Söke’ye bağlı Sazlıköy’de oturan duyarlı vatandaş Ahmet Küçük tarafından, evlerinin yanındaki direğe yuva yapan leylekleri her an elektrik çarpabileceği ve bu nedenle tehdit altında oldukları ihbarı edildi. Bunun üzerine Ekosistemi Koruma ve Dogaseverler Derneği’nce Sazlıköy’de yapılan incelemede leyleklere ait yuvanın muhtemelen fırtınalı havada bir bölümünün aşağı sarktığı ve yuvanın tamamen tellerin üzerine oturduğu tespit edildi.

FİLM SAHNESİ GİBİ


Leyleklerin çiftleşme aşamasında oldukları ve henüz yumurta yapmadıkları, eğer tehdit ortadan kaldırılmazsa, ebeveyn leylekler kurtulsa bile, doğacak yavruların elektrik tellerine çarpılma ihtimali olduğu tespit edilerek bir çözüm üretilmesine karar verildi. EKODOSD Bilim Danışmanı Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş ile yapılan değerlendirme sonrasında leyleklerin yuvasına bir platform konulması kararlaştırıldı.
Söke ADM Elektrik Dağıtım İşletmesi Şefi Şeref Aldoğan ile görüşülerek yardımcı olması istendi. ADM Elektrik Dağıtım ekibi tarafından leylek yuvasının elektrik tellerinden yukarıya alınması için, bir platform getirildi.

DERİN BİR OH ÇEKTİLER


Önce elektrikler kesilerek, yuva tellerden kurtarılıp aşağıya alındı. Daha sonra yapay platform elektrik direğine montaj edildi. Yuva aşağıda düzenlenerek bütün bir şekilde tekrar yukarıda platformun üzerine sabitlendi. Mahalledeki vatandaşlar ve çocuklar biraz umutsuz bir şekilde beklemeye başladılar. 1 saat sonra leylekler gelerek yuvaya kondu ve yuvanın tamiratlarına başladılar. Daha sonra yeni yuvalarında çiftleşmelerini gerçekleştirdiler. Mahalledeki tüm herkes sevinçle bir oh çekti. En çok da çocuklar sevindi.

ÇOK ÜZÜLECEKTİK


Vatandaşlar “Eğer direkteki komşularımız gelmeseydi çok üzülecektik, şimdi yaz boyu mevsimi birlikte geçireceğiz. Yavrular yumurtadan çıkacak, onların büyümelerini, annelerinin beslemelerini, uçmaya hazırlanmalarını mutluluk içinde izleyeceğiz. Sonra da göç yapmaları için hüzünle onları uğurlayacağız” diyerek yetkililere teşekkür etti. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de “Leyleklerin yaşamını tehdit eden sorun ortadan kaldırıldı. Bu konuda ihbar eden Ahmet Küçük’e, Söke ADM Elektrik Dağıtım İşletme Şefliği ’ne ve yardımcı olan misafirperver mahalle sakinlerine teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.