En çok ilgi çeken 5 kedi cinsini sizler için derledik. En çok merak edilip araştırılan ve ilgi alan kedilerimizi tanımak için içeriğimize hoş geldiniz Dünyanın eşsiz güzelliklerinden biri olan kediler, her zaman bizim için şaşırtıcı olmuştur. Farklı cins ve görünümde olmaları keza zeki tavırları ile insanları fazlasıyla etkilemektedirler. Aslında çoğumuzun bilmediği çok fazla kedi cinsi var. Gelin beraber en çok ilgi çeken 5 kedi cinsini inceleyelim.

1. British Shorthair

Dünyanın en popüler kedi cinsleri arasında yer alan British Shorthair cinsi İngiltere kökenli saf bir kedi ırkıdır. İngilizce isminden yola çıkılarak “ İngiliz Kısa Tüylüsü” olarak da anılmaktadır. British Shorthair görünümü ile de oldukça ilgi çeken bir kedidir. Aynı zamanda asil bir duruşa ve lider ruha sahiptir. Ev kedisi olma özelliği ve sahiplerine sadık olmaları, sevimli ve tatlı görüntüsü ile de bilinen bir kedi cinsidir. Daha önce doğada yaşayan British Shorthair, ortalama 1800 yıl önce Mısır işgal altındayken Romalı askerler tarafından Roma’ya götürülüp evcilleştirilmiştir. Elbette bu evcilleştirme tam anlamıyla gerçekleşmemiştir. Zamanla çok fazla ilgi alan bu kedi türü, Roma’dan göçmenler ile İngiltere’ye götürülmüştür. İsminin kaynağı da buradan gelmektedir. Daha sonra 19 yy’da gerçekleşmiş bir kedi yarışmasında, Harrison Weir tarafından katılımı sağlanarak ün kazanmış ve dünya çapında duyulmaya başlanmıştır. Bulunduğu yüzyılın en popüler kedisi olma özelliğini taşıyan British Shorthair, İran kedisinin popüler olması ile beraber popülerliğini biraz da olsa yitirmiştir. British Shorthair, mavimsi ve grimsi tonlarda yumuşacık ve sık tüylere sahiptirler. Altın sarısına benzeyen göz rengine sahiptirler. Kulakları büyüktür. Yüzü, daha çok elips şeklinde olan tombik bir kedidir. Güçlü bir vücuda sahiptirler. Ağırlıkları erkeklerde 6-10 kg arası değişmekle beraber, dişi kedilerde ortalama ağırlık 5-7 kg arasındadır. Yaşam süreleri 14-20 yıl aralığındadır. Sahiplerine çok düşkün olan bu tür, tam bir ev kedisidir.  Bakımları ise oldukça kolaydır. British Shorthair kısa ve tek katmanlı tüylere sahip olduğu için tüylerinde kırık oluşumu olmaz. Bundan dolayı sık sık bakıma ihtiyaç duymaz. Haftada 1-2 defa fırçalamanız yeterli olacaktır. Zaten sizi yumuşacık tüyleri ve görüntüsü ile bir hayli etkileyecektir. Bu kedilerde en çok dikkat etmeniz gereken şey beslenmedir. Çünkü bu kediler, bağırsak sorunları yaşamaya yatkındırlar. İyi ve dikkatli beslenme önemlidir. Evcilleştirildiklerinden dolayı artık sokak yaşamına uygun bir kedi cinsi değildir. Her ne kadar evcil bir kedi olsa da kucağa alınmaktan pek hoşlanmazlar. Bu durum konusunda da siz ve çocuklarınızın hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Eğer bir British Shorthair sahibi olmak istiyorsanız şimdiden bu şirin ve tatlı kediyle sizlere bol eğlenceler J

