Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü (DKMP) tarafından Azap Gölü Yönetim Planı kapsamında Ekoturizmin geliştirilmesine yönelik düzenlenecek faaliyetler arasında yer alan doğa ve kültür rotalarının hazırlanması için bir çalışma gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalara, DKMP Aydın Şube Müdürü Egemen İşcan, Milli Park mühendisleri Yeşilköy Muhtarı Ahdettin Topan, Avşar Muhtarı Erdoğan Bakan ve Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü ve EKODOSD üyesi Hakan Bahçecioğlu katıldı.

“2 ROTADA İNCELEMELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Sürücü, “Azap Gölü, Aydın İli Söke ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği çerçevesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce gerekli kriterleri sağlanarak Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak kabul edilmişti. Azap Gölü çevresinde düzenlenecek 3 rotanın bugün 2 rotasında incelemeler gerçekleştirildi. Son rota da incelendikten sonra, uluslararası normlara uygun bir şekilde işaretlemeleri yapılacak, yönlendirme tabelaları dikilecek.” dedi.

“YÖRE İNSANLARI TEŞVİK EDİLECEK”

Başkan Sürücü, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Rotaların seçimi, alandaki doğal ve kültürel kaynak değerlerine göre ve Azap Gölü ve Latmos Dağları’nın doğal peyzajını en iyi gören noktalarda tespit edildi. Gelen konukların bilgilenmeleri için bu noktalarda tanıtım tabelalarının dikilmesi sağlanması düşünülüyor. Diğer faaliyetler için yapılacak manzara izleme seyir terasları ve kuş gözlem kuleleri de gelen ziyaretçilerin kullanabileceği önemli düzenlemeler olacaktır. Köy içinde ahşap stantlar oluşturularak, kendi ürettikleri ürünleri satabilmeleri ve gelen misafirlerin yerel lezzetleri tadabilmeleri için yöre insanları teşvik edilecek. Azap Gölü yönetim planı çerçevesinde koruma-kullanma dengesi gözetilerek yapılacak ekoturizm faaliyetlerinin, Yeşilköy ve Avşar köylerindeki vatandaşların ekonomisine önemli katkısı olacağı düşünülmektedir. Azap Gölü, Aydın İlinin en önemli sulak alanlarından biridir. Söke ilçesi sınırları içinde Yeşilköy ve Avşar köyleri arasındadır. 12 İon kentinden biri olan Myus’un yanı başında olup, gölün çevresindeki doğal ve kültürel değerler ve kuş türleri görülmeye değer zenginliklerdir.”