Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’un başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yatırımcı kuruluşlar faaliyetleriyle ilgili sunum yaparken Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, söz alarak şikayetlerini dile getirdi. Başkan Atay, Efeler Belediyesi’nce yapılan 38 günlük hava ölçüm raporlarını gösterip jeotermal santrallerin havayı kirlettiğini ifade etti.

HAVAYI HEPİMİZ SOLUYORUZ


Hava ölçüm sonuçlarının sınır değerlerinin çok üstünde çıktığını belirten Atay, “Efeler Belediyesi olarak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce kullanılan cihazın aynısı ile hava ölçümleri yaptırıyoruz. Şehrin batısı ve doğusunda dün belirli saatlerde yapılan ölçümlerde değer 290 çıktı. Sınır değer 20’nin altında olması lazım. 20’nin üstündeki değerler insan sağlığını olumsuz etkiliyor, ölüme yol açıyor. Hava kirliliğinde yüzde bin 500’lük bir artış söz konusu. Bundan üzüntü içerisindeyim. Vatandaşlar gibi ben de korku yaşıyorum. Sayın Valim, sizden başka gideceğimiz bir yer yok. Bu havayı hepimiz soluyoruz. Enerji üretilmesin demiyorum ama elektrik üretilirken bizlerin zehirlenmesine karşıyım” dedi.

"AKREDİTE OLMANIZ LAZIM"


Atay’ın açıklamalarına yanıt veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Taha Al, Efeler Belediyesi’nin ölçümlerinin geçerli olması için ölçüm yapılan cihazının akredite olması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Vali Aksoy, Başkan Atay’a cihazın akredite olup olmadığını sordu. Başkan Atay, “Bizim cihazımızla müdürlüğün kullandığı cihaz aynı cihaz. Ölçümler doğru değil desinler, biz de gerekeni yapalım” diyerek Vali Aksoy’un sorusuna cevap verdi.

"TABELAMIZ YOK"


Öte yandan Başkan Atay, toplantıda ilçenin girişinde ‘Efeler’ yazılı tabela olmamasını eleştirdi. Başkan Atay, “Efeler'in ‘nüfusu’ var üzerinde Aydın yazıyor. Karayollarından 2 kez ilçenin girişine tabela asılmasını talep ettik ama hala asılmadı” diyerek tabela asılmasını istedi. Vali Aksoy, Karayolları Genel Müdürlüğü’nü ilgilendiren bu konuyu araştıracağını söyledi.