2. Ankara Kedisi

Ankara kedisi dünya çapında tanınan, anavatanın Anadolu olduğu, ülkemizin değerlerinden biri olması ile de bizi gururlandıran bir kedi cinsidir. Ankara kedisi uzun tüylü bir kedi ırkıdır ve çoğu insan tarafından da uzun tüylü kedilerin atası olarak kabul edilmektedir. 18. Yüzyıl’da Avrupalılar tarafından çok ilgi gören Ankara kedisi, yine aynı zaman diliminde keşfedilen İran kedisinin ihtişamı ve güzelliğinden dolayı kısa bir süre ününü kaybetmiştir. Tabii kedi yetiştiricilerinin ilgisi üzerine tekrar ilgi odağı olmuştur. Halen günümüzde de bu minikler en popüler kedi cinsleri arasındadır. Ankara kedileri zeki ve çok enerjiklerdir. Aynı zamanda sahiplerine de oldukça düşkünlerdir. Gayet sosyal ve oyuncu tavırlara sahiptirler. Dış görünüş olarak ise beyaz uzun tüyleri vardır. Kulak yapıları uzun ve geniştir. Fazla kilolu olmazlar. Genelde zayıf ve kaslı gövdelere sahiptirler. Kuyrukları ise uzun ve bolca tüylüdür. Ortalama kiloları 2 ile 4 arasında değişmektedir. Ankara kedisi dünyada “Turkish Angora Cat” olarak bilinmektedir. Bu miniklerimizin dikkat çeken bir diğer önemli özelliği göz renklerinin farklı olmasıdır. Ankara kedisi gözlerinin çift renkli olması ile dikkat çekse de bu duruma daha çok Van kedisinde rastlarız. Ankara kedisinin göz rengi kombinasyonları sarı-mavi, ela-mavi olabilir. Ayrıca Ankara kedilerinin mavi gözlü olanlarında sağırlık görülebilir. Hem erkeği hem de dişisi sorunsuz üreme yeteneklerine sahiptirler. Genelde ise sağlıklı ve yapılı kedi yavrularına sahip olurlar. Bu kedicikler minik olsalar da güçlü yapıları sayesinde çok fazla hastalanmazlar ama yukarıda da bahsettiğim gibi göz renklerinin farklı olması kedilerde sağırlık gibi bir hastalığı genetik açıdan tetikler. Bu sebeple bakım konusunda kulak kısmı daima temiz tutulmalı nazikçe temizlenmelidir. Mutlaka yumuşak ve nemli bir bez kullanılmalıdır. Tırnak bakımını 2 haftada yapmanız ve ağız, diş bakımına özen göstermeniz gerekmektedir. Tüylerinin uzaması 2 yaşlarına kadar süren bu kedilerin tüy bakımına da fazla efor sarf etmeniz gerekmeyecektir. Beslenmeleri de diğer kedi türleri ile aynıdır. Bir farklılık söz konusu değildir.

3. Mavi Rus Kedisi

Bir diğer adı “Russian Blue” olan kedi cinsi Rusya’ya ait bir kedi türüdür. 2 katmanlı tüy yapısı sayesinde oldukça büyük gözükür ve tüy yapısı soğuğa dayanaklı olmasını sağlar. Ayrıca tüylerinin parlaması, duruşundaki zarafet, sahip olduğu etkileyici tüy rengi ve zümrüt yeşili gözleri sayesinde popüler olmuş, dikkatleri üzerine toplamıştır. Daima gülümseyen suratı ile de kendisini sevdirmeyi başarmıştır. Mavi Rus Kedisi zeki tavırları ile de favoriler arasında yer almaktadır. Bilinen en eski doğal kedi ırklarından biri olduğu iddia edilen kediler aynı zamanda en pahalı kedi ırklarından bir tanesidir. Bu minik dostumuza tarihte ilk kez Rus limanında rastlanmıştır ve İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkeden getirilen kedilerin çiftleştirilmesi üzerine ortaya çıkan bir kedi olduğu söylenmektedir. Yapılan bazı araştırmalar İngiliz Blues, Blue Point ve Modern Rus cinsi olan kedilerin soyundan geldiklerini desteklemektedir. Mavi Rus kedisi yapısı gereği oldukça nazik ve şefkatlidir. Aynı zamanda sessiz bir yapıları da vardır. Bu sayede insanların ilgisini çekmektedirler. Haliyle bu yapısal özellikleri çocuklarla da iyi geçinmelerini sağlamaktadır. Böylelikle çocuklarınıza çok yakın ve her zaman dost olacaklardır. Onlarla vakit geçirip gelişimine de katkıda bulunacaklardır. Mavi Rus kedisinin tüylerinin ne kadar parlak ve ilgi çektiğini söylemiştik. Ayrıca Mavi Rus kedilerinin tüyleri kısadır. Yüz tipi kemiklidir hatta diğer kedilere nazaran belirgin elmacık kemiklerine sahiptirler. Büyük kulaklar ve zümrüt yeşili gözlere sahiptirler. Sağlam ve güçlü çene yapısına sahiptirler. Çene yapısı sayesinde kolay ısırık darbeleri yapabilirler.  Mavi Rus Kedilerinin bakımı titizlikle yapılmalıdır. Beslenmesine dikkat edilmeli, yaşadığı çevre temiz tutulmalıdır. Haftada birkaç defa fırçalanması gerekir. Ağız ve diş bakımına özen gösterilmelidir. Tırnak bakımını da belli periyotlarda düzenli yaparsanız sağlıklı olacaktır. Bu miniklerin ortalama ömrü ise 15-20 yıl arasındadır.

