Aydın’da efelerinin giysilerini tamamlayan ve yiğitliğin sembolü olan ‘Körüklü Çizme’ yoğun ilgi görüyor. Yörük Ali, Çakırcalı Mehmet Efe gibi Ege’ye nam salmış unutulmaz kahramanların adımlarında hayat bulmuş olan körüklü çizmeler, günümüzde folklor, tiyatro, sinema gibi görsel sanatların yanı sıra, kostüm ve deve güreşlerinde aksesuar olarak tercih ediliyor. Bu kültürün genç kuşaklara aktarılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca koruma altına alınan körüklü çizmeler, son talebi Türk futbolunun başarılı teknik adamlarından Ünal Karaman oldu.

KARAMAN BEĞENDİ

Efeler ilçesindeki Ayakkabıcılar Çarşısı’nda körüklü çizme ustası olan Kemal Erkaç tarafından yapılan körüklü çizme, teknik direktör Karaman’a gönderildi. Karaman’ın körüklü çizmeleri beğendiğini ifade eden Erkaç, “Bir süre önce Ankara Toprak Mahsulleri Ofisi’ne toplu olarak yaptığı körüklü çizmeleri gönderdim. Ünal Karaman da burada körüklü çizmeleri görmüş. Kendisine yaptırmak istediğini söyleyerek bize ulaştı. Bizde isteği doğrultusunda sade modelli bir körüklü çizme imal ederek kendisine gönderdik. Ünal Karaman’a bizi tercih etmesinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“KÖYLERDE TALEP GÖRÜYOR”

Yaklaşık 29 yıldır körüklü çizme işiyle uğraştığını kaydeden 40 yaşındaki Erkaç, “Pandemi bizi etkiledi ancak kış sezonu öncesi yine körüklü çizmelere vatandaşlarımız tarafından ilgi var. Son dönemde vatandaşlarımız, pandemiden dolayı köylerde yaşamaya başladı. Bu köylerdeki vatandaşlarımızda at merakı oluştu. Bu anlamda vatandaşlarımız körüklü çizme siparişi ve satın almaya başladı” diye konuştu. Körüklü çizmenin akordeon, baklava, simit ve kendinden körük olmak üzere 4 çeşidi olduğunu belirten Erkaç, “Bu çeşitler arasında en çok tercih edilen baklava çeşidi. Tüm çeşitlerini yapmış olduğumuz körüklü çizmeleri bin lira ile bin 200 lira arasında satışa sunuyoruz” şeklinde konuştu.