Kaymakam Soley, GEKA’dan 1 milyon 176 bin lira destek almaya hak kazanan ve toplam 500 kişiye iş olanağı oluşturacak “ Karacasu İçin Birlik Olduk” projesinin detaylarını paylaştı. Makine ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak olan ve Mayıs ayında faaliyete geçecek projeye katılmak isteyenlerin 22 Ocak’a kadar Kaymakamlığa başvurabilecekleri bilgisi verildi. Kaymakamlık makamında yapılan basın açıklamasında proje paydaşları Belediye Başkanı Zeki İnal, Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Mehmet Taşdelen, Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, Şoförler Odası Başkanı Adnan Tuncer, Esnaf Odası Başkanı Sefa Töz, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Recep Karataş hazır bulundu.

"YENİ YILA PROJEYLE GİRİYORUZ"

Kaymakam Soley basın açıklamasına, “Yeni yıl ile birlikte Covid-19 pandemi sürecinin ilçe ekonomisinde yarattığı yaraları onarmak için Aydın Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un destek ve yönlendirmeleriyle Karacasu’da, Karacasu Kaymakamlığı önderliği ve koordinesinde Karacasu Belediyesi, Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksekokulu, ilçedeki meslek kuruluşları, ilçedeki tarımsal kalkınma kooperatifleri bir olup, yeni yıl ile birlikte ilk adımlar atılıp; 2018 yılında uygulayamaya geçirdiğimiz “Kadınım Güçlüyüm, Yarınlara Umutla Bakıyorum” projesiyle yeni döneme giriyoruz” ifadeleriyle başladı.

“MAYIS AYINDA HİZMETE GİRECEK”

Proje kapsamında 450 kişinin istihdam edileceğini söyleyen Kaymakam Soley, “Karacasu Kaymakamlığınca yürütülen, Karacasu Belediyesi, Karacasu Ziraat Odası, Karacasu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının da proje ortağı olduğu “Karacasu İçin Birlik Olduk” projesi kapsamında Yenice Mahallemizde kurulmakta olup, Mayıs ayında hizmete geçecek olan tesiste ambalajlanıp, paketlenerek yine aynı proje kapsamında kurulacak işletmece pazarlaması yapılmak üzere aşağıdaki belirtilen ürünleri evlerinde bedeli mukabili üretecek 450 kadın, engelli veya genç eğitimden geçirilip Haziran ayından itibaren bedeli karşılığında evlerinde üretime başlatılıp, ilçedeki işsizlik azaltılırken dar gelirli ailelerin evlerinden üretime katılarak ek gelir elde etmeleri sağlanacaktır” dedi.

AFRODİSİAS VE SEVGİ ELİ MARKASI İLE SUNULACAK

Eğitimlerin İŞKUR İl Müdürlüğü iş birliği ile Şubat ayında başlayacağını ifade eden Soley, “Eğitim süresince kursiyerlerin sigorta primleri karşılanıp, kursiyerlere günlük cep harçlığı ödenecektir. Evlerde yapılacak üretimin belirlenen prosedür doğrultusunda hijyenik koşullarda sürdürülmesi zorunlu olup, yapılan üretim görevli elemanlarca üretim yerinde sürekli olarak denetlenip kontrol altında tutulacak; ürünler piyasaya proje adına marka tescili yapılmış “ Afrodisias, Karacasu Sevgi Eli vb.” marka isimleri ile piyasaya sürülecek, ürünün ambalajında ürünü üreten kişi ayrıca belirtilecektir. Ürünün hammaddesi isterse üreticiye, işletme tarafından sağlanarak üretilen malın üretim bedelinin yüzde 60’ı üretilen malın tesliminde, yüzde 40’ı ise ürünün satışından sonra üreticiye ödenecektir” dedi.

22 OCAK’A KADAR BAŞVURULACAK

Evlerde üretimin 1 Haziran itibaren başlayacağını kaydeden Soley, “Projeden yararlanabilmek için ilgili kişilerin ilçemizdeki tarımsal kalkınma kooperatiflerinden birine üye olması zorunludur. Projeden ilçemiz merkez ve tüm mahallelerde ikamet eden tüm kadın, engelli ve gençlerimiz yararlanabilecek olup, yararlanmak isteyenlerin 22 Ocak 2021 tarihine kadar Karacasu Kaymakamlığı Proje Ofisine başvurmaları gerekmektedir” dedi.

