Kuşadası ilçesinde asırlara meydan okuyan zeytin ağacının bulunduğu yerde inşa edilen villa görenlere ‘pes doğrusu’ dedirtti. Turist rehberi Ceyda Baydur, sabah sporu yaparken önünden geçtiği yaşlı zeytin ağacının koruma altına alınması için Kuşadası’nda anıt ağaçlarla ilgili çalışmalar yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği’ne (EKODOSD) haber verdi.
EKODOSD’un yaptığı tespitte büyük ve soy bir arazi varken bir şirketin örnek villayı zeytin ağacının 40 santimetre yanına yaptığı görüldü. Ağacın gövdesinin kalaslara destek olarak kullanıldığı üzerine çakılan parçalar ve çivilerden anlaşıldı. Derneğin Bilim Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Cahit Şat tarafından yapılan incelemede ağacın yaşının takriben bin 500 olduğu belirtilirken ağacın yaşı yapılacak çalışma sonucunda belli olacak.

ASIRLIK AĞAÇLARA SAHİP ÇIKMALIYIZ


EKODOSD’un bilgi vermesi üzerine Kuşadası İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri de gelerek, ağaçla ilgili inceleme yaptı. Kuşadası Belediyesi Yapı Denetim Birimi’nin binayla ilgili durum tespiti yapacağı bildirildi. Heybetli zeytin ağacının anıt ağaç statüsüne alınması için Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü’ne müracaatın yapılacağını belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Zeytin, Kuşadası için çok önemli ve değerli bir ağaçtır. Hele böylesine geçmiş uygarlıklara kadar uzanan tarihin bu sessiz tanıklarına böyle hoyratça davranmak değil, saygıyla yaklaşmak gerekir. Kaç nesil geçirmiş ve günümüze kadar gelmiş bu doğal mirasları korumak hepimizin görevi olmalıdır. Kuşadası’nın her köşesinden asırlara meydan okuyan böyle muhteşem zeytin ağaçları çıkmakta ve daha da çok olduklarına inanmaktayız. İhbarlar geldikçe değerlendireceğiz. Bugüne kadar en büyüğü bin 755 olan bin yaşın üstünde 7 ağacımız oldu. Bu ağaçlarla ilgili Anıt Zeytin Ağaçları rotasının yapılması, tabelalandırılması, aynı zamanda turizme kazandırılması için Kuşadası Belediyesiyle ortak bir çalışma yapacağız” dedi.