Aydın ASTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde 2 yıl önce kurulan Centriplus, 25 yılı aşkın proses ve seperasyon mühendisliği tecrübesiyle müşterilerine hizmet veriyor. Süt, yemeklik yağ, arıtma ve ilaç sanayinde kullanılan separatörlerin yedek parçalarını üretip satan ve firmalara servis hizmeti sunan Centriplus, ‘güçlü servis, güçlü satış’ ilkesiyle yakaladığı müşteri memnuniyeti sayesinde sektörde adından söz ettiren bir firma haline geldi. Centriplus, Türkiye’nin tüm bölgelerindeki hizmet ağını yurt dışına da taşıyıp 7 ülkeye ihracata başladı. Yurt dışı bayileri ile ihracat hedeflerini büyütmeyi hazırlanan firma, ithalatı düşürüp ihracatı arttırarak ülke ekonomisine de önemli katkı sağlayacak.

40 KİŞİYE İSTİHDAM

Aydın’ın yenilikçi firması Centriplus Genel Müdürü Mehmet Egeli, firma hakkında bilgi verdi. İki yıl önce 8 çalışanı olan firmalarının şu an 27’si mühendis toplam 40 çalışanla hizmet verdiğini dile getiren Egeli, “Ben gemi mühendisiyim. Seperatörler gemilerin olmazsa olmaz ekipmanıdır. Gemi ve gemi inşaa bünyesinde çalıştım, daha sonra gemilerden kazandığım separatör bilgisi ile seperatör sektörüne girdim, firmamızda 25 yıllık separasyon tecrübesi olan personelimiz de var. Millileşme duygularımız baskın çıkarak 2018 yılında Centriplus firmasını kurduk. Üretim fabrikamız 6 bin metrekare alana sahip, bunun 3 bini kapalı alan. İlk firmamızı kurduğumuzda 8 kişiydik, çalışan sayımız şu an 40’a ulaştı. Bunun 27’si mühendis kadrosunda. Makine, gemi, endüstri ve elektrik elektronik mühendislerimiz var. Kalite ve kalite yönetimi için gereken tüm belgelerimizi, dünya çapında bu işte öncü kuruluşlardan aldık ve belirli dönemlerde bu kurallara uyduğumuza dair denetimler geçiriyoruz. Üretim alanında yurt dışındaki fabrikaların muadili olduk. Fabrikamızda Ar-Ge ve ürün geliştirme bölümümüz var. Firmamızın hizmet verdiği ülkemiz içerisinde 135 müşterimiz var, toplam 900 aktif makinenin bakımını yapıyoruz. Müşterilerimize makine veya iyileştirme istediğinde anında cevap veriyoruz. Bu bize büyük katma değer sağlıyor” dedi.

60 MİLYONLUK İTHALATI ÖNLEDİK

Türkiye’de seperatör sektöründe kurumsal firma sayısının oldukça az olduğunu vurgulayan Egeli, şunları söyledi: “Seperatör yüksek devirlidir. Yurt dışında bu sektördeki firmalarla aynı malzemeyi kullanarak, daha düşük fiyat, daha iyi şartlarda garantiler vererek hizmet sağlıyoruz. Sadece yedek parça değil, makinanın tamamına parça üretebiliyoruz. İş yaptığımız firmalara servis hizmeti de sağlıyoruz. Bakım yaptığımız makinede çözülemeyecek bir sorunla karşılaşılırsa 24 saat içinde yerine geçici makine koyuyoruz. Bu diğer firmalarda yok. Dünya standartlarında üretim yapıyoruz. TSE belgeleri, TÜV’den İSO 9001-2015 belgesi, yetkinlik belgemiz var. Müşteri memnuniyet anketlerimiz yüzde 99 seviyesinde. Yurtiçinde 135 müşterimiz var, toplamda 900 makinenin bakımını yapıyoruz. Yurt dışı firmalardan hizmet alınarak bu iş yapılsa ülkemiz için 60 milyon liralık kayıp olacaktı, ama bu parayı ülkemizde tutmayı başardık. Dışardan ithalatı önleyip ülkemiz ekonomisine katkı sağlıyoruz.”

7 ÜLKEYE İHRACAT

Firma olarak 7 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini dile getiren Egeli, “Türkiye’nin 7 bölgesinde hizmet ağımız var. Sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp yurt dışı ihracatımızı arttıracağız. Ürettiğimiz yedek parçaları Kıbrıs, Irak, Türkmenistan, Azerbaycan, Rusya, İzlanda ve İtalya’ya gönderiyoruz. Hedefimiz üç tane yurt dışı bayisini açmak. Firmamızın isminin de Centriplus adı ile İngilizce olmasının nedeni de bu. Koronavirüs süreci bayi açma sürecini biraz yavaşlattı. Yurt dışı bayilerimizle ihracatımızı arttıracağız. Sektörde yetişmiş eleman bulmak çok zor. Bu bakımdan Adnan Menderes Üniversitesi ile çalışıyoruz. Mühendislik bölümü öğrencileri fabrikamızda staj yapıyor. Kurs bittikten sonra da bizde çalışıyorlar. Genç mühendislere yatırım yapıyoruz. Yüksek devirli ve iş güvenliği gerektiren makineler olduğu için mühendisleri eğitiyoruz. Hedefimiz 40 kişiye daha istihdam sağlamak” ifadelerini kullandı.