Aydın'ın Didim ilçesinde geçtiğimiz hafta içerisinde Vakıflara ait atıl binalardaki asbestli yapılar özel izinli bir firma tarafından sökülmüştü. Asbestli yapıların sökümüyle ilgili olarak Didim Derneği Başkanı Mehmet Soysalan, online basın toplantısı gerçekleştirdi. Soysalan yaptığı açıklamada; “Son gelişmeler çerçevesinde vakıflar binasındaki yapıların eski olması asbestli malzemelerin kullanılması ve bunların sökülmesiyle ilgili endişemizi dile getirmiştik. Son endişemiz ise orada asbestli binaların yıkımıyla ilgiliydi. Bu asbestli yapıların bir takım kurallara uymak zorunda. Biz bununla ilgili Çevre Bakanlığı, Aydın BŞB ve Didim belediyesine yazılar yazdık ama bunun sonucunda yönetmeliğe uymayan şekilde asbestli yapıların kaldırıldığını gördük. Mevzuata uyulmaması sebebiyle bu kapsamda dernek olarak Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Vakıfların yeri aynı zamanda yeriyle ilgili imar planlarının iptali için başvurduk ve süreç devam ediyor" dedi.

“BİNALAR NE YAPILACAK BİLGİMİZ YOK”


Vakıfların ait atıl tesislerin son durumuyla ilgili de herhangi bir bilgiye ulaşamadıklarını da kaydeden Soysalan “Vakıflar daha önce burayı ihale etmişti ama kendileri bunu iptal etti. Biz daha önce de bu yerler ilgili bir dava açmıştık. İmar planının iptal edilmesi kamusal alanda kararların daha fazla olması yönünde.. bizim endişemiz kurallara uyulmadan bu işlemlerin yapılması; burayla ilgili neler düşünüyor bizde bilmiyoruz. Planla ilgili bizim bilgimizde yok. Varsayımla üzerinde yorum yapamıyoruz. Bizim de ilgimiz yok.”dedi.

“ASBESTLİ YAPILAN SÖKÜMÜ SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMLİ”


Didim Derneği üyesi ve Şehir plancısı Filiz hekimoğlu da; “Yıkım sırasında özel önlem alınmalı. Kent estetiği önemli ama asbest konusu bundan daha önemli. Vakıfların bir tasarruf hakkı var ve endişemiz vardı. O dönem bu malzemeler çok kullanılmıştı ve bundan dolayı söküm işleminin amatörce yapıldığını düşündük. 7 kuruma yazı yazıldı. Asbest varsa bu önemli. Sanki sıradan bir binanın sökümü gibi işlem yapılıyor. Bu noktada bizler bu işleminin ölçümler yapıldıktan sonra yapılmasını bekliyorduk ama ikinci söküm işlemini gördük. Asbest varmış ve bunların sökümü önemli. Sadece işçiler üzerinden bir çalışma yapılmış ve el yordamıyla yıkım yapılmış. Asbestli binanın yıkımında doğacak sorunlar çok büyük ve bunun için özel önlemler yapılmış. Yönetmeliğe aykırı işlem yapılırsa haklarında soruşturma başlatılır. Bu süreçte yapılanlardan dolayı savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Bu hassas bir malzeme ve sökümü ve taşınması gibi durumları özel olarak yapılacağını biliniyor. Bu maddeler dünyanın bir çok yerinde yasaklandı. Bu konuyla ilgili ne kadar asbest yapısı var kimse bilmiyor. Bu konuyla ilgili bir rapor varsa bunu kamuoyuyla paylaşılmalı" diye konuştu.

“KONUNUN HAFİFE ALINMASI BİZİ ÜZÜYOR”


Hekimoğlu, Vakıfların yeriyle ilgili olarak hazırlanmış imar planlarının da olduğunu dile getirerek; “Biz burada boş bir araziden bahsetmiyoruz. Buranın 1/ 5000’lik ve 1/1000’lik imar planları var. Belediye Vakıflar imar durumu için başvurabilirler. Yasal süreçte hakları var inşaatları başlatabilir. Burayla ilgili imar planına uygun bir projeleri var. 300 metrekare toplam inşaat alanları var. 2 katı geçmeyecek şekilde bina yapabiliyorlar. O binaların güçlendirileceğini düşünmüyorum. Binaların yıkılacağını düşünüyorum. Mümkün olduğunda planların erkene alınması önlemeye çalışıyoruz. İmar planında ziyade oldu bittiler beni rahatsız ediyor. Bu işlemler sorgulanmalı. Elimizde çevre sağlığı ve kendi sağlığımız dışında bir şey kalmadı. Birilerinin halk sağlığı adına burayı koruması gerekiyor ve ciddi şekilde çalışılmalı. Asbest konusu hafife alınıyor ve beni üzüyor" ifadelerine yer verdi.