı. TÜBİTAK bilimsel dizin sıralamasında 64’üncü sıradaydık. Sıralamamız 23’üncü sıraya yükseldi. Atıf sıralamasında 74’ten 24’üncü sıraya geldik. En büyük başarıyı TÜBİTAK projelerinde kazandık. 217 üniversite arasında oluşturduğumuz projelerle 15’inci olduk. Bunlar uluslararası düzeyde bizi önemli bir yere getirdi. ADÜ olarak kaliteli yayın olarak ciddi bir yol kat etti” şeklinde konuştu.

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİME DESTEK


Türkiye’nin yerli ve milli üretim hareketine ADÜ olarak destek olacaklarını dile getiren Aldemir şöyle konuştu: “Makine mühendisliği bölümünde genetik ve yapay zeka bölümü açtık. Dünyada 17’nci Türkiye’de ilk olarak bu enstitüyü kurduk. İnanılmaz robotlar elde ettik. Hocamız bu konuda çok yatkın. Ülkemizin milli ve yerli üretimlerine katkı sağlamak için insansız hava araçları yüksek okulu açmaya karar verdik. YÖK’e başvurumuzu yaptık. Bunun ülkemiz için önemli projelerinden biri olarak görüyoruz.”

YÜZDE 99’LUK DOLULUK


Aldemir, “ Merkez kampüste devasa iki yurt var. Bunlardan biri 2278 kişilik bir yurt. Geçen yıl yapılan ankette öğrenci dostu iller sıralamasında Aydın üçüncü sırada seçildi. Devlet üniversitelerinde yüzde 90-93 oranında doluluk oranları varken ADÜ’de bu oran yüzde 99’dur. Tercih edilmemizin sebeplerinden biri de bulunduğumuz coğrafyadır. Öğrencilerimiz bizi bu derecede tercih etmeleri nedeniyle üniversite yönetimi olarak farklılıklarını hissettirmeye çalışıyoruz. Üniversitemizdeki huzur ortamıyla birlikte öğrenciler tarafından daha çok tercih edilir hale geldi” diyerek ülkede en çok tercih edilen üniversitelerden biri olduklarının altını çizdi.

“ÜNİVERSİTEMİZLE GURUR DUYUYORUM”


ADÜ’de okuyan öğrencilerin çok şanslı olduğunu belirten Aldemir, “ADÜ’lü olmak ayrıcalıktır. Çok güçlü fakültelerimiz var. Mezun öğrencilerimiz iş bulma noktasında sıkıntı yaşayacaklarını sanmıyorum. Aydın dünya harikası bir yer. Üniversitemizde okuyan öğrenciler çok şanslı. Sosyo-ekonomik yapısı çok güçlü olan Aydınlılar, öğrencilere anne baba gibi karşılıksız sevgi sunuyor. Bu yüzden çok tercih edilen bir üniversiteyiz. Adnan Menderes Üniversitesi, merhum Adnan Menderes’in adını taşıyan, bulunduğu konum itibariyle de Ege’nin incisi olan Aydın’da bulunan bir üniversitedir. Bizi üniversitemizi tercih etmelerini isteriz. Öğrenci dostu bir kentiz, ulaşım sorunu yoktur, ucuz yaşam vadediyor. Kuğul bir kentiz, aileler çocuklarını bize gönül rahatlığıyla emanet edebilirler. Üniversitemizle gurur duyuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.