Nazilli’de temeli 25 Ağustos 1935’de Celal Bayar tarafından atılan, açılışı ise 9 Ekim 1937'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından yapılan ilk Türk basma fabrikası Nazilli Sümer Basma Fabrikası, eski günlerine dönmeye hazırlanıyor. 2003 yılında Adnan Menderes Üniversitesi’ne devredilip Sümer Kampüsü olarak kullanılan Sümerbank Basma Fabrikası'nın içinde bulunan ve tarihe ışık tutan idare binası, sinema salonu ve giriş kapısının aslına uygun restore edilmesi için Reysaş Holding ile protokol imzalandı. Reysaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven’in hazır bulunduğu imza törenine AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Aydın İl Kültür Turizm Müdürü Doç. Dr. M. Umut Tuncer, Bakanlık Temsilcisi Arkeolog Yusuf Çorbacıoğlu ile AK Parti Nazilli İlçe Başkanı Mustafa Abak katıldı. İlk olarak idare binasını gezen Reysaş Holding Sahibi Durmuş Döven yetkililerden bilgi alırken, burada gördükleri karşısında hayranlığını gizleyemedi. Ardından sinema ve tiyatro salonuna geçilerek restorasyon çalışması için AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Reysaş Holding Sahibi Durmuş Döven ve Aydın İl Kültür Turizm Müdürü Doç. Dr. M. Umut Tuncer'in katılımıyla karşılıklı imzalar atıldı.

“KÜLTÜR MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ”

Protokol töreni öncesi konuşma yapan restorasyon çalışmasını üstlenen Reysaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, çalışmanın 2020 sonuna yetişeceğini belirtti. Döven konuşmasında, “Sümer Kampüsü'nün restorasyonu için benimle iletişime geçen AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim’in isteği üzerine eşimle birlikte geldik, gezdik. Atatürk tarafından kurulan tesisin atıl durumda olması karşısında duygulandık. Burayı bana verin Türkiye’nin gurur duyacağı bir kültür ve sanat merkezi haline getireyim dedim, burayla ilgili serüven böyle başladı. Hatta buranın duvarlarına asacağım 300 adet tabloları bile beğenip satın aldım. 2020 yılının sonuna kadar tamamlayacağız” ifadelerini kullandı. Döven, Nazilli’de ev ve arazi satın aldığını da ifade etti.

“BURAYI GÖRMEZDEN GELEMEZDİK”

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir de yaptığı konuşmada, “230 bin metrekare üzerine kurulu ve 10 bin öğrencinin eğitim gördüğü Sümer Kampüsü'nü üniversite olarak burayı olarak görmezden gelemezdik. Kampüsün büyük bir bölümü atıl durumda ve kullanılamaz halde. Biz burayı en kısa zamanda aktif hale getireceğiz, bizim için çok kıymetli bir yer. İş Adamı Durmuş Döven’e verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz” dedi. Sümer Kampüsü'nün restorasyon yapımının sponsorluğunu üstenen iş adamı Durmuş Döven ayrıca, ADÜ ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ortaklaşa yürüteceği Aydın’ın Yenipazar ilçesinde bulunan “Orthosia Antik Kenti” ve Nazilli’nin “Mastaura Antik Kenti” arkeolojik yüzey araştırması çalışmalarına da sponsor oldu.