Cumhuriyet Mahallesi, Yıldırım Beyazıt Caddesi üzerinde kasap dükkanı bulunan 52 yaşındaki evli ve üç çocuk babası Uğur Budak, İncirliova Belediyesi'nin girişimleri sonucu 'İncirliova Deve Sucuğu'nun coğrafi işaret tescili almasından memnun olduklarını söyledi. 42 yıldır et sektöründe faaliyet gösterdiğini belirten esnaf Uğur Budak, deve sucuğu lezzetini, orijinal haliyle gelecek nesillere ulaştırmak için kendisinin de mücadele ettiğini söyledi.

"ORİJİNAL HALİYLE MUHAFAZA ETMEYE ÇALIŞIYORUZ"

İncirliova denilince akıllara deve güreşlerinin geldiğini hatırlatan Budak, "Deve sucuğu da ilçemizin en önemli lezzetlerinden biri. Kültürümüzdeki yeri de çok eskiye dayanmakta. Biz de deve sucuğunun kültürümüzdeki yerini, aynı orijinal haliyle muhafaza etmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"E-İMZALI BELGE VERİYORUZ"

Budak, deve eti ürünlerinin insan vücuduna şifa olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: "Deve, özel ve çok farklı bir hayvan. Biz de deve etini, kaya tuzu, sarımsak ve baharatlarla birleştirerek, doğal olarak mayalanan geleneksel deve sucukları yapıyoruz. Sucuklarımızın üretiminde kesinlikle ve kesinlikle kıvam arttırıcı, renklendirici, yağ tutucu, Çin tuzu, sakatat, soya ve benzeri kimyasal kullanmıyoruz. Bununla ilgili, müşterilerimize e-imzalı belge veriyoruz. Belgemizde sucuklarımızda 1 gram kimyasal bulana 250 bin TL ödemeyi ve mesleğimizi bırakmayı taahhüt ediyoruz. Amacımız ticaret yapmak değil, kültürümüzü yaşatmak ve ürettiğimiz sucukların vatandaşlarımıza şifa olmasını sağlamak."

İLGİ YOĞUN

Deve sucuğuna ilginin yoğun olduğunu anlatan Budak, " Türkiye'nin dört bir yanından deve sucuğuna ilgi var. Dükkanımıza gelen vatandaşlarımız olduğu gibi çeşitli illerimizden telefonla arayıp deve sucuğu siparişi veren vatandaşlarımız da var. Uzak yerlere siparişleri, kargo ile gönderiyoruz. Toptan deve sucuğu isteyen vatandaşlarımıza ise yardımcı olamıyoruz. Çünkü deve eti temini çok kolay değil. Deve ticareti yapan arkadaşlarla bağlantımız var. Onlardan deve temin ediyoruz, kendimiz de deve besliyoruz" şeklinde konuştu. Budak, deve sucuğu ile bilgi almak isteyen vatandaşların kendilerine 05422714437 ve 05522552719 telefon numaralarından ulaşabileceklerini sözlerine ekledi.