Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ana teması "Tarımda 21 Özgün Kadın" konusuyla, "Ben Yaptım Sen de Yaparsın!" sloganı ile tarımsal üretimde başarılı olmuş, kendi fikrini hayata geçirmiş 21 ilham veren hikâyenin kahramanlarına plaket takdim edildi. Ankara'daki programa Aydın'dan kadın girişimciliği ve kadın istihdamına örnek olan üretici Yasemin Korkut katılım sağladı. 21 kadın çiftçinin arasında yer alan projesini hayata geçirerek markasını oluşturan Yasemin Korkut, Bakan Dr. Bekir Pakdemirli ve eşi Dr. Ahu Pakdemirli’nin de katıldığı programda plaketini aldı.

3 KİLO İNCİRLE BAŞLADI

Korkut, törende yaptığı konuşmada başarı hikâyesini anlattı. Girişimcilik hayatının 3 kilo inciri kurutarak başladığını dile getiren Korkut, “Ben sonradan tarıma dönenlerdenim. Çocukluğum incir bahçelerinde geçti. Evlilik ve şehir hayatı derken bir süre topraktan koptum ama baktım topraksız, bağ bahçesiz olmuyor. Ayrıldığım köyüme 2009 yılında geri döndüm ve kurutulmuş incir ve sebze üzerine üretime başladım. İşe üç kilo kuru incirle başladım. Geleneksel yöntemle kuruttuğum incirlerin satışına başladım. Sonrasında işlerim büyümeye başladı. İyi tarım uygulamaları ile incir ve zeytin üretimine geçtim” dedi.

HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM

Devlet destekleriyle tesisini büyütüp üretim kapasitesini arttırdığını belirten Korkut, şunları söyledi: “Baktım ürünlerin muhafazasında sorunlar yaşıyoruz, uzun sürede kalitesini korumak adına köyümüzde ilk olarak Antalya’daki örneklere bakarak soğuk hava deposu kurdum. Böylece sadece kendi ürünlerimi değil, bölgede ürünlerini değerlendirmek isteyen tüm çiftçilerin ürünlerini muhafaza altına aldık. Ürünleri alıcıya ulaştırmak için köyümüze ilk kargo aracının girmesini sağladım. 2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yürütülen tarımda kadın girişimcilerin güçlendirilmesi programına katıldım. Program kapsamında hazırladığım ‘Sağlıklı kalpler’ adlı projem il ikincisi seçildi. Bakanlığın verdiği katkılar sayesinde kendi markamı çıkardım. Köyümüzün eski ismi olan bilara markasını aldım. Kendi markamla incir zeytin işleme, sebze kurutma, konserve, salça, makarna gibi birçok ürünün satışını yapıyorum. Ürünlerimize çok fazla talep var. Bu nedenle ek makine ekipman ihtiyacını karşılamak amacıyla 2020 yılında Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan aldığım destekle kırsal alandaki kadın girişimcileri destekleyip kadın istihdamı sağlayıp önemli bir hayalimi gerçekleştirdim.”

KADINLARIMIZ HAYALLERİNİN PEŞİNDEN GİTSİN

“Ben yaptım sen de yaparsın” diyerek kadınlara çağrıda bulunan Korkut, “İşletmemde 9 kadın personel çalışıyor. Bu sayı üretim sezonunda 40’ları buluyor. Hedefim ihracata başlayıp ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak. Bizlere verdiğiniz desteklerle büyüyoruz, gelişiyoruz. Ben yaptım sen de yaparsın. Kadınlarımız hayallerinin peşinden gitsin. Olumsuz görüşlere kulaklarınızı tıkayın. Ne yaparsanız yapın, yaptığınız işin sanatçısı olun” ifadelerini kullandı.