Ege Bölgesi’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da geçen mayıs ayında yaşanan aşırı sıcaklar, kentin 4 efesinden biri olarak tabir edilen zeytindeki verimi düşürdü. Kentin en önemli ürünlerinden biri olan zeytinde üreticiler, bu yıl mevsim normalleri üzerinde yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı düşük bir rekolte bekliyor. Rekolte ve fiyatlardaki düşüş nedeniyle zeytin üreticilerinin mağdur olduğunu belirten Aydın Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, çağrıda bulundu.

“ORTALAMA VERİM YÜZDE 20 CİVARINDA”


Geçen Mayıs ayında yaşanan aşırı sıcağın zeytini olumsuz etkilediğini ifade eden Başkan Kendirlioğlu, “Yaklaşık 50-60 yıldır mayıs ayında görülmeyen 40 derecenin üzerindeki bu sıcaklıklar, sadece Aydın’ı değil, birçok kentimizi olumsuz etkiledi. Zeytinin tam çiçeklenme döneminde yaşanan bu sıcaklar, zeytinde kayıp yaşanmasına neden oldu. Şu anda ilimizde ortalama verim yüzde 20 civarında. Zeytinde bu yıl düşük bir rekolte var. Sadece Kuşadası, Didim, Karacasu ve Bozdoğan ilçemizde bu sıcaklar diğer ilçelere göre daha az bir etki yaptı. Kuşadası ve Didim’in deniz kenarından bulunması, Karacasu ve Bozdoğan’ın ise yüksek bir konumda yer alması, bu ilçelerdeki verimin daha az düşmesine neden oldu. Bu ilçelerimizin dışındaki Efeler, Çine, Nazilli, Yenipazar, Koçarlı ve Karpuzlu’nun bazı bölgelerinde verim yüzde 10-15 civarında kaldı” dedi.

“ZEYTİN ÜRETİCİSİNE GEREKLİ DESTEK SAĞLANMALI”


Zeytinin Aydın için çok önemli bir olduğunu vurgulayan Başkan Kendirlioğlu, “Özellikle bu yıl verimin az olması, fiyatların düşük kalması zeytin üreticilerimizi mağdur etti. Son günlerde destekleme priminin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tane zeytinde 15 kuruş, yağda ise 80 kuruş olarak kalması üreticilerimizi zor durumda bırakıyor. Biz destekleme priminde tane zeytinin 25-30 kuruş arası, yağda ise 1 lira 25 kuruş ile 1 lira 50 kuruş arasında olmasını talep etmiştik. Bu anlamda bu destekleme primlerinin yeniden gözden geçirilmesini, mağdur olan zeytin üreticisine gereken desteğin sağlanmasını talep ediyoruz. Aydın, zeytin ağacı varlığı sayısı bakımından ülkemizde birinci, üretim açısından ise ikinci sırada yer alıyor. Ancak kayıt dışından dolayı Aydın’ın zeytin üretiminde ikinci sırada olduğunu düşünüyoruz. Kayıt dışı ürünleri kattığımızda Aydın’ımız, üretimde de ülkemizde birinci sırada yer alır. Aydın zeytin ve zeytinyağının tanıtılması ve teşvik edilmesi gerekiyor. Tüketiminin arttırılması için de gerekli çalışmaların yapılmasını istiyoruz. Zeytinyağı, insan vücuduna birçok faydası var. Bu anlamda tüm vatandaşlarımızı zeytinyağı tüketmeye davet ediyorum” diye konuştu.