İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Kızılcaköy’de yapılması planlanan JES için ÇED kararının olumlu çıkmasının, Covid-19 salgını nedeniyle mevcut kriz döneminin fırsat bilinerek adım atma teşebbüsü olduğunu söyledi. En son Efeler’e bağlı Kuyucular’da yapılması planlanan JES için ÇED izni olmadan deneme amaçlı sondaj yapılmaya çalışılmasına da karşı çıkan Milletvekili Sezgin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (AİKB) tarafından finanse edilen JES Raporu’nun akibetini de sordu. JES’lerin çevreye etkilerinin açıklanacağı kapsamlı nihai raporun Mart ayında açıklanması beklenirken halen kamuoyuyla paylaşılamadığına dikkat çeken Sezgin, raporu finanse eden Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın JES’lere malzeme satan Avrupa Birliğindeki firmaları da desteklediği için ilerleyen süreçte açıklanması beklenen raporu da bunu göz önünde bulundurarak değerlendireceklerinin altını çizdi.

“ŞİDDETLE KINANMASI GEREKİYOR”

Efeler ve Kızılcaköy’de JES yatırımlarıyla ilgili olarak halkın rızası olmadığını hatırlatan Milletvekili Sezgin, “Bunun adı fırsatçılıktır. Orada alınmış mahkeme kararları var ve ciddi sıkıntı söz konusu. Aydın ile birlikte her yerde doğayı ve insanı tahrip eden bu tür girişimlerde bulunuyorlar. Atatürk Havalimanı ile ilgili de yazılı soru önergesi verdim. Salda Gölü’nde de benzer sorunlar var ve örneğin bu kriz döneminde Artvin’de Hidroelektrik Santral yapıyorlar. Kriz ortamını ve vatandaşın sıkışmış halini istismar ediyorlar. Kuyucular’da da ÇED izni olmadan sondaj çalışması yapılmasıysa başlı başına yanlıştır. Orada mülk sahibi vatandaşı da hiçe sayıp ÇED Raporu da olmadan düzensiz sondajlar yapmalarının açıkçası şiddetle kınanması gerekiyor. Bir devlet vatandaşına tabiata çok daha saygılı davranmalıdır. Ne yazık ki Türkiye çok kötü yönetiliyor. Bu kötü yönetimin doğayı ve insanı tahrip eden uygulamalarına dur noktasında gerekse bizlere ve gerekse basına da büyük iş düşüyor” dedi.

“BAKANLIKLAR DOĞRU CEVAPLAR VEREMİYOR”

“Hem öfkeliyim hem de bir o kadar da üzgünüm” diyen Milletvekili Sezgin, “Ben bu konularda gereken mücadeleyi elimden geldiğimce vereceğim. Gerek beyanat, gerek soru önergesi ve gerekse meclis konuşmalarımla da buna benzer sorunları gündemde tutmaya devam edeceğim. JES konusunda ben çok hassasım. İktidar bu konuda gözükara gidiyor ve çok yanlış yapıyor. Germencik’te de ruhsatsız çalışan JES’ler var. Bu sorunlarla ilgili TBMM’ye yazılı önerge sundum ve ne yazık ki ilgili Bakanlıklar da sorularımıza doğru cevaplar veremiyor. Şu da var ki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının JES’lerle ilgili olarak Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının desteğiyle sürdürdüğü bir çalışma var. O çalışma da bir türlü bitmiyor. Mecliste bu konuda tüm milletvekilleriyle yaptığımız toplantıda da ifade ettim; Ben önyargılı olmak istemiyorum fakat bunu Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası finanse ediyor. Bu banka aynı zamanda JES’lere malzeme satan Avrupa Birliğindeki şirketleri de destekliyor. Yani onların da finansörüdür. Ben çalışma ortaya çıkmadan önyargılı bir beyanda bulunmak istemiyorum ama tabiatıyla olayı değerlendirirken bu durumu da göz önünde bulunduracağım” diye konuştu.