Germencik'e bağlı Çamköy, Kızılcagedik, Bozköy ve Hıdırbeyli mahallelerini içine alan bölgede kurulması planlanan 3 jeotermal enerji santrali (JES) için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının iptaline ilişkin dava süreci devam ederken, 4 jeotermal kuyusunun açılması için de ÇED süreci başlatıldı. Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya, söz konusu bölgede Aydın Tabip Odası eski Başkanı ve dernek yöneticisi Metin Aydın ile birlikte incelemelerde bulundu.

"HANGİ AKLA HİZMET, BUNU ANLAMIŞ DEĞİLİM"

İncelemenin ardından açıklamalarda bulunan Başkan Çetinkaya, dernek olarak ÇED'leri iptal ettirmekten bıktıklarını dile getirerek, "Devlet, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yeni ÇED’leri açmaktan bıkmadı. Bunca bilimsel araştırma varken, bilirkişi raporu varken, dünyanın birinci sınıf toprağında, zeytinlik alanların göbeğinde halen bu jeotermalde ısrar etmek, hangi akla hizmet bunu anlamış değilim. Dünyada jeotermal santralleri kapanırken, bunun zararlı olduğu bilimsel açıklamalarla ortaya çıkmışken, incirin, zeytinin yoğun olduğu bölge topraklarının, insanların feryatları görmezden gelinip heba edilmesi yanlış bir uygulama. Biz, bu toprakların heba edilmesini istemiyoruz, jeotermal anlatıldığı gibi yenilenebilir, temiz bir enerji kaynağı değil. Dünyada tarım alanları her gün daralıyor, gıdanın, suyun önemi her geçen gün artıyor, nüfusumuz artıyor, ama ne hikmetse bizim yöneticilerimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni yeni projelerle bu tarım alanlarını heba ediyorlar" dedi.

"ŞAKA GİBİ BİR ŞEY"

Hıdırbeyli Göleti etrafında, üç jeotermal santrali kurulmasına izin verildiğini dile getiren Aydın da, "Santrallerin ÇED iptal konusu ile ilgili iki defa dava açtık ve kazandık. O davaları kazanmamamıza, burada santraller kurulursa Hıdırbeyli Göleti ve etrafındaki incire, zeytine zarar vereceği bilimsel verilerle ortaya konmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın duyuru sayfasına baktığımızda yine aynı bölgede santral kuyuları için ÇED kararı olduğunu görüyoruz. Bu bir yerde şaka gibi bir şey. Bu kabul edilebilir değil. Ortada mahkeme kararlarının olmasına rağmen jeotermal santrali yapılmış, üç sahada da jeotermal kuyular kazılmış. Yeni jeotermal santrallerin yapılması için de incir, zeytin ağaçlarının kesilip toprakların altına gömüldüğünü görüyoruz. Hıdırbeyli Göleti, Germencik Ovası’nın tarımsal suyunu karşılıyor. Burada jeotermal santrale izin veremezsiniz. Bu bölgenin yeni bir jeotermal santrali ve kuyusuna tahammülü yok" şeklinde konuştu.