Aydın’ın Kuşadası ilçesinde deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik konulan bilgilendirme tabelaları, duyarsız vatandaşlar tarafından tahrip edildi. Tabelalarının yeniden takılması için Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne başvuran EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü’nün talebine Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu duyarsız kalmadı. Başkan Çerçioğlu’nun talimatıyla Büyükşehir Belediyesi ekipleri, tabelaların tamiratını yaparak yerlerine dikimini sağlandı.

25 KİLOMETRELİK KIYI ŞERİDİ


Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Sürücü, “2012 yılından bu yana her yıl Kuşadası kıyılarında yuvalama yapan 1 ya da 2 C.caretta iribaş deniz kaplumbağasına rastlanılmaktadır. Yuvalama yapan kaplumbağalar görüldüğü takdirde vatandaşlar tarafından bildirilmektedir. Kent içindeki plajlardan başlayıp Milli Parka kadar devam eden 25 kilometrelik uzun bir kıyı şeridi bulunmaktadır. Bazen de yuva yapmak için karaya çıkan kaplumbağa fark edilmeden yumurtalarını bırakıp denize dönmektedir. Yuva kontrol altına alınamadığından, yavruların çıkışlarında plajların arkasındaki ışık kümesi nedeniyle sorunlar yaşanmakta, bazı yavruların öldüğü görülmektedir. C.Caretta ve C. Mydas gibi kaplumbağa türleri, Kuşadası kıyılarının biyolojik çeşitlilik açısından zengin olması nedeniyle beslenme ve kışlama olarak kullandıkları önemli körfezlerden biridir. Ancak denizde yaşanan birçok kazalar ve insan kaynaklı sorunlar da yaşanmakta, ne yazık ki birçok deniz kaplumbağası yaşamını yitirmekte ve bazıları da yaralı olarak kurtarılmaktadır” dedi.

BAŞKAN ÇERÇİOĞLU TALİMAT VERDİ


Ölen deniz kaplumbağalarından doku örnekleri alınarak, ADÜ Biyoloji Bölümü’ne DNA çalışmaları için gönderildiğini ifade eden Başkan Sürücü, “Kaplumbağalar ise mikroplastik çalışmaları için Dalyan’da bulunan DEKAMER’e (Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) gönderilmektedir.Deniz kaplumbağalarının korunması, izlenmesi, kurtarılması ve kıyıda oturan ve plajlara gelen vatandaşların bilgi alabilmesi ve bir sorunla karşılaştıklarında arayabilmeleri için, deniz kaplumbağalarını koruyalım tabelaların dikilmesine yönelik, Aydın Büyük Şehir Başkanı Özlem Çerçioğlu’na müracaat etmiştik. O da duyarlılık göstererek Kuştur plajından başlayarak Milli Parka kadar olan sahildeki plajlara birer bilgilendirme tabelası diktirmişti. Kuşadası deniz kaplumbağaları yuvalama alanlarının dışında olmasına rağmen ilk kez böyle bir koruma çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Son yıllarda tabelalar sayesinde farkındalık oluşup, vatandaşlarda duyarlılık artmış ve birçok ihbarlar alınmaktadır. Ancak kış aylarında ne yazık ki bazı duyarsız ve bilinçsiz kişiler tarafından tabelaların bazıları kırılmış, ahşap ayakları sökülerek yakılmıştır. Tahrip edilen tabelaların onarılması ve yakılanların yeniden takılması için Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne bilgi verdik. Kısa süre içinde tabelaların tamiratları yapılarak yerlerine dikimi sağlandı. Katkıları ve duyarlılıkları için Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz” diye konuştu.