Talebin yüksek olması ile birlikte kuraklık ve yem fiyatlarındaki artışın yumurta fiyatlarını yükselttiğini belirten Balabanoğlu, yumurta fiyatının artmasının üreticiye fayda sağlamadığını söyledi. Koronavirüs nedeniyle son 1 yılda, yüksek protein değeri ve besleyici özelliğiyle yumurtaya taleple beraber fiyatlar da arttı. Pandemide uzmanların yumurta tüketilmesini tavsiye etmesi üzerine tüketiminin arttığı yumurtanın koli fiyatı son dönemde 30 liraya kadar çıktı.

TALEP ARTTI


Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Tekeli Mahallesi'nde oturan ziraat teknikeri Onur Balabanoğlu, 10 bin tavukla günlük yaklaşık bin 500 yumurta üretiyor. Devlet desteğiyle kurduğu 1.5 dönüm alandaki çiftlikte 4 yıldır yumurta üretimi yapan Balabanoğlu, yumurta fiyatlarındaki artışı değerlendirdi. Koronavirüs nedeniyle yumurtaya rağbetin arttığını dile getiren Balabanoğlu, "Şuan en ucuz protein kaynağı yumurtadır. Protein değeri ve besleyici özelliğinden dolayı uzmanların salgın döneminde yumurta tüketilmesi tavsiyesi doğal üretilen yumurtaya talebi arttırdı. Kışın zaten yumurtaya talep artışı olağan bir durum. Artan talep karşısında arzda sıkıntı yaşanıyor. Pandemi döneminde tavuk ve yumurta üreten bazı işletmeler kapandı. Girdi maliyetleri de üreticinin belini büküyor. Yumurtanın proteinini sağlayan ve ithal edilen yemin çuvalının şuan 150 liraya yükselmesi yumurta üretiminin azalmasına yol açtı. Bunun sonucu olarak yumurta fiyatları yükseldi" dedi.

ÜRETİCİ MEMNUN DEĞİL


Üretici olarak fiyatların yükselmesinden memnun olmadığını dile getiren Balabanoğlu, şunları söyledi: "Günlük ortalama 50 koli yumurta üretiyorum. Ürettiğim yumurtayı semt pazarında tanesini 1 liradan, toptan ise 80-90 kuruş arasında satıyorum. Yumurta fiyatları yükseldi diye üreticinin cebine giren fazla bir para yok. Yumurta üreticilerinin ayakta kalabilmesi için hayvan yetiştiricilerine sağlanan buzağı, yem desteği yumurta üreticilerine de verilmeli."

YURT DIŞINA YUMURTA SEVKİYATI


Türkiye'nin yumurta üretiminde dünyada söz sahibi bir ülke olduğunu ifade eden Balabanoğlu, "Ülkemizin dünya yumurta üretiminde büyük bir payı var. Irak, İran ve Suriye'ye Türkiye'den yumurta sevkiyatı yapılıyor. Yumurtanın ihracatta önemli yeri olmasına rağmen yumurta sektörü yeterli desteği görmediği için günden güne daralıyor" diye konuştu.