4. Van Kedisi

Türkiye’nin bir diğer önemli kedi türü olan Van kedileri, göz renkleri ile dikkat çekerler. Aslında bu sevimli minik dostlarımızın ortaya çıkışlarının M.Ö 3000-2200 yılları arasında olduğu söyleniyor. Günümüzdeki birçok kedi cinsinin atalarının, bu tarihlerde Habeşistan bölgesinden dünyanın birçok yerine yayıldığı düşünülüyor. Fakat Van kedisinin tarihi ile ilgili oldukça farklı rivayetler söz konusudur. Van kedileri günümüzde Van Gölü yakınlarında sıklıkla görülen saf kan bir kedi türüdür. Bu kedilerin en önemli özelliği genetik bir bozukluktan kaynaklı iki farklı göz rengine sahip olmasıdır. Bazılarında her iki göz mavi ya da kehribar da olsa en ilgi çekenleri mavi - kehribar renk kombinasyonuna sahiptir. Bu miniklerin bir diğer özelliği ise iklime göre kürk değiştirebilmeleridir. Aynı zamanda suya oldukça düşkündürler. Su ile oynamayı, yüzmeyi çok severler. Yaşam için de büyük alanlara ihtiyaç duyarlar. Sahiplerine düşkün olmaları onlarla zaman geçirmekten hoşlanmaları çocuğunuz ya da sizin için tercih sebebi olabilir. Van kedisi, orta büyüklükte ve kaslı, kuvvetli vücuda sahiptir. Orijinalde tamamen beyaz tüyleri vardır ama baş ve kuyruk kısmında renkli yamalar bulunur. Renkli ve büyük gözleri bakıldığında ilk dikkat çeken fiziksel özelliklerindendir. Yüzleri çok masumdur. Beni sev dermişçesine sizlere bakar ve masumiyeti ile sizleri etkisi altına alır J Sıcakkanlı ve meraklıdır. Meraklılık özelliği onları araştırmacı kedi olarak da niteler. Bu tür, Van halkının vazgeçilmez değeridir. Halk minik kediyi fazlasıyla sahiplenip nesli tükenmesin diye koruma altına dahi almıştır. Bu noktada Van kedileri için en iyi çiftleşme döneminin Şubat, Nisan ve Haziran ayları olabileceğini söyleyip sizi bu konuda aydınlatmış olalım.

5. Bengal Kedisi

Vahşi görünümlü bir kedi cinsi olan Bengal kedisi, Amerika Birleşik Devletleri’nde yetiştirilmeye başlanmıştır. Her ne kadar görünümleri vahşi gibi olsa da aslında oldukça sevimli ve sakindirler. Bu sebeple çoğu ailelerin tercih sebebidir. Bengal kedilerinin atalarının Asya Leopar Kedileri olduğu bilinmektedir. Çünkü neslinin tükenme riski olan Asya Leopar kedisini, bilim insanları farklı türlerdeki kediler ile çiftleşmesini sağlayarak nesli koruma altına almaya çalışmışlar. Bilinen çalışmalara göre ise Asya Leopar kedisi, Habeş ve British Shorthair kedi cinsleri ile çiftleştirilmiştir. Böylelikle Bengal kedi cinsi ortaya çıkmıştır. Desenleri ile leoparı anımsatan kedi cinsi vahşi görünümü halen barındırsa da bu durumdan uzaklaşmış, evcil bir kedi olma yolunda ilerlemiştir. Çekici ve asil görünümlü kedilerin en dikkat çeken özelliği desenleridir. Desenleri kahverengi ve siyah ağırlıklıdır. Fakat bazılarında farklı renklere de denk gelmeniz mümkündür. Elbette Bengal kedisini sahiplenebilir evde bakabilirsiniz ama bakımı zor olan bu kediler, yoğun iş hayatı olan insanlar için uygun bir kedi cinsi olmayabilir. Çünkü diğer kedilere nazaran çok fazla ilgiye ihtiyaç duymaktadırlar. Eğer siz istediği kadar ilgi göstermezseniz kendini kötü hissedecek depresif bir ruh haline sahip olacaktır. Bu tavrıyla da duygu değişimini takip edebilirsiniz. Bu minik dostumuz nadir ırklardan biri olduğu için ücretsiz sahiplendirilmemektedirler. Tüy bakımı kolay olan kedinin tüylerine özel bakım malzemesi gerekebilir. Ama bakımından önce en önemli ve onları mutlu edecek şey ilgi göstermeniz olacaktır. Fırçalama işlemini haftada bir ya da 2-3 defa yapabilirsiniz. Banyodan sonra kuruması uzun sürebilir. Bu konuda da yardımcı olmanız gerekecektir. İlgi meraklısı olan bu minikler çocuklu aileler için daha uygundur. Eğlenceli ve mutlu anlar geçirmenizi sağlayacaktır. Büyük kedi ırkları arasında yer alan dostumuz ortalama 3,5-7 kg arasında olmaktadır. Hatta kiloları 7’ye ulaştığında yükseklikleri 70 santimetreye kadar ulaşabilir. Beslenme konusunda endüstriyel mamalara duyarlı olabileceklerini unutmamalısınız. Çiğ gıda ile besleyebilirsiniz. Pek fazla sağlık sorunu yaşamayan bu kedilerin, sağlıklı bir kedi cinsi olduğunu da söyleyebiliriz. Sizler ile en çok ilgi çeken 5 kedi cinsini paylaştık. Sizin de okuduğunuz, şahit olduğunuz ilgi çeken başka kedi türleri var ise bizimle ve okuyucularımız ile paylaşıp bilgi sahibi olmamızı sağlayabilirsiniz. Tüm kedi sever dostlarımıza selamlar