Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sağel, “Yaklaşık 3 yıldır büyük mücadele vererek Lisanslı Depoculuk çalışmalarını bu aşamalara getirebildik. Gayretlerimizin hız ve ivme kazanmasında en büyük emeği sarf eden Aydın Milletvekilimiz Sayın Metin Yavuz’a çok çok teşekkür etmek istiyorum” dedi.

“BAŞLANGIÇTA BİR HAYALDİ”


Lisanslı depoculuk kurulumunun kendileri için başlangıçta bir hayal olduğuna işaret eden Sağel, “2018 yılında seçimle işbaşına geldiğimizde bizim için en büyük hayalimiz Lisanslı Depoculuk kurulumu idi. Borsa meclisim ve yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikte bu büyük hayalimizi hayata geçirebilmek için nasıl bunu ilçemize kazandırabiliriz diyerek bunun çalışmalarına başladık. O zamanlarda genel seçimler olmadığı için sayın Metin Yavuz henüz milletvekili olmamıştı. Bu konuları kendilerine ilettik ve bu deponun hem pamuk hem de zeytin üzerine olacağını belirttik. O günden itibaren ilk adımlarımızı atmaya başladık. Seçimlerin ardından sayın Yavuz’un milletvekili seçilmesi ile birlikte bizim çalışmalarımız daha kolay olmaya başladı. Tabi ki bu konuda kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır.” ifadelerini kullandı.

“ASLA YORULMADIK”


Sağel, şunları kaydetti: “Kurulum çalışmalarımızın bürokrasi kısmında bizim yaklaşık 18-20 ayımızı aldı. Öncelikle depo yerini bularak buranın kiralanmasını sağladık. Şu an her ne kadar cümleleri kurmaya çalışsam da o gün için yaşananları tarif etsem zorlanırım. Sabrettik, çalıştık, yılmadık asla karamsar olmadık. Bildiğimiz bu yolda yürümeye çalıştık ve asla yorulmadık. Bizlerin bu çalışmalarımıza karşılık, siz bu işlemi yapamazsınız, hayal kuruyorsunuz ve sizin bütçeniz ile bu işlemler imkansız dediler. Nihayet hayallerimiz bugün için gerçeğe döndü. Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve İzmir Kalkınma Ajansı (İSKA) ile birlikte Şubat ayı sonu itibari ile birlikte sözleşmeleri imzalayacağız. Finansmanını güdümlü proje olarak bu iki firma sağlıyor, geri kalanını da kendimiz sağlayacağız.
Ülkemizde bir ilki yapacağız, şu anda ülkemizde iki adet mevcut. Biri Belevi Elidaş kapasitesi (15 bin m2) 16 bin ton, diğeri Pamlidaş Urfa kapasitesi (20 bin m2) 20 bin ton pamuk lisanslı depodur.”

“HAYIRLI VE UĞURLU OLSUN”


Sağel, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim yapacağımız depo ise 25 bin m2 pamuk ve 4 bin m2’de de zeytinyağı lisanslı zeytin deposu olacaktır. Zeytinyağı lisanslı deposu bir tek Marmara’da mevcut.
Türkiye’de 125 lisanslı depo bulunmakta ve kuruluş aşamasında olan depo da 235 adettir. Bu depoların yüzde 99’u hububat lisanslı depo. Yüzde 1’i Antep fıstığı, kuru kayısı, zeytin ve zeytinyağı ve pamuk depoları ayrıca 36 bin m2’de pamuk deposu mevcut.
Bu kuracağımız depo ne anlama geliyor? Sarayköy’den Söke’ye kadar olan tarım satış kooperatifleri, çırçır fabrikaları ve üreticiler ile birlikte bu depolama işlemlerine başlayacaklardır. Ülkemizde bir anda piyasaya sürülen ürünlerde bir anda piyasaya sürümler yapıldığı anda ürünlerde fiyat düşmeleri yaşanıyor ve üreten üreticilerimiz mallarını değer fiyatlarını karşılayamadan zararına satış yapmak zorunda kalıyorlar. Üreticilerimiz,ürünlerini bu depolara getirdikleri anda devletimiz nakliye desteği, analiz destekleri vererek, üreticiler aynı anda kazandıkları gibi ürünlerinin depolama işlemlerinin akabinde sigorta işlemleri de sağlanmış oluyor. Elektronik ürün senedi ile birlikte aynı zamanda primini de almış olacaktır. Bundan sonra nakliye kamyonları değil kağıtlar el değiştirecek ve yapılacak olan sistem bankalardan ucuz kredi alma imkanları sağlanmış olacaktır. En önemli konu da piyasalarda fiyat istikrarını korumuş olacağız. Bunun bir üstü Ürün İhtisas Borsası bizim kurumumuz aynı zamanda bu kurumun da bir ortağıyız. Bu kurum TOBB’un bir kuruluşudur. Bu işlemlerde elini taşın altına koyan Ticaret Borsalarıdır. Söke Ticaret Borsası da bu çalışmanın içerisinde yer almıştır. Söke’mize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Allah sıhhat ve sağlık verdiği sürece, inşallah bittiği günleri de görmeye kavuşuruz.”