160 BİN LİRAYA KADAR HİBE DESTEĞİ

Projenin bir diğer faaliyetinden bahseden Soley, “KOSGEB ve İŞKUR iş birliği ile yürütülecek olan “Karacasu İçin Birlik Olduk” projesi kapsamında kurulan tesiste ambalajlama ve paketlemesi yapılacak aşağıdaki belirtilen ürünlerin yeni kurulacak işletmelerinde bedeli mukabilinde üretecek 50 kadın, genç ve engelliye kendi işlerini kurmaları için KOSGEB İleri Girişimcilik Destek Programı çerçevesinde 10 bin geri ödemesiz kuruluş desteği, destek programının uygulama esasında belirtilen kriterlere göre 50 bin TL’ye kadar Performans Desteği, 100 bin’ye kadar Karşılıksız Makine Tesisat Desteği olmak üzere Toplamda 160 bin TL geri ödemesiz hibe desteği ve işletme sermayesi için de 75 bin TL’ye kadar (Yüzde 0 ile yüzde 1,5 arası KOSGEB KOBİ banka kredilerinden) yararlanması sağlanacaktır” dedi.

İSTEYEN EVİNDE İŞLETME KURACAK

Sözlerini sürdüren Soley, “Projenin bu bölümünden yararlanmak isteyen ilçemizdeki merkez ve tüm mahallelerimizdeki aşağıda belirtilen ürünleri üretmek üzere kendi işletmelerini kurmak isteyen, şartları tutan kadın, engelli ve işsiz gençler yararlanabilecek olup, projemizden yararlanmak isteyenlerin gerekli mesleki ve girişimcilik eğitimini alması, işletmenin yeni kurulacak bir işletme olması KOSGEB ve İŞKUR’ca belirlenen koşulları taşıması, işletmelerin Karacasu mülki sınırları içerisinde yani Karacasu’nun herhangi bir mahallesinde olması zorunludur. Kişiler işletmelerini isterlerse gerekli ruhsatı almak koşuluyla evlerinin müştemilatında açabileceklerdir” dedi.

KARACASU ÜRÜNLERİ MARKA İLE PAZARLANACAK

Kurulacak işletmelerin; Karacasu İçin Birlik Olduk projesi çerçevesinde paketleme, ambalajlama ve pazarlaması yapılmak üzere karşılıklı belirlenen miktarda bedeli mukabilinde fason üretim yapacaklarını ifade eden Soley, “İşletmelerin ürettiği ürünler marka tescili alınmış Afrodisias, Karacasu Sevgi Eli vb. marka etiketlerle ambalaj üzerinde üretici işletme belirtilerek pazarlanacak, işletmeler belirlenen kotayı tamamladıktan sonra kendi adlarına da üretim yapabileceklerdir. Proje kapsamında iş yeri kurmak isteyen girişimcilerin de mesleki hijyen ve girişimcilik eğitimleri almaları ve ilçemizdeki herhangi bir Tarımsal Kalkınma Kooperatifine üye olması zorunludur” dedi.

İSTEYEN KENDİ İŞLETMESİNİ KURACAK

Kaymakam Soley, açıklamasını, “Proje kapsamında yapılacak üretimin bedelinin yüzde 60’ı malın tesliminde, yüzde 40’ı malın satışından sonra nakit olarak yapılacak; gerekirse işletmeye ihtiyaç duyduğu hammadde sağlanacaktır. İşletmelerin yerli (mümkünse Aydın sanayinde imal edilmiş) makine kullanmaları işletmelere hibe önceliği sağlayacak olup, her işletmenin en az 1 işçi istihdam edilmesi zorunludur. Yararlanmak isteyenlerin, tüm işletme kurma ve proje hazırlama işlemleri Kaymakamlık Proje Ofisince yürütülecek olup, yararlanmak isteyenlerin Kaymakamlığa başvurması yeterlidir. Aşağıda belirtilen ürünleri üretmek üzere kendi işletmelerini kurmak isteyen girişimcilerin 01 Şubat 2021’e kadar Kaymakamlık Proje Ofisine başvurmaları gerekmektedir. Şubat ayından sonra da diğer dönemler için başvuru alma süreci devam edecektir” şeklinde sonlandırdı.

PROJE KAPSAMINDA ÜRETİLECEK ÜRÜNLER

Öte yandan proje kapsamında üretilecek ürünler ise şu şekilde açıklandı: “Domates, Biber Salçası, Domates Püresi, Doğranmış Domates, Kurutulmuş Sebze ve Meyve (Domates, Biber, Patlıcan), Turşu (Her Türlü), Reçel, Marmelat (Her Türlü), Konserve, Salamura Yaprak, Sofralık Zeytin Çeşitler, Çeşitli İncir Ürünleri (İncir Çikolatası, İncir Ezmesi vs), Tarhana, Evsel Çorbalar, Nar Ekşisi, Erişte, Meyve Pestili-Meyve Sucuğu vb., Pekmez, Çeşitli Gıda Ürünleri, Hediyelik Eşyalar (Ahşap), Magnet, Seramik ve Seramik Ürünleri, Deri ve Keçeden Hediyelik Eşyalar, Yöresel Bıçak ve Çelik Ürünleri, Yöresel El İşleri (İğne Oyası, Etamin), Maketler ve Heykeller, Hatıralık Hediye Eşya.”