Özel bir enerji şirketi, Germencik ilçesi, Bozköy, Hıdırbeyli, Çamköy ve Kızılcagedik mahalleleri civarında 4 jeotermal kuyusu açmak için proje hazırladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şirketin kendisine sunduğu 994 bin lira bedelli projeyi inceleyip değerlendirdi. Proje için Aydın Valiliği de ÇED Yönetmeliği'nin 17'nci maddesi gereğince 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir' kararı verdi.

SONDAJ ALANLARI TARIM ARAZİSİ İÇERİSİNDE


Bakanlığın internet sitesinde, duyurusu yapılan projeye göre jeotermal kaynak arama sondaj faaliyeti "J-552" işletme ruhsat numaralı 7 bin 745 hektar saha sınırları içerisinde yapılacak. Yerleşim birimlerine yakın yerlerde açılacak kuyuların değerlerine bakılacak. Jeotermal santral üretimi için istenilen verimin elde edilemediği kuyular, re-enjeksiyon için kullanılacak. 1/100 bin ölçekli Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi, Çevre Düzeni Planı incelendiğinde sondaj alanlarının tamamı, 'tarım arazisi' olarak işaretlenen alanlar içerisinde yer aldı.

“AYDIN’I YOK ETMEK İÇİN KARAR ALMIŞLAR”


Yeni jeotermal kuyularının açılmasına izin verilmesine, Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya tepki gösterdi. Çetinkaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bunca Aydınlının tepkisine rağmen, bunca kazanılan davalara rağmen, bunca mahkeme kararlarına, bunca bilim insanlarının jeotermallerin zararını gösteren raporlarına, bilimsel araştırmasına rağmen, inat edercesine, Aydın'a kastedercesine Aydın Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yine yeniden ısrarla Hıdırbeyli, Çamköy, Bozköy ve Kızılcagedik mevkilerinde açacakları kuyular için izin vermiş. Bunlar Aydınlıları kanser yapmak için, Aydın incirini bitirmek için, havasını suyunu toprağını zehirlemek için, Aydın’ı yok etmek için karar almışlar, haberiniz olsun Aydınlılar" ifadelerini kullandı.