Hükümet Meydanı’nda gerçekleştirilen törene, AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, Söke Kaymakamı Soner Zeybek, Söke Belediye Başkan Yardımcısı Veli Devrim Yerli, ADÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neval Genç, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları ve vatandaşlar katıldı. Muhtarlar Günü kutlamasında Muhtarlar Derneği çelengi, Söke Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Çıtak tarafından Atatürk anıtına sunuldu. Daha sonra saygı duruşunda bulunulup hep birlikte İstiklal Marşı okundu. Ardından Söke Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Çıtak, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

“MAHALLENİN DEVLETE UZANAN ELİDİR”


Çıtak, “Bu anlamlı ve özel günümüzde bizlerin yanımızda olduğunuz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Muhtar, mahallesinde yaşayan vatandaşlarının sorunlarıyla ilgilenen, çözüm için çare üreten, kimi zaman bir arabulucu, kimi zaman vatandaşlarının kötü gününde sığınacağı bir liman, kimi zaman da mahallesinde kazma-kürek elinde inşaat işçisidir. Bayramlarda çocukların ailesinden sonra ilk öpecekleri el, düğünlerde, cenazelerde gözlerin aradığı, acıların ve mutlulukların paylaşıldığı, mahallede kimsesizlerin kimi, gariplerin ve mağdurların sözcüsüdür o. Muhtar devlet ile mahalleli arasında bir köprü, kimi zaman mahallenin hakkını, hukukunu, düzenini koruyan bir devlet memuru, kimi zaman da mahallesinin her türlü sorununu ve problemini devlet adına yetkililere bildirip çözüme katkı sağlayan kişidir o. Kısacası mahallenin ilk sesi ve nefesi, devlete uzanan eli ve koludur muhtar” ifadelerini kullandı.

SIKINTILARI ANLATTI


Yaşadıkları sıkıntıları da anlatan Çıtak, şunları kaydetti: “6360 sayılı yasa ile büyükşehir statüsü kazanan Aydın ilimizde köylerin mahalleye dönüşmesi ile muhtarlıklarımızın tüzel kişiliği kaldırılması dolayısıyla maalesef bütçe ve kaynak kullanımı imkanlarımız kalmamıştır. Özellikle kış aylarında yağışların artması ile mahallelinin tarla ve bahçesine giderken kullandığı yollar bozulup tahrip olmakta, ilgili belediyelerce mevzuat ileri sürülerek bu yolların Çiftçi Malları Koruma Başkanlığınca düzeltileceği söylenmekte, Çiftçi Malları Koruma Başkanlığınca ise kaynak yetersizliği nedeniyle bu taleplerimizin yerine getirilmesinin mümkün olmadığı belirtilmektedir. Buna benzer birçok problemler, Büyükşehir Belediyesi arasında gelip gitmekte, kaynak yetersizliği, yetkisizlik veyahut da iş yükünün ağırlığı öne sürülerek karşılanmamaktadır.
Bu itibarla bu tür konuların başta devlet büyüklerimiz tarafından değerlendirilerek bir an önce gerekli yasal düzenlemeler yapılarak mağduriyetimizin giderilmesini talep ediyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerimiz ile konuşmama burada son verirken, tüm muhtarlarımızın Muhtarlar Günlerini kutlar hepinize saygı ve sevgilerimi sunarım.”
Öte yandan törende Kisir Mahalle Muhtarı Baki Suna ise Muhtarlar Günü’nün anlam ve önemini belirten kendi yazdığı şiirini okudu.